back to top

Ο ΘΕΣΤΟ δυναμώνει από τη βιομηχανική ντομάτα

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός των 1160 μελών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις παραγωγών οπωροκηπευτικών της Ελλάδας.

Ο πρόεδρός του Χρήστος Σουλιώτης επισημαίνει  στον «Ε.Α.» ότι το «συνεταιρίζεσθαι» αξίζει να στηριχθεί

ΤΟΥ ΧΡΥΣΌΣΤΟΜΟΥ ΤΡΊΜΜΗ
[email protected]

Ήταν τον Δεκέμβριο του 2012 όταν ο Θεσσαλικός Συνεταιρισμός Τοματοπαραγωγών πήρε σάρκα και οστά, μετά τη διάλυση της ΕΑΣ Λάρισας, για να μπει στον δρόμο της παραγωγής, του «συνεταιρίζεσθαι» και εν τέλει μίας πορείας ήδη 12 και πλέον ετών, με τον απολογισμό να κρίνεται θετικότατος και να δημιουργούνται προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη και ανάπτυξη.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι αριθμεί 1160 μέλη, αριθμός εντυπωσιακός για τα ελληνικά δεδομένα, τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους, μέσα στην πρώτη πεντάδα πανελλαδικά, συνεταιρισμούς, όπως επισημαίνει στον «Έ.Α.» και ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, ενώ η πορεία του συνεχίζεται.

«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2012 στη Λάρισα, από 331 ιδρυτικά μέλη. Αποτέλεσε τη φυσική συνέχεια της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας της ΕΑΣ Λάρισας, σε ένα θεσσαλικό, ανεξάρτητο, κλαδικό, συνεταιριστικό σχήμα. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε μετά την κατάρρευσης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας. Η ομάδα βιομηχανικής ντομάτας ήταν το πιο υγιές κομμάτι στην ένωση. Όλα τα μέλη με τη διαχειριστική επιτροπή της βιομηχανικής ντομάτας θεωρήσανε ότι η καλλιέργεια αυτή έχει μέλλον και ότι οι παραγωγοί είναι αυτοί που μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια και έτσι και έγινε» περιγράφει στον «Έ.Α.» ο κ. Σουλιώτης. Έτσι, μετά την εκκαθάριση της ΕΑΣ Λάρισας, οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας αποφάσισαν να κάνουν μία δικιά τους ένωση, ένα δικό τους αγροτικό συνεταιρισμό, του οποίου τα μέλη είναι κατά 50% από τη Λάρισα, το 45% από την περιοχή των Φαρσάλων και κάποια μέλη από την Καρδίτσα.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε κοντά στα 1.160 μέλη.  Θεωρούμε ότι είναι ένας πολύ δυνατός συνεταιρισμός και αγγίζουμε τα 45 εκατομμύρια ευρώ κύκλο εργασιών ετησίως» επισημαίνει ο κ. Σουλιώτης. 12 χρόνια μετά ο απολογισμός είναι θετικότατος όπως και το αποτύπωμα της προσπάθειας. «Τα μέλη του συνεταιρισμού θεωρώ ότι έχουν βρει και ένα αποκούμπι σε αυτόν. Έχουμε μία τεράστια δραστηριότητα με δύο εκατομμύρια ευρώ τζίρο σε λιπάσματα και φάρμακα που στις δύσκολες χρονιές που περάσαμε με τις καταστροφές, σταθήκαμε στο πλευρό των παραγωγών. Ο συνεταιρισμός πίστωσε τα μέλη του και τους έδωσε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν και νομίζω ότι θα πρέπει το συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα να σταθεί και να το υποστηρίξουμε όλοι μας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σουλιώτης, με τον «ΘΕΣΤΟ» να θέλει να ακολουθήσει ένα σωστό μονοπάτι με σταθερά βήματα.

