back to top

Τσιάρας: «Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών»

Η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της χώρας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά την τοποθέτησή του στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, η ελληνική ύπαιθρος και ιδιαίτερα οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις, επειδή είναι πιο ευάλωτες στην εγκατάλειψη, στη γήρανση του πληθυσμού, στην υποαπασχόληση και στον κίνδυνο φτώχειας. Όπως σημείωσε, η ενίσχυση των περιοχών αυτών απαιτεί στοχευμένες παρεμβάσεις, καθώς «η υποστήριξη και η ενδυνάμωσή τους οφείλει να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για την εκάστοτε κυβέρνηση».

Ο Υπουργός έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, η οποία βασίζεται:

  • Στην ενίσχυση της παραγωγής πιστοποιημένων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.
  • Στη διάχυση της καινοτομίας και την προσαρμογή νέων καλλιεργητικών μεθόδων.
  • Στην ενίσχυση της μεταποίησης και την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων.
  • Σε στρατηγικές παρεμβάσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο κ. Τσιάρας παρουσίασε τις παρεμβάσεις του Υπουργείου που διαμορφώνουν ένα σταθερό αναπτυξιακό περιβάλλον για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αξιοποιώντας:

  1. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027, τα οποία διαθέτουν σημαντικούς ενωσιακούς πόρους για τη στήριξη των αγροτικών περιοχών.
  2. Τα Τοπικά Προγράμματα LEADER, μέσω των οποίων κατευθύνονται πάνω από 600 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του αγροτουρισμού, της οικοτεχνίας, της μεταποίησης και έργων αγροτικής υποδομής.
  3. Τα Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία υποστηρίζουν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα με έμφαση στην κτηνοτροφία.
  4. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, που διευκολύνουν την πρόσβαση των παραγωγών στη χρηματοδότηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών, που ενισχύει την εγκατάσταση και τη δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, καθώς και στο πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης, που διασφαλίζει τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας σε δύσκολες περιοχές.

Ταυτόχρονα, ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε τη σημασία της μετακινούμενης κτηνοτροφίας και την αναγνώρισή της ως βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης των φυσικών πόρων. Όπως τόνισε, η μετακινούμενη κτηνοτροφία αποτελεί παράδοση αιώνων και συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των ορεινών περιοχών.

Πιστοποιημένα προϊόντα και αγροτουρισμός

Ο κ. Τσιάρας ανέδειξε τη σημασία της προώθησης των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της ελληνικής υπαίθρου, επισημαίνοντας πως η στήριξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές. Ταυτόχρονα, Υπουργός ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής μεταποίησης, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό η μεταποίηση να συντελείται κοντά στα σημεία παραγωγής, όχι μόνο για λόγους οικονομίας, αλλά και για λόγους διασφάλισης των παραγομένων προϊόντων και ενίσχυσης του τοπικού εργατικού δυναμικού, συνεπώς ενίσχυσης και της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μπορεί να δώσει νέα δυναμική στις τοπικές κοινωνίες, μέσω της ανάπτυξης αγροτουριστικών δραστηριοτήτων.

«Το μέλλον των ορεινών περιοχών είναι στα χέρια μας»

Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα συνεργασίας και προοπτικής:

«Το μέλλον των ορεινών περιοχών και ιδιαίτερα των Δήμων της Πίνδου, στηρίζεται στους ίδιους τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και μπορούν να προτείνουν αποτελεσματικές λύσεις.

Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται η αγαστή συνεργασία όλων μας, δηλαδή της κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, των ενεργών πολιτών για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης περιοχής σε συγκριτικά πλεονεκτήματα», είπε.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πωλήσεις με πάνω από 4.30 σε Λακωνία και Κρήτη – Πιο… «ζεστή» η αγορά τον Ιούλιο

Προσφέρεται φιλότιμα για προσεκτική αποδέσμευση αποθεμάτων η αμέσως επόμενη περίοδος για το ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς μια σειρά από πραγματικές διαπιστώσεις για την κακή ποιότητα της καρπόδεσης του Ιουνίου άρχισε να εμπεδώνεται από τους ανθρώπους που κινούν τα νήματα στη...

