back to top

Πάρις Σιγάλας (ΟΕΝΟ Π): Μια ανάσα από το ηφαίστειο Κολούμπο τα τεράστια πιθάρια με κρασί αντέχουν τα Ρίχτερ

Μία ανάσα από την περιοχή του ηφαιστείου Κολούμπο, στους Μπαξέδες της Οίας, ο Πάρις Σιγάλας, γνωστός οινοποιός και εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο του κρασιού στη Σαντορίνη, κάθεται στο γραφείο του, ανάμεσα σε εκατοντάδες βιβλία, με αναμμένο το τζάκι και έχοντας συντροφιά του τα δύο σκυλιά του. Εξω, το νησί είναι σχεδόν έρημο, ελάχιστοι «ανθεκτικοί» ντόπιοι, όπως γράφει το BBC έχουν παραμείνει στον τόπο τους.

Τις ημέρες εκείνες που η σεισμική δραστηριότητα στο νησί ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και αρκετοί συντοπίτες του έφευγαν, ο κ. Σιγάλας επέστρεφε στο σπίτι του και στο οινοποιείο του, ΟΕΝΟ Π, στη Σαντορίνη.

«Επέστρεψα στο νησί την περασμένη Κυριακή μετά από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Λονδίνο. Παρόλο που ήξερα τι γίνεται, μάθαινα ότι ο κόσμος και κάποιοι γνωστοί μου φύγανε ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν. Έχουν μείνει κάποιοι φίλοι, οπότε σε τέτοιες ανορθόδοξες συνθήκες υπάρχει μία παρέα. Μία σύσφιξη σχέσεων, θυμίζοντας τις εποχές της πανδημίας», εξηγεί ο κ. Σιγάλας.

Μια μέρα μετά από τον σεισμό μεγέθους 5,2 στην κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νησί, ανάμεσα σε εκατοντάδες κούτες με κρασιά, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον κ. Σιγάλα και περιηγήθηκε στην παλιά (ανανεωμένη πλέον) κάναβα της οικογένειάς του.

Ο οινοποιός χρησιμοποιεί πήλινα πιθάρια για τη ζύμωση και την ωρίμανση καθώς με αυτό τον τρόπο, όπως λέει δίνεται «μία περισσότερη ευγένεια και φινέτσα» στο ασύρτικο κρασί.

Η κατάσταση ωστόσο που επικρατεί τον έχει βάλει σε σκέψεις αν τελικά θα προχωρήσει στη μεταφορά του κρασιού του σε ανοξείδωτες φιάλες.

«Εάν δω ότι η κατάσταση οδεύει στα χειρότερα, μπορεί και να το μεταφέρω στις ανοξείδωτες φιάλες, να είναι πιο ασφαλές. Το σκέφτομαι», λέει ο κ. Σιγάλας δείχνοντας τα πελώρια πιθάρια του. Πρόκειται για δεξαμενές 750 και 1600 λίτρων, ιταλικής προέλευσης, όπου το κάθε πιθάρι αντιστοιχεί σε ένα επιλεγμένο αμπέλι και αποτελεί συνέχεια της έρευνας που άρχισε ο οινοποιός το 2015.

«Οι αμπελώνες χρειάζονται προστασία»

Όπως υπογραμμίζει, το νησί έχει μεγάλη παράδοση στο κρασί καθώς για πολλά χρόνια αποτελούσε την κύρια δραστηριότητα όλων των κατοίκων. «Το αμπέλι εδώ είναι μονοκαλλιέργεια», τονίζει εξηγώντας ότι η μοναδικότητα του σαντορινιού κρασιού οφείλεται στο ηφαιστειογενές έδαφος.

«Το χώμα της Σαντορίνης, είναι πολύ νέο χώμα, είναι από την έκρηξη του ηφαιστείου το 1600 π.Χ. Το νησί είναι καλυμμένο με αυτό το χώμα σε βάθος 30-40 μέτρα , δημιουργώντας έτσι συνθήκες για υψηλής ποιότητας κρασί. Όλο το νησί ήταν ένα αμπέλι», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει ότι στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου όλα τα σπίτια είχαν κάναβες ώστε να το πουλάνε στους εμπόρους και στη συνέχεια να το διοχετεύουν στην αγορά.

Παράλληλα ο κ. Σιγάλας αναδεικνύει και το ζήτημα προστασίας των αμπελώνων της Σαντορίνης, όχι τόσο λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας , καθώς όπως αναφέρει, σε αυτό το κομμάτι θεωρεί ότι είναι προστατευμένοι, όσο της αλόγιστης δόμησης.

«Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ζώνες. Ακόμα και στο χωροταξικό που έκαναν τώρα δεν υπάρχουν ζώνες. Αναφέρεται μεν ότι θα πρέπει να οριστούν διάφορες περιοχές που θα είναι για αγροτική παραγωγή αλλά δεν μπαίνουν στην ουσία. Η ουσία είναι ότι πρέπει στο νησί να οριστούν περιοχές που απαγορεύεται το χτίσιμο, που εκεί θα αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα ο αμπελώνας. Κάνουμε κάποιες κινήσεις ώστε πριν ολοκληρωθεί να το συμπεριλάβουν», σημειώνει ο κ. Σιγάλας και τονίζει ότι « τοπικοί άρχοντες και πολιτεία δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν».