Τα αναγκαία πρότυπα

Η Οργάνωση του ΘΕΣΤΟ έχει εγκαταστήσει και εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή για την καλλιέργεια της Βιομηχανικής Τομάτας και έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το εθνικό πρότυπο ποιότητας AGRO 2-1 & AGRO 2-2. «Είναι κινήσεις που γίνονται σε συνεργασία με τα εργοστάσια που προμηθεύονται τα προϊόντα μας, αφού όταν μιλάμε για ένα διατροφικό προϊόν, τα πρότυπα καλλιέργειας πρέπει να είναι ξεχωριστά, και με τα ημερολόγιά μας ως παραγωγοί και γενικά με τις δραστικές ουσίες που αρχίζουν αυτή τη στιγμή να φεύγουν από την αγορά, μιας και υπάρχει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός» αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός

«Πάντα υπάρχει συμμόρφωση και σε κάθε περίπτωση. Αν κάπου βάλλονται τα διατροφικά προϊόντα της χώρας, πρέπει να πούμε ότι γενικά εμείς καλλιεργούμε με τα πρότυπα που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από την άλλη βλέπουμε να γίνονται αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, χωρίς να έχουν κανένα πιστοποιητικό συμμόρφωσης» συμπληρώνει ωστόσο ο κ. Σουλιώτης, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που οι Έλληνες παραγωγοί έχουν τεράστιο πρόβλημα. «Όταν εμείς δεν έχουμε δραστικές ουσίες να καταπολεμήσουμε τα επιβλαβή έντομα και σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν τα ίδια πρότυπα, καταλαβαίνετε ότι ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος» επισημαίνει παράλληλα.

Το άνοιγμα προς τα όσπρια και οι διατροφικές ανάγκες

Ιδιόμορφη η χρονιά που πέρασε και για τους παραγωγούς του ΘΕΣΤΟ

Μετά από 12 και πλέον χρόνια συνεταιριστικής δράσης, εδώ και δύο περίπου χρόνια ο ΘΕΣΤΟ εκτός της βιομηχανικής ντομάτας έχει και ομάδα παραγωγών οσπρίων και εμπορεύεται κοντά στους 700 τόνους κάθε χρόνο, όπως φασόλια, ρεβύθια, φακές και φάβα. Παράλληλα έχει συσταθεί και ομάδα βαμβακαροπαραγωγών και παραγωγών δημητριακών, χωρίς να αποκλειστούν και άλλες παρόμοιες κινήσεις στο μέλλον.

Βέβαια, βλέπει κανείς ότι η βιομηχανική ντομάτα έχει μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, Χρήστο Σουλιώτη, να δίνει τη δική του εξήγηση μέσω του «Έ.Α.». «Δεν έχει σχέση μόνο με τη βιομηχανική ντομάτα αλλά βλέπουμε ένα γενικότερο ενδιαφέρον και μία στροφή ακόμη και μεγάλων επιχειρηματιών στον διατροφικό τομέα γιατί οι διατροφικές ανάγκες κάθε χρόνο αυξάνονται. Ο κόσμος πλέον αρχίζει να επενδύει στα διατροφικά προϊόντα, όπως κάνει για παράδειγμα μεγάλη εταιρεία στη Λάρισα που προχωρά σε επένδυση που έχει να κάνει με βασικά αντικείμενα το σπανάκι και τον αρακά. Έχουν γίνει επενδύσεις και στη βιομηχανική ντομάτα, που έχει καλύτερο εισόδημα σε σχέση με το βαμβάκι και πλέον οι διατροφικές ανάγκες είναι αυτές που καθορίζουν τις εξελίξεις, αφού αυξάνονται κάθε χρόνο» σημειώνει.

Έτσι, έγινε και το άνοιγμα προς τα όσπρια από τον ΘΕΣΤΟ. «Αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εξαγωγή είναι μόνο όσπρια αυτή τη στιγμή. Από την άλλη, βλέποντας όλες τις σοβαρές μεταποιητικές βιομηχανίες να περιορίζουν τις εισαγωγές καθώς αυξάνεται η εγχώρια παραγωγή και βρίσκοντας ποιοτικά προϊόντα στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να παίρνουν ποσότητες από τον Καναδά ή το Μεξικό. Θεωρώ ότι φτάνουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι γωνία μαγαζί, γη της Επαγγελίας ό,τι και να σπείρουμε και ό,τι παράγουμε να ξέρετε ότι είναι ό,τι πιο νόστιμο, γευστικό και ποιοτικό υπάρχει. Οπότε και οι καταναλωτές πρέπει να δείχνουν τη δέουσα προσοχή στα ελληνικά προϊόντα» αναφέρει ο κ. Σουλιώτης.

