back to top

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο προχωρούν οδηγία για την υγεία των εδαφών

Σε συμφωνία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο  υιοθέτησαν νόμο για την παρακολούθηση του εδάφους με στρατηγικό στόχο την πορεία προς υγιή εδάφη έως το 2050.

Η γενική προσέγγιση στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο έχει ως στόχο να καταστήσει υποχρεωτική την παρακολούθηση της υγείας του εδάφους, παρέχει κατευθυντήριες αρχές για βιώσιμη διαχείριση του εδάφους και αντιμετωπίζει καταστάσεις όπου η ρύπανση του εδάφους δημιουργεί απαράδεκτους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον.

Τα υγιή εδάφη αποτελούν τη βάση για το 95 % των τροφίμων που τρώμε, φιλοξενούν πάνω από το 25 % της βιοποικιλότητας στον κόσμο και αποτελούν τη μεγαλύτερη χερσαία δεξαμενή άνθρακα στον πλανήτη. Ωστόσο, το έδαφος αποτελεί περιορισμένο πόρο και πάνω από το 60 % των εδαφών στην ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Η προεδρεύουσα Πολωνή Υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος, κ. Paulina δήλωσε σχετικά για το θέμα:

«Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, δημιουργήσαμε το πρώτο πλαίσιο της ΕΕ για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των εδαφών σε όλη την Ευρώπη. Είναι πλέον καιρός για δράση καθώς πάνω από το 60% των ευρωπαϊκών εδαφών είναι ανθυγιεινά και χειροτερεύουν.

Το υγιές και ανθεκτικό έδαφος είναι το κλειδί για τη διασφάλιση ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων και καθαρότερου νερού για τις επόμενες γενιές».

Συνολικό πλαίσιο παρακολούθησης

Τα κράτη μέλη, με τη στήριξη της Επιτροπής, θα παρακολουθούν πρώτα και στη συνέχεια θα αξιολογούν την υγεία όλων των εδαφών στην επικράτειά τους, ώστε οι αρχές και οι ιδιοκτήτες γης σε ολόκληρη την ΕΕ να μπορούν να ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης του εδάφους και να λαμβάνουν άλλα κατάλληλα μέτρα.

  • Τα κράτη μέλη θα καθορίσουν σημεία δειγματοληψίας για παρακολούθηση, βάσει κοινής μεθοδολογίας της ΕΕ.
  • Η γενική προσέγγιση περιλαμβάνει πρόσθετες δυνατότητες ευελιξίας για τα κράτη μέλη όσον αφορά τις μετρήσεις του εδάφους, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα χρήσης υφιστάμενων δεδομένων και συστημάτων παρακολούθησης.
  • Καθορίζει επίσης τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας για τα εργαστήρια που αναλύουν δείγματα εδάφους, ώστε να διασφαλίζεται η συγκρισιμότητα των μετρήσεων του εδάφους.

Αξιολόγηση της υγείας του εδάφους

Η γενική προσέγγιση συμμερίζεται τη φιλοδοξία της πρότασης της Επιτροπής για αξιολόγηση της υγείας του εδάφους, διατηρώντας την έννοια των χαρακτηριστικών περιγραφής του εδάφους (φυσικές, χημικές και βιολογικές παράμετροι).

Χάριν της προσαρμογής στις τοπικές συνθήκες, συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο ένα πιο ευέλικτο σύστημα διπλής αξίας για την αξιολόγηση της υγείας του εδάφους:

  • μη δεσμευτικές βιώσιμες τιμές-στόχοι σε επίπεδο ΕΕ που να αντανακλούν τους μακροπρόθεσμους στόχους
  • λειτουργικές τιμές ενεργοποίησης, οι οποίες καθορίζονται σε επίπεδο κρατών μελών για κάθε χαρακτηριστικό περιγραφής εδάφους, προκειμένου να λάβουν προτεραιότητα και να τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή μέτρα που οδηγούν σε υγιή κατάσταση του εδάφους

Βιώσιμη διαχείριση του εδάφους

Σύμφωνα με τη γενική προσέγγιση, τα κράτη μέλη θα καθορίσουν πρακτικές για βιώσιμη διαχείριση του εδάφους μέσα σε πέντε χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες αρχές βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους που ορίζονται στην οδηγία.

