back to top

Θεσσαλονίκη: Σημάδια ανάκαμψης στην ορεινή Ροδόπη και το δάσος του Φρακτού εμφανίζει το απειλούμενο αγριόγιδο των βαλκανίων

«Πληθυσμιακή ευρωστία» του βαλκανικού αγριόγιδου(rupicarpa rupicarpa balcanica) δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις στο σπάνιο και παρθένο δάσος Φρακτού της ορεινής Ροδόπης, στο πλαίσιο των καταγραφών του είδους που θεωρείται απειλούμενο και συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλωτών της Ελλάδας λόγω της έντονης λαθροθηρίας, της υπερβόσκησης και των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

 

Πέντε φορείς, η Δασική Υπηρεσία, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας και ένας περιβαλλοντικός φορέας από την Βουλγαρία συνεργάζονται στο έργο που υλοποιείται από το 2009 με δαπάνες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας- Θράκης(ΚΟΜΑΘ) έχοντας ως βασικό στόχο την καλύτερη κατανόηση της κατανομής και της δυναμικής των πληθυσμών του αγριόγιδου, με επίκεντρο τη Ροδόπη και το δάσος στο Φρακτό της Δράμας. «Σκοπός των δράσεων» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος τύπου της ΚΟΜΑΘ δασολόγος- περιβαλλοντολόγος Κυριάκος Σκορδάς, «είναι η δημιουργία αξιόπιστης βάσης δεδομένων για τη διαχείριση και προστασία του είδους, η καταπολέμηση της λαθροθηρίας και η προώθηση της αειφορικής χρήσης των φυσικών πόρων».

Εθελοντές, δασικοί υπάλληλοι και στελέχη της Ομοσπονδίας με τη μέθοδο της ταυτόχρονης παρατήρησης από σταθερές θέσεις πανοραμικής θέας, χρησιμοποιώντας διοπτρικά όργανα και τηλεσκόπια, έχουν δημιουργήσει ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο για τα άτομα και τα μικρά κοπάδια των αγριόγιδων που οδηγούνται συνήθως από μια θηλυκιά. Οι παρατηρήσεις γίνονται σε προκαθορισμένα σημεία ώστε να εξασφαλίζεται η συγκρισιμότητα των δεδομένων. Σημαντική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των καταγραφών είναι η έκδοση ειδικής άδειας από το ΥΠΕΝ, καθώς και η συνεργασία με τοπικές αρχές και φορείς διαχείρισης. Η τελευταία άδεια εκδόθηκε τον περασμένο μήνα και έχει ισχύ έως 31 Δεκεμβρίου 2026. Οι μετρήσεις γίνονται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Περικλή Μπίρτσα.

Το αγριόγιδο περιλαμβάνεται στα Παραρτήματα ΙΙ και IV της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και ειδών. Η ένταξή του στο Παράρτημα IV σημαίνει ότι απαιτείται αυστηρή προστασία, απαγορεύοντας την αφαίρεσή του από το φυσικό του περιβάλλον. Επιπλέον, το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Σπονδυλωτών της Ελλάδας κατατάσσει το αγριόγιδο ως είδος που χρήζει άμεσων μέτρων διατήρησης λόγω περιορισμένων πληθυσμών.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το αγριόγιδο

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για το Αγριόγιδο, που δημοσιεύτηκε το 2021 και υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εστιάζει επίσης στην καταγραφή των πληθυσμών, την προστασία των ενδιαιτημάτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Στόχος του ΕΣΔ είναι η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της διατήρησης και την επαύξηση αφενός του πληθυσμιακού μεγέθους και αφετέρου της γεωγραφικής εξάπλωσης του αγριόγιδου των Βαλκανίων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Το μικρόσωμο ορεσίβιο οπληφόρο θηλαστικό της οικογένειας των βοοειδών είναι γνωστό για την ευκινησία του σε δύσβατα ορεινά περιβάλλοντα. Στην Ελλάδα ζει το βαλκανικό υποείδος (Rupicapra rupicapra balcanica), το οποίο προστατεύεται αυστηρά. Θεωρείται από τα ομορφότερα ορεσίβια θηλαστικά των βουνών της χώρας μας. Το βάρος του κυμαίνεται από 30 έως 50 κιλά, και το μήκος των κεράτων του σπάνια υπερβαίνει τα 30 εκατοστά. Το ύψος των ενήλικων ζώων δεν ξεπερνά τα 80 εκατοστά και το μήκος του σώματός τους τα 110-130 εκατοστά. Το κυνήγι του έχει απαγορευτεί από το 1969.Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί στη χώρα μας εκτός από την Ροδόπη παρατηρούνται στην Οίτη, τον Όλυμπο και την Πίνδο. Προσπάθεια καταγραφής για το «αγριοκάτσικο» της Οίτης έγινε την περίοδο 2010-2013. Ελάχιστα άτομα αγριοκάτσικων, εντοπίζονται τα τελευταία χρόνια στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και την Τζένα(Πέλλα). Η δεινότητά τους να σκαρφαλώνουν σε σχεδόν κατακόρυφες πλαγιές είναι αυτή που τους έχει δώσει τον χαρακτηρισμό «των ζώων που …αψηφούν την βαρύτητα».