Ο ΘΕΣΤΟ πάντως δεν έχει κάνει μεγάλο άνοιγμα προς τη μεταποίηση, πέρα από μία διαδικασία συσκευασίας των οσπρίων. «Παρόλο που υπάρχουν επενδυτικά προγράμματα, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή τα μέλη μας δεν είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο. Αν κάποια στιγμή προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο θα πρέπει να μετατραπούμε σε Ανώνυμη Εταιρεία και να υπάρχει μετοχολόγιο. Έτσι θα ξεφύγουμε από το απλό συνεταιρίζεσθαι. Έχουν γίνει συζητήσεις και υπάρχει το ερέθισμα, χωρίς όμως να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα» εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Οι πλημμύρες και ο καύσωνας

Όσον αφορά την τελευταία παραγωγική χρονιά, ο Χρήστος Σουλιώτης τη χαρακτήρισε ιδιόμορφη, μετά τις πλημμύρες και τον καύσωνα.

«Είχαμε χωράφια που ήταν πλημμυρισμένα από τον Daniel και πέσαμε στην παγίδα να καλλιεργήσουμε κάποια. Αλλά η παρατεταμένη υγρασία και η λάσπη δυστυχώς δημιούργησαν θέματα σε αρκετές περιοχές. Είδαμε ασθένειες ενώ χρειάστηκαν να γίνονται και επανασπορές σε βαμβάκια 2 και 3 φορές. Είδαμε η βιομηχανική ντομάτα να μην κινείται όπως θα θέλαμε, και τα φυτά στην πορεία να έχουν τεράστιο πρόβλημα και από τον καύσωνα, που επηρέασε την ανθοφορία. Ωστόσο σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, η βιομηχανική ντομάτα είχε και πάλι ένα καλύτερο εισόδημα» περιέγραψε ο κ. Σουλιώτης.

Η φιλοσοφία και οι στόχοι

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ» έχει συσταθεί με πρωτοβουλία των παραγωγών και έχει ως σκοπό:

-Τον προγραμματισμό και την προσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση, από ποσοτική και ποιοτική άποψη.

-Τη συγκέντρωση και τη διάθεση της παραγωγής των μελών του.

-Την ομαλοποίηση των τιμών παραγωγού και τη διασφάλιση των πληρωμών της αξίας της εμπορευθείσας παραγωγής.

-Τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των καλλιεργητικών εργασιών.

-Τη μείωση του κόστους καλλιέργειας και τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των μελών.

-Την παροχή υπηρεσιών ασφαλιστικής κάλυψης των μέσων παραγωγής των μελών.

-Τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των παραγόμενων προϊόντων.

-Τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας του παραγόμενου προϊόντος προς όφελος των παραγωγών μελών.

-Τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και τη διάθεση των προϊόντων.

-Την επίτευξη βιώσιμου εισοδήματος από την καλλιέργεια των προϊόντων.

-Την ίδρυση και διαχείριση Ταμείου Αλληλοβοήθειας των μελών του.

-Την προώθηση των διαδικασιών αναγνώρισης του ονόματος και της ιδιαίτερης ποιότητας των προϊόντων.

-Τη διασύνδεση όλου του κυκλώματος καλλιέργειας, επεξεργασίας και εμπορίας των προϊόντων, γύρω από τους κοινούς στόχους.

-Την ένταξη όλων των παραγωγών της Θεσσαλίας υπό έναν ενιαίο, συλλογικό και επιχειρηματικό φορέα εκπροσώπησης και προάσπισης των συμφερόντων τους.

«Να βρει το υπουργείο λύσεις»

Τη στιγμή που όλοι μιλάνε για αυξημένο κόστος παραγωγής,  και ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ αναφέρει ότι σε γειτονικές χώρες της ΕΕ, όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα έχουν τουλάχιστον 30 με 40% χαμηλότερες τιμές, και ενώ είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της ελληνικής αγοράς. «Η Πολιτεία να ψάξει και να βάλει τις εταιρείες απέναντι στο ίδιο τραπέζι και να δώσουν σοβαρές και πειστικές εξηγήσεις για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό το πράγμα» σημειώνει ο κ. Σουλιώτης.

