Ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος άνοιξε τα χαρτιά του για την πολυετή εμπλοκή στην εξέταση των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, με συνέπεια χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που καταχωρίστηκαν ως δασικά να βρίσκονται σε πολυετή ομηρεία και εκτός κτηματαγοράς, για συναλλαγές, συμβόλαια και οικοδομικές άδειες.
Εξήγησε γιατί 1.240 μέλη των επιτροπών εξέτασης των αντιρρήσεων έμειναν απλήρωτα και ανακοινώνει πότε και πως θα ολοκληρωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων αλλά και η αναμόρφωση των δασικών χαρτών.
-«Ο αριθμός των αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων που απομένει προς εξέταση είναι λίγο κάτω από 200.000. Εντός του 2025 στόχος είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό εκδικάσεων και να λυθούν εκκρεμότητες. Σήμερα έχει κυρωθεί το 93,5% των δασικών χαρτών (με βάση τη συνολική έκταση των δασών της χώρας), στο τέλος του έτους θα έχει ξεπεράσει το 95%, ωστόσο δεν πρόκειται να έχουν ενσωματωθεί στους κυρωμένους χάρτες όλες οι αναμορφώσεις που θα προκόψουν από την εκδίκαση των αντιρρήσεων», δηλώνει ο Ευστάθιος Σταθόπουλος Γενικός Γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Νομοθετικές ρυθμίσεις για επιτάχυνση της εξέτασης των αντιρρήσεων
-«Το 2024 έκλεισε με την εκδίκαση περίπου του 35% των αντιρρήσεων που είχαν υποβληθεί από το 2021 και μετά. Προφανώς και θα μπορούσε να είναι περισσότερο ικανοποιητική η ροή της εκδίκασης των αντιρρήσεων, η οποία επηρεάστηκε τόσο από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, όσο και από την αποχή των δικηγόρων, η οποία σε κάποιες περιοχές διάρκεσε ακόμα και 12 μήνες» αναφέρει ο γενικός γραμματέας Δασών, Ευστάθιος Σταθόπουλος, σε δηλώσεις του στη «Ναυτεμπορική» και τη δημοσιογράφο Τέτη Ηγουμενίδη και προσθέτει ότι:
«Εξετάζουμε δύο ακόμα νομοθετικές παρεμβάσεις, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία και να προχωρήσει με γρηγορότερο ρυθμό. Μια βασική παρέμβαση που ήδη έγινε αφορούσε τα πρόδηλα λάθη και την προτεραιοποίησή τους, με εγκύκλιο πέρυσι τον Απρίλιο. Έφερε μεγάλη πρόοδο σε αρκετές επιτροπές.
Η πρώτη παρέμβαση στοχεύει στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συνολικά και η δεύτερη στο να υποστηριχθούν περιοχές που έχουν σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας.
Σε κάποιες περιοχές αρμοδιότητας Επιθεωρήσεων Δασών της χώρας οι επιτροπές αντιρρήσεων πηγαίνουν με πολύ αργούς ρυθμούς ή και δεν συγκαλούνται καν και αυτό για σειρά από λόγους. Σε ακραίες περιπτώσεις δεν μπορούν καλά- καλά να συγκροτηθούν οι επιτροπές.
Χρειάζεται, π.χ., να χρησιμοποιήσουμε νέες μεθόδους, όπως συνεδριάσεις των επιτροπών με τηλεδιάσκεψη ή την αντιμετάθεση προσωπικού ή μελών από άλλες περιοχές της χώρας για την επανασυγκρότηση ή τη λειτουργία περισσότερων επιτροπών».
Γιατί 1.240 μέλη των επιτροπών εξέτασης των αντιρρήσεων έμειναν απλήρωτα
«Καθυστερήσεις λέει ο γενικός γραμματέας Δασών σημειώθηκαν, επίσης, και στην εξόφληση (αποζημίωση) των επιτροπών, καθώς κατά την -αιφνιδιαστική- μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής στο Πράσινο Ταμείο στα μέσα του 2023, ο φορέας βρέθηκε να πρέπει να πληρώσει περίπου 1.240 μέλη επιτροπών, χωρίς το μέχρι τότε θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του να επιτρέπει να καταβάλλει αμοιβές σε φυσικά πρόσωπα, καθώς δικαιούχοι του ήταν μόνο νομικά πρόσωπα, Δήμοι, Περιφέρειες, το ΥΠΕΝ, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κ.λπ. Άρα χρειάστηκε να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις για την εκκαθάριση των αποζημιώσεων και άλλα ζητήματα δημοσίου λογιστικού, αλλά και να προκηρύξει ανοικτό διαγωνισμό με βάση τα προβλεπόμενα για τις δημόσιες συμβάσεις -αναγκαστικά χρονοβόρα- ώστε να προμηθευτεί το κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα για να κάνει τις πληρωμές νόμιμα και επιτυχώς μέσω της ΕΑΠ.