Ο συνολικός πληθυσμός αγριόγιδων σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ εκτιμάται στα 1300-1800 άτομα (σ.σ.δεν συμπεριλαμβάνονται τα κρι κρι που είναι ενδημικό είδος της Κρήτης). Λόγω μείωσης της λαθροθηρίας και των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις ορεινές ζώνες την περίοδο της πανδημίας, εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με την προστασία του αγριόγιδου, αισιοδοξούν για αύξηση του είδους στις περιοχές που απαντάται. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής(ΟΦΥΠΕΚΑ) «η συνολική κατάσταση διατήρησης του είδους στη χώρα δεν θεωρείται καλή».

Πριν δύο εβδομάδες, όπως έγινε γνωστό από την ΚΟΜΑΘ, ολοκληρώθηκε στην Ροδόπη η τελευταία περίοδος καταγραφής που έχει ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο.Οι μετρήσεις γίνονται αυτούς τους μήνες (Νοε-Δεκ), όταν τα αγριόγιδα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα (χαμηλότερα) υψόμετρα λόγω της μείωσης της τροφής στα ψηλότερα σημεία. Τα δεδομένα καταγράφονται σε έντυπα απογραφής και συνοδεύονται από το φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει τόσο τα ζώα όσο και τα ενδιαιτήματά τους.Το Εργαστήριο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επεξεργάζεται ήδη τα αποτελέσματα των πρόσφατων καταγραφών και τα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

Οι προηγούμενες μετρήσεις έχουν δείξει ότι στο Φρακτό (Δυτική Ροδόπη) καταγράφηκαν πληθυσμοί που κυμαίνονται από 47 έως 148 άτομα ανά έτος. Η αναλογία φύλων είναι ικανοποιητική (ένα αρσενικό για κάθε 1,23 θηλυκά) και δείχνει ευρωστία πληθυσμού. Ωστόσο ο δείκτης αναπαραγωγής, όπως επισημαίνεται, «χρειάζεται να βελτιωθεί».

Τα αγριόγιδα κατεβαίνουν τώρα και στα «χαμηλά..»

Όσον αφορά την κατανομή πληθυσμών σε λοιπές περιοχές της Ροδόπης:

• Στην περιοχή Μααρά – Άγιος Παύλος εκτιμάται πληθυσμός 22-30 ατόμων.

• Στο Φαλακρό Όρος, καταμετρήθηκαν 9 άτομα σε συγκεκριμένη περιοχή, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10-12 άτομα στη Χαράδρα Νασοβίτσας.

• Στην περιοχή Λεπίδας – Λυκόπουλο – Μεγάλο Λιβάδι, οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για 70-80 άτομα, αν και η άμεση παρατήρηση δεν κατέστη εφικτή.

Τα αγριόγιδα εντοπίστηκαν σε υψόμετρα από 600 έως 1.900 μέτρα. Στην περιοχή του Φρακτού προτιμώνται τα 1.100- 1.900 μέτρα, ενώ σε άλλες περιοχές της δυτικής Ροδόπης συναντώνται και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Τέλος, έχουν καταγραφεί αγριόγιδα σε μη τυπικά ενδιαιτήματα, όπως χαμηλότερα υψόμετρα με δασική κάλυψη και μικτές συστάδες δρυός, «γεγονός που αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω μελέτης».

