back to top

Η νανοτεχνολογία «ριζώνει» στην αγροτική παραγωγή, βοηθώντας την ελαοκομία

Η νανοτεχνολογία είναι ο τομέας της επιστήμης και της τεχνολογίας που ασχολείται με υλικά τόσο μικρά, που δεν φαίνονται καν με το μάτι.

Σε αυτή τη μικροσκοπική κλίμακα, τα υλικά συχνά παρουσιάζουν μοναδικές ιδιότητες (όπως αυξημένη επιφάνεια προς όγκο, ιδιαίτερη ηλεκτρονική συμπεριφορά ή διαφορετικές χημικές αντιδράσεις) που δεν εμφανίζονται όταν βρίσκονται σε μεγαλύτερες διαστάσεις. Αυτά τα νανοϋλικά μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των φυτών με τρόπους που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε μέχρι πρόσφατα.

Πώς βοηθούν τα νανοϋλικά τις ελιές;

Αντοχή στη ξηρασία:

Έρευνα του 2024 έδειξε ότι η χρήση νανοϋλικών, όπως το οξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) μαζί με γραφιτικό ανθρακικό νιτρίδιο (g-C3N4), μπορεί να βοηθήσει τις ελιές να αντέξουν τη ξηρασία. Τα νανοσωματίδια αυτά ψεκάστηκαν στα φύλλα και βοήθησαν τα φυτά να κρατήσουν περισσότερο νερό, να μεγαλώσουν πιο δυνατά και να προστατευτούν από το οξειδωτικό στρες — μια κατάσταση που επιδεινώνει τη ζημιά από τη ζέστη και την έλλειψη νερού.

Ασφάλεια και όρια χρήσης:

Μια άλλη μελέτη έλεγξε αν τα νανοσωματίδια είναι ασφαλή για τις ελιές. Διαπίστωσε ότι σε μικρές ποσότητες (π.χ. 5 mg/L νανοσωματιδίων αργύρου – AgNPs), δεν υπήρχε πρόβλημα. Όμως, σε μεγαλύτερες ποσότητες, προκαλούσαν αλλαγές στο DNA των φυτών, κάτι που δείχνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.

Καλύτερη ανάπτυξη φυτών:

Έρευνα για τα νανοσωματίδια ψευδαργύρου (ZnO-NPs) έδειξε ότι βοηθούν τις ελιές να αναπτυχθούν πιο γρήγορα όταν καλλιεργούνται σε εργαστήριο (in vitro). Οι ελιές είχαν περισσότερους βλαστούς, πιο πράσινα φύλλα, και αύξησαν την ποσότητα των ουσιών που τους δίνουν δύναμη να αντέχουν τις δύσκολες συνθήκες.

Αξιοποίηση αποβλήτων ελαιολάδου για νανοϋλικά με περιβαλλοντικά και υγειονομικά οφέλη:

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση της νανοτεχνολογίας με την ελιά δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση νανοϋλικών για τη βελτίωση των φυτών. Η έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να εξάγουμε νανοϋλικά από τα απόβλητα της ελιάς και να τα αξιοποιήσουμε για περιβαλλοντικές και υγειονομικές εφαρμογές. Μια νέα προσέγγιση που ερευνάται είναι η χρήση αποβλήτων από την παραγωγή ελαιολάδου για τη δημιουργία νανοσωματιδίων με οικολογικό τρόπο.

Μελέτη του 2024  έδειξε ότι απόβλητα όπως τα υγρά και στερεά υπολείμματα των ελαιουργείων περιέχουν πολύτιμες φυσικές ενώσεις (όπως πολυφαινόλες, οργανικά οξέα και λιπίδια), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νανοϋλικών χωρίς επικίνδυνα χημικά.

Αυτά τα νανοσωματίδια έχουν διάφορες εφαρμογές:

  • Περιβαλλοντική προστασία: Τα νανοϋλικά που προκύπτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απορρύπανση του νερού, την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων και τη μείωση των βλαβερών χημικών.
  • Υγειονομικές εφαρμογές: Οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες των νανοσωματιδίων από απόβλητα ελαιολάδου τα καθιστούν υποψήφια για χρήση σε καλλυντικά, φάρμακα και αντικαρκινικές θεραπείες.

Βελτίωση της ανάπτυξης των φυτών: Ορισμένα νανοϋλικά που παράγονται από απόβλητα ελιάς μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βιο-λιπασμάτων που ενισχύουν τη βλάστηση και την αντοχή των φυτών στις δύσκολες συνθήκες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την ελαιοκαλλιέργεια;

Η νανοτεχνολογία μπορεί τόσο να βοηθήσει την ελαιοκαλλιέργεια συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα των ελαιόδενδρων αλλά και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να βοηθήσει την νανοτεχνολογία αποτελώντας πηγή νανοϋλικών με πολλαπλές χρήσεις. Ωστόσο, όπως κάθε καινοτόμα μέθοδος, η χρήση της απαιτεί προσοχή και ακρίβεια στις δοσολογίες, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αρνητικές επιπτώσεις. Η νανοτεχνολογία λοιπόν έχει σημαντικές προοπτικές στην ελαιοκαλλιέργεια, είτε ενισχύοντας τα ίδια τα δέντρα είτε μετατρέποντας τα παράγωγά τους σε πολύτιμες πρώτες ύλες για άλλους κλάδους. Η ελιά, πέρα από σύμβολο της μεσογειακής παράδοσης, αναδεικνύεται έτσι και ως πρωτοπόρος στην καινοτόμο αξιοποίηση των νανοϋλικών. Η περαιτέρω έρευνα και ο σωστός σχεδιασμός θα καθορίσουν το μέλλον αυτών των εφαρμογών.

ΠΗΓΗ: olivenews.gr

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...