Το πέτυχε, αλλά πήρε χρόνο και στο μεταξύ οι επιτροπές δεν εξοφλούνταν, κάτι που προφανώς επηρέασε τη λειτουργία τους.
Ήδη έχουν γίνει πληρωμές στις επιτροπές σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και σε ένα τμήμα της Θεσσαλίας, στις 26 Φεβρουάριου ξεκίνησαν και οι εξοφλήσεις στην Αττική και κανονικοποιήθηκαν τακτικές πληρωμές ανά μήνα.
Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουμε με το Πράσινο Ταμείο προκύπτει ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2025 θα έχει εξοφληθεί ένα σημαντικότατο μέρος των οφειλόμενων αποζημιώσεων στο σύνολο των Επιθεωρήσεων Δασών της χώρας».
Ποιες περιοχές προχωρούν και ποιες έχουν μείνει πίσω
Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, «δεν παρατηρείται η ίδια επίδοση -ποσοστό εκδίκασης- σε όλες τις περιοχές. Υπάρχουν κάποιες που είναι πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Ας πούμε, για παράδειγμα, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι είναι, επί παραδείγματι, σίγουρα η Κρήτη και ειδικά η Ανατολική Κρήτη ή η Ανατολική Αττική και η Νότια Πελοπόννησος, που έχουν να παρουσιάσουν πενιχρά αποτελέσματα.
Στην Κρήτη π.χ. η δασική υπηρεσία είναι ακραία υποστελεχωμένη. Και οι 4 περιφερειακές ενότητες έχουν μόλις 7 δασολόγους ή δασοπόνους αθροιστικά! Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις δεν είναι δυνατό να συγκροτηθούν περισσότερες επιτροπές, με αποτέλεσμα η εκδίκαση να πηγαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς».
Επίσης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δασών, «ο αριθμός των αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων που απομένει προς εξέταση είναι λίγο κάτω από 200.000. Εντός του 2025 στόχος είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό εκδικάσεων και να λυθούν εκκρεμότητες. Σήμερα έχει κυρωθεί το 93,5% των δασικών χαρτών (με βάση τη συνολική έκταση των δασών της χώρας), στο τέλος του έτους θα έχει ξεπεράσει το 95%, ωστόσο δεν πρόκειται να έχουν ενσωματωθεί στους κυρωμένους χάρτες όλες οι αναμορφώσεις που θα προκόψουν από την εκδίκαση των αντιρρήσεων».
Το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου
Οι δασικοί χάρτες θεωρούνται αναγκαία προϋπόθεση για την πληρότητα του Κτηματολογίου. Το Κτηματολόγιο, το οποίο έπειτα από 30 ολόκληρα χρόνια φέτος ολοκληρώνεται (όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση), καταγράφει τις ιδιοκτησίες (δημόσιες και ιδιωτικές). Οι δασικοί χάρτες προσδιορίζουν τα δάση και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Με την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, οι εκτάσεις που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία θεωρούνται δημόσιες, εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές. Ως εκ τούτου οι δασικοί χάρτες άπτονται και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και σήμερα χιλιάδες πολίτες έχουν εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες.
Πρώτη φορά μετά από χρόνια προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες
Ο δημόσιος τομέας γενικότερα είναι υποστελεχωμένος. Επί χρόνια γίνονταν μόνον συνταξιοδοτήσεις και όχι προσλήψεις. Ένα από τα θύματα αυτής της κατάστασης είναι και οι δασικές υπηρεσίες.
-«Για πρώτη φορά το 2024, έπειτα δηλαδή από 22 ολόκληρα χρόνια, έγιναν προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες. Για 22 χρόνια είχαμε μόνο συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις. Έχουν αναλάβει υπηρεσία πάνω 200 νέα στελέχη και ευελπιστούμε ότι προς τα τέλη του 2025 θα έχουν αναλάβει υπηρεσία και επιπλέον 176 δασοπόνοι, πάντα με διαδικασία του ΑΣΕΠ», όπως εξηγεί ο κ. Σταθόπουλος,.
-«Δεν ισχυριζόμαστε βεβαίως ότι με δύο διαγωνισμούς μπορεί να καλυφθεί το κενό 22 ετών, από το 2002, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν έγινε καμία πρόσληψη, λόγω της οικονομικής κρίσης, ή και γιατί οι παλαιότερες πολιτικές ηγεσίες, προ 2019, δεν είχαν αξιολογήσει τις δασικές υπηρεσίες ως πρώτης προτεραιότητας ή και λόγω των τεσσάρων διαφορετικών φορέων εποπτείας από τους οποίους έχει περάσει η δασική υπηρεσία τις τελευταίες 3 δεκαετίες», σημειώνει ο γενικός γραμματέας Δασών.
ΠΗΓΗ: ecopress.gr