Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί
Οι ζωέμποροι κατηγορούν τις μεγάλες αλυσίδες, ότι τους τα γύρισαν πίσω λόγω εισαγωγών και δεν πήραν χρήματα -«Φάγαμε … τάπα», λέει χαρακτηριστικά στον «Ε.Α.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
«Τάπες» σε κτηνοτρόφους «έπεσαν» στην Κρήτη την περίοδο του Πάσχα, αλλά ακόμα δεν μπορεί κανείς να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της υπόθεσης. Την αποκάλυψη αυτή κάνει στον «Έλληνα Αγρότη» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης, που ήταν και ο ίδιος θύμα του εμπορικού κυκλώματος στο κρέας. Ο συνδικαλιστής καταγγέλλει ότι είχαν γίνει εισαγωγές φτηνότερων αρνιών από τη Ρουμανία, που μπήκαν μέσα και «λάσπωσαν» την αγορά!
Την υπόθεση, μέσα από τις καταγγελίες του Γιώργου Βενιεράκη, φέρνει στη δημοσιότητα ο «Έλληνας Αγρότης». Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου καταγγέλλει: « Κάποιες αλυσίδες έσπασαν τις συμφωνίες και γύρισαν τα αρνιά πίσω, στα ψυγεία. Αυτό είπε κι εμένα ο έμπορος που πήρε τα δικά μου τα αρνιά. Τα έχει απλήρωτα όχι μόνο σε μένα, αλλά και σε άλλους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάστηκε. Και μάλιστα γι αυτό το λόγο δεν πήρε και άλλα αρνιά που είχε συμφωνήσει να πάρει».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Βενιεράκη οι ζημιές είναι σημαντικές, αφού αυτό το Πάσχα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η τιμή παραγωγού στο πρόβειο κρέας ήταν τουλάχιστον στα 10 ευρώ το κιλό επειδή δεν υπήρχε η αναγκαία επάρκεια στο κρέας και έτσι οι τιμές είχαν φτάσει σε επίπεδα πρωτόγνωρα. Όμως τελικά αυτές οι τιμές αποδείχτηκαν «φούσκα» αν και εφόσον ευσταθούν όλα όσα οι ίδιοι οι έμποροι λένε, υποστηρίζοντας ότι τους έπαιξαν «τάπα» οι αλυσίδες με τις οποίες συνεργάζονταν.
«Είχαμε και περιπτώσεις ζωέμπορων που ήταν να παραδώσουν αρνιά σε αλυσίδες, αλλά οι αλυσίδες δεν τους τα πήραν καν. Και έτσι έχασαν οι ζωέμποροι αλλά γύρισε η ζημιά στον ίδιο τον κτηνοτρόφο, αφού μένουμε απλήρωτοι και εμείς από τους εμπόρους», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργο Βενιεράκη.
Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής λέει πως προφανώς τις ημέρες της Πρωτομαγιάς κάποια αρνιά διακινήθηκαν στην αγορά της Κρήτης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, δεν πρέπει να δούλεψε η αγορά στον βαθμό που θα ήθελαν οι κρεοπώλες και οι κτηνοτρόφοι, δεδομένου ότι στην Κρήτη οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ κακές και οι παρέες με το ψήσιμο του αρνιού φέτος ήταν λιγοστές σε σχέση με το παρελθόν.
«Ήταν μια «φωτοβολίδα»
Ως μία «φωτοβολίδα» χαρακτήρισε τις φετινές υψηλές τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο κρέας, ο Μανόλης Πατεράκης από το Ρέθυμνο, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Ο ίδιος έχει ακούσει αυτά περί «φούσκας» σε βάρος των κτηνοτρόφων της Κρήτης και δεν του προκαλεί καμία εντύπωση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Έλληνα Αγρότη».
«Η κτηνοτροφία στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα δεν έχει καμία σωτηρία. Υπάρχει πλήρης κατάρρευση του κτηνοτρόφου σε καιρούς που οι καταστάσεις που ζούμε είναι απερίγραπτες.
Καταρρέει όχι μόνο στην Κρήτη αλλά γενικότερα η κτηνοτροφία και κυρίως η ορεινή. Και σε όλη την Ευρώπη υπάρχει τρομερή μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε μία μείωση με τους ζωονόσους στο ζωικό κεφάλαιο της αιγοπροβατοτροφίας, της τάξεως των 250.000 ζώων.
Με τις τιμές του Πάσχα είδαμε μια «φωτοβολίδα» που στόχο είχε να ξεγελαστεί ο κτηνοτρόφος. Δε σώζεται ο κτηνοτρόφος. Και οι νέοι αγρότες που μπαίνουν στα προγράμματα των νέων αγροτών στη χώρα μας, όταν λήξει το πρόγραμμα στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους εγκαταλείπουν το επάγγελμα», λέει στον Έλληνα Αγρότη ο Μανόλης Πατεράκης που εκπροσωπεί τον κτηνοτροφικό κόσμο του Ρεθύμνου στη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Θύματα
Οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου της Κρήτης θεωρούν ότι πάρα πολύ σύντομα θα βγουν στην επιφάνεια όλες αυτές οι περιπτώσεις των συναδέλφων τους που έπεσαν θύματα της αγοράς.
Μάλιστα, τόσο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης όσο και το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μανόλης Πατεράκης, από την πρώτη στιγμή που ακούγονταν οι τιμές των 9 και των 10 ευρώ το κιλό για τις ανάγκες της Πασχαλινής αγοράς, είχαν πει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν είναι τα πράγματα όπως φαίνονται.