Μεθοδεύσεις στη Λίμνη Σμοκόβου δημιουργούν «αγρότες δυο ταχυτήτων»

Στο κλειστό κύκλωμα της Λίμνης Σμοκόβου διοχευτεύεται το αρδευτικό νερό και όχι σε όλα τα χωράφια, αποκλείοντας αγρότες οι οποίοι είναι πλέον αντιμέτωποι με την πλήρη ξηρασία και καταστροφή των καλλιεργειών τους.Μάλιστα το πιο εξοργηστικό από όλα είναι η...

Ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά ο «δάκος του Ροδάκινου», Bactrocera Zonata – Σε πολλές καλλιέργειες οι ξενιστές

Το Bactrocera Ζonata είναι ένα είδος πολυφάγο, που προσβάλλει πάνω από 50 καλλιεργούμενα και άγρια είδη φυτών, κυρίως αυτά με σαρκώδεις καρπούς.Έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών, προσβάλλοντας είδη φυτών όπως ροδακινιά, εσπεριδοειδή, καρπουζιά, αγγουριά, κολοκυθιά, μπάμια, κυδωνιά, λωτός,...

Ο Έβρος στεγνώνει και η υπομονή τελειώνει – Τουρκική παρέμβαση και βουλγαρική αθέτηση συμφωνίας;

Στεγνώνει η γη, Στερεύει η υπομονή! Καταγγελίες για παρασκηνιακές συμφωνίες, διεθνή παιχνίδια με το νερό και πλήρη εγκατάλειψη από την Πολιτεία.Ο Έβρος στεγνώνει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι παραγωγοί από τον Βόρειο Έβρο μέχρι τις Φέρες βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταρρέουν, ενώ η Πολιτεία τηρεί εκκωφαντική...

Αυτή είναι η προθεσμία για αιτήσεις τροποποίησης επιχειρησιακών προγραμμάτων για Ομάδες Παραγωγών στα οπωροκηπευτικά (Έγγραφο)

Με Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, μεταξύ άλλων καθορίζεται πως ειδικά και κατ` εξαίρεση για το έτος 2025 η υποβολή των αιτήσεων τροποποίησης επιχειρησιακών προγραμμάτων στον τομέα των οπωροκηπευτικών εντός του έτους, γίνεται έως την 12η Σεπτεμβρίου 2025.Αναλυτικότερα,...

Τα αγροτικά εμπορεύματα κινήθηκαν πτωτικά τον Ιούνιο – Αντιστάθηκαν ρύζι και σιτάρι

Το γενικότερο θετικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, δεν φάνηκε να επηρεάζει θετικά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.Η πλειονότητα αυτών καταγράφει σημαντικές απώλειες, με εξαίρεση τις τιμές σε σιτάρι, βοοειδή και ρύζι που...

Αισιόδοξη αγοραπωλησία σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από Σητεία – Στέλνει μήνυμα σε όλη την Ελλάδα

Η συζήτηση για την τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο πάντα έχει το δικό της ενδιαφέρον κι έτσι αυτή τη φορά το δυνατό μήνυμα εστάλη από τη Σητεία Κρήτης όπου πραγματοποιήθηκε μια «ρεαλιστικά αισιόδοξη αγοραπωλησία.Σε δημοπρασία του ΑΣ Ζάκρου κατακυρώθηκε η...

Σε Ηπειρώτικα ποτάμια δεν έμεινε σταγόνα νερό – Λειψυδρία σε ολόκληρες κοινότητες και ανησυχία στους τοπικούς φορείς (ΦΩΤΟ)

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους της Ηπείρου η αυξανόμενη ένταση του φαινομένου της λειψυδρίας, το οποίο φέτος αποδίδεται κυρίως στην παρατεταμένη απουσία βροχοπτώσεων και στη σημαντική μείωση των χιονοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Παρά το γεγονός...

Η Καλαμών πιάνει πολύ καλή τιμή – Εκτίμηση για 400.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς και προβληματισμός για την καρπόδεση

Με εξαιρετικές επιδόσεις στο κομμάτι των εξαγωγών αλλά και κάποια σύννεφα στον ορίζοντα για την καρπόδεση της σεζόν 2025/26 μπαίνει το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς.Στις κύριες εμπορικές ποικιλίες (Χαλκιδικής, Καλαμών, Αμφίσσης) η αρχική...