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Σκορδάς, «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο αγριόγιδο, αναγνωρίζοντας τόσο την οικολογική του αξία όσο και τον κρίσιμο ρόλο του στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ορεινών οικοσυστημάτων. Το αγριόγιδο λειτουργεί ως δείκτης υγείας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς η ευημερία του επηρεάζεται άμεσα από περιβαλλοντικές και ανθρωπογενείς πιέσεις. Η παρακολούθηση του αποτελεί καθοριστικό εργαλείο για την προστασία του, καθώς και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ορεινών οικοσυστημάτων. Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και άλλους φορείς, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να διατηρήσουν αυτό το μοναδικό είδος, συμβάλλοντας στην αειφορική διαχείριση και προστασία της άγριας πανίδας στην Ελλάδα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Γεωργία: Από υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή σε θύμα της σε νέα δικαστική αγωγή

Η γεωργία αποτελεί σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά είναι επίσης ένας από τους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Μια δικαστική αγωγή στην Ελβετία θα μπορούσε να ωθήσει τους αγρότες σε όλο τον κόσμο να...

Άστατος παραμένει ο καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα

Πιθανώς κατά τόπους ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις από το πρωί μέχρι το απόγευμα στη Θεσσαλία και στην δυτική και κεντρική Μακεδονία και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και πρόσκαιρα στην Ήπειρο και...

Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες αντιρρήσεις για δασικές εκτάσεις – Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα

Ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος άνοιξε τα χαρτιά του για την πολυετή εμπλοκή στην εξέταση των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, με συνέπεια χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που καταχωρίστηκαν ως δασικά να βρίσκονται σε πολυετή ομηρεία και εκτός κτηματαγοράς,...

Φαλάσαρνα, Λαφονήσι, Μπάλος: Mέτρα για τον υπερτουρισμό

Στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τον καθορισμό όρων και περιορισμών χρήσεων στις τρεις παραλίες των Χανίων, Φαλάσαρνα, Μπάλος και Λαφονήσι, προχώρησαν  στην Κίσσαμο, οι εμπλεκόμενοι φορείς.Ειδικότερα, την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν οι δύο δήμοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου, η...

Πάνω από 300 άγρια ζώα έπεσαν θύματα οδηγών στον άξονα Κοζάνης – Πτολεμαΐδας

Με όριο ταχύτητος τα 120 χλμ/ώρα το φρενάρισμα και η αποφυγή μιας σύγκρουσης μοιάζει αδύνατη ειδικά όταν τον δρόμο διασχίζει έναν ανύποπτο ζώο.Ο αριθμός των θυμάτων της ασφάλτου σε νεκρά ζώα ξαφνιάζει όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα...

Μπορεί ο λύκος να περιορίσει τον πληθυσμό των αγριόχοιρων;

Με την έκρηξη των πληθυσμών του αγριόχοιρου σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση από διάφορους περιβαλλοντολόγους και αντίθετους με το κυνήγι, η άποψη ότι η λύση είναι να «αφήσουμε τη φύση να αυτορρυθμιστεί», μέσω...

Ευγενία Λαμπέτσου (δασολόγος – περιβαλλοντολόγος): Δεν έχει η Ελλάδα τη Δασική υπηρεσία που της αξίζει

«Οποιος διατυπώνει μια διαφορετική γνώμη, όπως για παράδειγμα ότι το δασικό σώμα αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο, κρίνεται αυτομάτως ως ανεπιθύμητος, γραφικός ή φανατικό στέλεχος κόμματος»ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΛΑΜΠΕΤΣΟΥ,δασολόγου - περιβαλλοντολόγουOσα αναφέρω παρακάτω τα έγραψα πριν από έξι μήνες περίπου, αλλά...

Mαρία Κοζυράκη (γραμματέας Αποκεντρωμένης Κρήτης) στον «Ε.Α»: Η Κρήτη μπορεί να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία

Σαν το χρυσάφι θα πρέπει να προσέχουμε το νερό στην Κρήτη από τώρα και μετά, που έρχεται το καλοκαίρι, όπως τονίζει μιλώντας στον «Ελληνα Αγρότη» η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα...

Δαδιά: Το δάσος επιστρέφει και ο “ντροπαλός” Μαυρογύπας επιμένει… ελληνικά

Είναι το μεγαλύτερο αρπακτικό πουλί της Ευρώπης, με άνοιγμα φτερών 2,5 με 3 μέτρα. Φωλιάζει στο δάσος της Δαδιάς, μοναδική του αποικία σε όλα τα Βαλκάνια για πολλές δεκαετίες. Χτίζει τις φωλιές του στις κορυφές των δέντρων όπου γεννά...