Μετριασμός της δέσμευσης γης

Παράλληλα με τη διατήρηση του φιλόδοξου μακροπρόθεσμου στόχου για μηδενική καθαρή δέσμευση γης έως το 2050, η γενική προσέγγιση επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της σφράγισης του εδάφους και της καταστροφής του εδάφους, καθώς είναι η πλέον ορατή, η πιο αποτελεσματική και η ευκολότερη παρακολούθηση των πτυχών της δέσμευσης γης.

Καθορίζει αρχές μετριασμού που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον χωροταξικό σχεδιασμό των κρατών μελών, οι οποίες είναι επαρκώς ευέλικτες ώστε να σέβονται τις αποφάσεις χωροταξικού σχεδιασμού των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των μέτρων στέγασης και ενεργειακής μετάβασης.

Μολυσμένοι χώροι

Κατά την προτεινόμενη οδηγία, τα κράτη μέλη θα εντοπίσουν όλους τους δυνητικά μολυσμένους χώρους και στη συνέχεια θα τους χαρτογραφήσουν σε δημόσιο μητρώο.

Η γενική προσέγγιση εισάγει μια σταδιακή προσέγγιση βάσει κινδύνου. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα σε μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τους δυνητικούς κινδύνους, το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο και την τρέχουσα και προγραμματισμένη χρήση της γης. Για να βοηθήσουν στον εντοπισμό δυνητικά μολυσμένων χώρων, οι υπουργοί συμφώνησαν να καταρτιστούν εθνικοί κατάλογοι δυνητικά ρυπογόνων δραστηριοτήτων.

Μόλις εντοπιστεί ένας μολυσμένος χώρος, θα διερευνάται, και θα αντιμετωπίζονται τυχόν απαράδεκτοι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Επόμενα βήματα

Η γενική προσέγγιση στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο θα επιτρέψει στην εκ περιτροπής Προεδρία του να αρχίσει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την τελική μορφή του κειμένου. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν κατά τη διάρκεια του νέου νομοθετικού κύκλου.

Γενικές πληροφορίες

Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για το έδαφος, την οποία παρουσίασε η Επιτροπή το 2021, η έλλειψη ειδικής νομοθεσίας της ΕΕ χαρακτηρίστηκε ως σημαντική αιτία για την ανησυχητική κατάσταση των εδαφών της ΕΕ. Για να εξασφαλιστεί το ίδιο επίπεδο προστασίας του εδάφους που ισχύει για τα ύδατα, το θαλάσσιο περιβάλλον και τον αέρα στην ΕΕ, η Επιτροπή υπέβαλε την οδηγία για την παρακολούθηση του εδάφους στις 5 Ιουλίου 2023.

Απώτερος φιλόδοξος στόχος της προτεινόμενης οδηγίας είναι όλα τα εδάφη να βρίσκονται σε υγιή κατάσταση έως το 2050, σύμφωνα με τη φιλοδοξία της ΕΕ για μηδενική ρύπανση.

Η προτεινόμενη οδηγία συμβάλλει επίσης στην επίτευξη του θεματολογίου των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Τα αγροτικά εμπορεύματα κινήθηκαν πτωτικά τον Ιούνιο – Αντιστάθηκαν ρύζι και σιτάρι

Το γενικότερο θετικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, δεν φάνηκε να επηρεάζει θετικά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.Η πλειονότητα αυτών καταγράφει σημαντικές απώλειες, με εξαίρεση τις τιμές σε σιτάρι, βοοειδή και ρύζι που...