«Ένας τουρισμός υψηλού επιπέδου δεν μπορεί να μην έχει πρωτογενή παραγωγή. Τα προϊόντα της Σαντορίνης λόγω του εδάφους της είναι υψηλής ποιότητας. Είναι απερίσκεπτο να πει κανείς ότι λόγω τουρισμού χάνεται ο αμπελώνας», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιγάλας.

Όπως εξηγεί ο αμπελώνας της Σαντορίνης αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά καθώς λειτουργεί και καλλιεργείται επί 3.000 χρόνια χωρίς διακοπή. «Έχει ιδιαίτερο κλάδεμα, ιδιαίτερες ποικιλίες, δεν έχει προσβληθεί από φυλλοξήρα. Πρόκειται για σπάνια αμπέλια με το δικό τους ριζικό σύστημα. Επομένως είναι αμπελώνας, μουσείο», αναφέρει ωστόσο επισημαίνει ότι διαθέτει ελάχιστη θεσμική προστασία.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Θανάσης Kοκκινούλης στον «E.A»: «Οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και νερό σε πρώτο πλάνο»

Ο αγροτοσυνδικαλιστής μιλά στον «Έ.Α.» για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα και τον θεσσαλικό κάμποΑνατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν, και κοιτώντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το όνομα του Λαρισαίου Θανάση Κοκκινούλη προβάλλει από τα πρώτα, όσον αφορά τα μπλόκα και τις...

Παύλος Μπαριτάκης (δήμαρχος Βιάννου) στον «Ε.Α.»: Είμαστε στο «κόκκινο» λόγω ξηρασίας

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανάγκες σε νερό και τις διεκδικήσεις της δημοτικής Αρχής για τους αγρότες της περιοχήςΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ[email protected]Ξηρασία στο «κόκκινο» αντιμετωπίζει τα τελευταία τρία χρόνια, τουλάχιστον, ο Δήμος Βιάννου στον νομό Ηρακλείου, με τον...

Παναγιώτης Σγουρίδης* στον «Ε.Α.»: Να χτίσουμε διεθνή παρουσία στα ελληνικά κρασιά

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής* και εν ενεργεία αμπελουργός και οινοποιός, καλλιεργεί 100 στρέμματα βιολογικά πιστοποιημένων αμπελώνων και οινοποιεί αποκλειστικά και μόνο τα δικά του σταφύλιαΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ [email protected]Πριν από μία δεκαετία ο αφορισμός του ότι «όλοι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί...

Τζεδάκης: «Τα όπλα μας απέναντι στον δάκο της ελιάς»

Έχουμε ζητήσει από κάθε ελαιοτριβείο να μας δώσει τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου που αυτό διαχειρίζεται.Τι λέει στον «Έλληνα Αγρότη» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας  για ελαιοκομία, αμπελουργία και κτηνοτροφία.ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ [email protected]Το ελαιόλαδο, η αμπελουργία, τα κηπευτικά αλλά και διεκδικήσεις...

«Εθνική ανάγκη να στηριχθούν τα χωριά και ο πρωτογενής τομέας»

Ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα καλεί πολίτες να μείνουν στα χωριά του-Σε πρώτο πλάνο η αξιοποίηση εγκαταλειμμένων αγροτικών γαιών για την επανένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία.Έχουμε δει και έχουμε διαβάσει χωριά και δήμους σε άλλες χώρες να προσφέρουν ευκαιρίες σε...

Μεταξάς στον «Έλληνα Αγρότη»: «Η κυβέρνηση καλεί τους αγρότες να ξαναπληρώσουν και να πουν κι ευχαριστώ – Ο λαός αποφασιστικός παράγοντας κόντρα στη συγκάλυψη»

Στον «Έλληνα Αγρότη» μίλησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στα αγροτικά θέματα που είναι στην επικαιρότητα, όσο και στις κινητοποιήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα κόντρα στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.Ο...

Μαριάς στον «Έλληνα Αγρότη»: «Η υποκρισία των Βρυξελλών περισσεύει…»

Καταπέλτης για όλα όσα αναφέρει η Κομισιόν ως προς το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στην Ευρώπη -με ελάχιστα θετικά στοιχεία, όπως  λέει- εμφανίζεται μιλώντας στον «Έλληνα Αγρότη»  ο Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην...

Βαλιάκος στον «Έλληνα Αγρότη»: «Σχεδόν μηδαμινή η βιοασφάλεια στην ελληνική κτηνοτροφία»

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιος Βαλιάκος*, έχοντας δώσει τη μάχη κατά της ευλογιάς και της πανώλης μιλά στον «Έλληνα Αγρότη» και περιγράφει τι πρέπει να ισχύει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.Η τήρηση απλών μέτρων θα είχε μειώσει...

«Πρωτεύον ζήτημα η ποιότητα,όχι η τιμή των ζωοτροφών»

Ο παραγωγός και επιχειρηματίας Πέτρος Τσεκούρας από τα Μέγαρα μιλάει στον «Ε.Α» για την ανάγκη σωστής σίτισης των παραγωγικών ζώων, τομέα στον οποίο ο ίδιος ειδικεύεται.«Πρέπει να κατανοήσουμε τις ανάγκες των κτηνοτρόφων που χρειάζονται τη βοήθειά μας για να...