«Mercosur και συνέπειες»

Ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ σχολιάζει παράλληλα και τη συμφωνία Mercosur που έρχεται στο προσκήνιο, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αυτοί του την ψήφισαν  δεν ξέρουν τώρα τις συνέπειες που θα έρθουν στο προσκήνιο. «Θεωρώ ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θελήσει να θωρακίσει την παραγωγή της νομίζω ότι θα υπάρχει γενικότερα πρόβλημα. Η Mercosur έχει συνέπειες σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που θα πουλάμε. Από την άλλη με βάση ό,τι εισάγουμε θα πρέπει να είμαστε και εμείς φθηνότεροι» ανέφερε σχετικά.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Γιαννακάκης: «Με ασήμαντες ποσότητες και ελάχιστη ποικιλία, είμαστε αποκλεισμένοι από όλες τις σημαντικές αγορές»

«Υστερούμε δραματικά στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των αγροτών μας», δήλωσε ο Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ, της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, στο 6ο πάνελ με τίτλο: Ο νέος παραγωγικός χάρτης της Ελλάδας, κατά το Cantina...

Ο Συνεταιρισμός Τοματοπαραγωγών Θεσσαλίας έκανε χρήσιμα δώρα στο Γενικό Λύκειο του Πλατύκαμπου

Το laptop ο προτζέκτορας και τα ηχεία ήταν το δώρο του Πάσχα από τον Θεσσαλικό Συνεταιρισμό Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) προς το Γενικό Λύκειο του Πλατύκαμπου, με τους αγρότες να προβαίνουν σε μια άκρως ευγενική κίνηση, δείχνοντας ότι στέκονται στο πλευρό...

Οι καστανοπαραγωγοί του Πάικου δεν είχαν… Daniel αλλά είχαν ζέστη και ακαρπία

Μπορεί Πήλιο και Κίσαβος να έχουν τα πρωτεία σε ό,τι αφορά την ελληνική παραγωγή κάστανου, ωστόσο βορειότερα και στις πλαγιές του όρους Πάικου, στην κεντρική Μακεδονία, τουλάχιστον τρία χωριά και χίλιοι και πλέον κάτοικοι βασίζονται στην καλλιέργεια αυτή, έχοντας...

Η ΕΘΕΑΣ ζητά να προσαρμοστούν τα e-παραστατικά σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Την προσαρμογή των ηλεκτρονικών παραστατικών τόσο σε ορεινές όσο και τις νησιωτικές περιοχές ζητά από το ΥΠΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ.Αναλυτικά:«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ως θεσμικός φορέας εκπροσώπησης του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος της χώρας, επιθυμεί να θέσει υπόψη...

Μέχρι την Κυριακή του Πάσχα οι δηλώσεις ελαιολάδου στον Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων

Τη συγκομιδή ελαιόλαδου με ελάχιστο όριο το 80% καλεί τα μέλη του να δηλώσουν ο «Συνεταιρισμός - Οργάνωση Παραγωγών Μολάων-Πακίων», με την προθεσμία να λήγει στις 20 Απριλίου που συμπίπτει με την Κυριακή του Πάσχα.Αναλυτικά:«Τα μέλη του Συνεταιρισμού –...

Τσιάρας από την ΕΘΕΑΣ: «Το συνεταιρίζεσθαι είναι μονόδρομος για την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα»

Σαφές μήνυμα για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης και θεσμικής θωράκισης του συνεταιριστικού κινήματος έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, από το βήμα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ.Ο κ. Τσιάρας χαρακτήρισε την ΕΘΕΑΣ «θεσμικό συνομιλητή αλλά...

Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου: “Όπλα” το κίτρινο – κόκκινο ακτινίδιο αλλά και τα σπαράγγια

Με 9.500 τόνους ακτινίδια και 700 τόνους σπαράγγια ολοκληρώθηκε η προηγούμενη παραγωγική χρονιά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου, ο οποίος από το 2005, εξειδικεύεται στην παραγωγή πράσινων, κίτρινων και κόκκινων ακτινιδίων, καθώς και σπαραγγιών.Η παραγωγική βάση αποτελείται από 3.000...

Σε διεθνή έκθεση τροφίμων στη Νορβηγία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιάτου

Στο εκθεσιακό κέντρο Umami Arena του Όσλο διεξάγεται αυτές τις ημέρες μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη.«Στην έκθεση αυτή συμμετέχει τα τρία τελευταία χρόνια και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιάτου προωθώντας τα τοπικά προϊόντα όπως...

Το ΥΠΑΑΤ θα εφαρμόσει πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ενίσχυση Επιχειρησιακών Ομάδων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας με τη συνεργασία του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης  για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω...
spot_img