Μείωση παραγωγής σε πεπόνι, καρπούζι και πατάτα – Ποια Π.Ε. υφίσταται τη μεγάλη συρρίκνωση

Συρρίκνωση της παραγωγής πατάτας κατά 90% και των πεπονοειδών (καρπούζια και πεπόνια) κατά 75% καταγράφεται στη Μεσσηνία τη δεκαετία 2014-2023.Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2023 που δημοσιεύτηκαν προχθές ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι η μείωση των καλλιεργούμενων...

Από 3.8€ ξεκινούν τα έξτρα σύμφωνα με το παρατήριο τιμών ελαιολάδου

Ανοδική κίνηση στις τιμές όλων των ποιοτικών κατηγοριών και ειδικά των λαμπάντε σε όλα τα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου.Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες, η είδηση των ημερών μάλλον είναι η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τη νέα...

Προσεγγίζει το 40% η αύξηση εξαγωγών στο καρπούζι – Πίνακας με τα στοιχεία ανά χώρα

Άνοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζεται στην εξαγωγή καρπουζιού, με την αύξηση να ανέρχεται στο 39,78%.Κύριες χώρες υποδοχής είναι οι Πολωνία, η Ιταλία και Ρουμανία, ενώ η Ελλάδα εξάγει συνολικά πάνω από 179 χιλιάδες τόνους καρτπουζιού.Ο...

Επί ελληνικού εδάφους έλεγχοι για προϊόντα εξαγωγής στην Ινδονησία – Εισαγόμενα πορτοκάλια από Αίγυπτο δηλώθηκαν ρουμάνικα και βουλγάρικα (Πίνακες)

Σε περίοδο στασιμότητας εισήλθε ο ρυθμός εξαγωγών των ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων, με τα ευχάριστα νέα να έρχονται για τη χώρα μας από την Ινδονησία, η οποία ενέκρινε τους ποιοτικούς ελέγχους από τα εργαστήριά μας σε ακτινίδιο, επιτραπέζιο σταφύλι, ξηρή...

Το ελαιόλαδο από ορεινες περιοχές έχει μοναδικά χαρακτηριστικά

Το έργο Mountolive I αναδεικνύει τα ποιοτικά και υγιεινά πλεονεκτήματα του ελαιολάδου ορεινής καλλιέργειας και ζητά δίκαιη αναγνώριση από καταναλωτές και αγορά.Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, το έργο Mountolive I (2024–2025) έφερε στο προσκήνιο...

Οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών αυξήθηκαν κατά 43.25% – Η Ελλάδα πρέπει να χτίσει νέα στρατηγική

Η υποκατάσταση των εισαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών από εγχωρίως παραγόμενα φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας σύμφωνα με την Incofruit Hellas, καθώς οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών αυξήθηκαν κατά 43.25% για τον Ιούνιο του 2025.Μετά την αύξηση...

Από 3.50 έως και 4.40 το ελαιόλαδο αλλά με λίγες πράξεις – Πρόβλεψεις για παραγωγή κοντά στους 250.000 τόνους

Να κρατήσουν οι παραγωγοί το απόθεμα στην κατοχή τους για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται φαίνεται πως επιθυμούν διακαώς οι πάσης φύσεως μεσάζοντες και έμποροι στο ελαιόλαδο. Τις τελευταίες μέρες σημειώνονται κάποιες πράξεις με το σταγονόμετρο αν και σε...

Οι αδασμολόγητες εισαγωγές ρυζιού «στραγγαλίζουν» τους καλλιεργητές – Ανάγκη για ένταξη στο στρατηγικό πλάνο της Ε.Ε.

Συνάντηση για την καλλιέργεια του ρυζιού έγινε στις Βρυξέλλες, όπου οι Έλληνες παραγωγοί τόνισαν ότι υπάρχει οικονομική ασφυξία εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών από χώρες εκτός Ε.Ε. χωρίς δασμούς.Στη συνάντηση συμμετείχε ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), μέσω της Προέδρου κας...