Επενδυτικό και παραγωγικό restart πραγματοποιεί ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, αφήνοντας πίσω το παλιό μοντέλου του συνεταιρισμού παραγωγών που προσπαθεί να πουλήσει τα προϊόντα που έχουν συγκομίσει τα μέλη του και υιοθετώντας τη λογική ενός consortium φρούτων που θα έχει πλέον να επιδείξει μια ευρεία γκάμα από brandτα οποία θα προωθεί τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού, όπου έχει ήδη ισχυρή παρουσία μέσω των εξαγωγών που ήδη πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια.
Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ
zavliaris@gmail.com
Άλλωστε τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα μήλα του ΑΣΕΠΟΠ παραμένουν ναυαρχίδα στο εμπόριο φρούτων που τον καθιστούν έναν ηγέτη στο εσωτερικό, αλλά και έναν αξιόπιστο συνεργάτη στο εξωτερικό.
«Για να πάμε στο 2030 πρέπει να καταλάβουμε ότι ο συνεταιρισμός είναι οι άνθρωποι μας. Ξεκινήσαμε το 1917, πέντε γενιές πριν. Το 1958 ο συνεταιρισμός πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Οι 350 παραγωγοί του Βελβεντού είναι αυτοί που θα δώσουν την ώθηση για να πάμε στο 2030. Αυτό πάει να πει ότι ο κύκλος των συνεταιρισμών πανευρωπαϊκά και παγκόσμια έχει κλείσει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Νίκος Κουτλιάμπας σε εκδήλωση παρουσίασης της νέας μορφής του εμβληματικού συνεταιρισμού της Δυτικής Μακεδονίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «ξεφεύγουμε από το πλάνο να παράγουμε τρία με τέσσερα προϊόντα που προσπαθούμε να τα πουλήσουμε. Μπαίνουμε σε μια ροή 365 μέρες τον χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Υπάρχουν παραγωγές, πωλήσεις, διακινήσεις και εμπορία. Πουλάμε μόνο ποιοτικά προϊόντα, brandsκαι ασφάλεια στους καταναλωτές.Συνεταιρισμός σημαίνει Βελβεντός και Βελβεντός σημαίνει συνεταιρισμός».
Ορθές αγροτικές πρακτικές
Ο συνεταιρισμός εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει ορθές γεωργικές πρακτικές στοχεύοντας στην αειφορία, αλλά και τις βελτίωση των αποδόσεων των καλλιερεγειών.
Ο γεωτεχνικός σύμβουλος του Βελβεντού, γεωπόνος Δημήτρης Βακάμης, μιλώντας στον «ΕΑ», σημείωσε ότι πριν από μια δεκαετία περίπου ο συνεταιρισμός ξεκίνησε να εφαρμόζει μεθόδους πιο φιλικές προς το περιβάλλον, όπως το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, δηλαδή της σεξουαλική σύγχυση των λεπιδόπτερων σε όλα τα κτήματα του συνεταιρισμού ώστε να μειωθεί η χρήση φυτοφαρμάκων, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ωφέλιμα έντομα στους οπωρώνες με σκοπό αυτά να δουλεύουν και να ισορροπούν τους εχθρούς και να μη χρειάζονται επεμβάσεις με χημικά.
Όπως τόνισε μάλιστα, «από εδώ και πέρα στόχος είναι η δημιουργία ενός brand που να είναι μόνιμα στο ράφι, να μην υποφέρει από την πίεση όλης αυτής της κλιματικής αλλαγής και να είναι εγγύηση για τον παραγωγό και τον καταναλωτή».
Τα χρυσά ροδάκινα
Οι 350 παραγωγοί του ΑΣΕΠΟΠ παράγουν συνολικά 15.000 τόνους φρούτων ετησίως, σε μια καλλιεργητική έκταση 6.000 στρεμμάτων.Εκτός από το εγνωσμένης αξίας brandροδάκινου Velvita, ο συνεταιρισμός προωθεί και το brandVelvitaGold, υψηλής ποιότητας ροδάκινα δηλαδή που φτάνουν στον καταναλωτή αμέσως μετά τη συγκομιδή.
Μεγάλο άνοιγμα στα μήλα
Η νέα εξαγωγική προμετωπίδα είναι τα μήλα και εκεί είναι που τα μέλη του ΑΣΕΠΟΠ επενδύουν. Από το 2027 θα διατίθενται ελληνικής παραγωγής μήλα Kanzi, με τη χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση και τραγανή υφή, ενώ σταθερά αποτελούν τα ιαπωνικής προέλευσης μήλα Kiku.
Η υπόλοιπη γκάμα
Το brandVelvis καλύπτει την υπόλοιπη γκάμα προϊόντων του συνεταιρισμού, όπως τα νεκταρίνια, τα κεράσια, τα ακτινίδια και τα αχλάδια.Ήδη υπάρχει η σκέψη ο συνεταιρισμός να κάνει άνοιγμα και στα οπωροκηπευτικά, με την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, ωστόσο, αυτό αποτελεί ένα μελλοντικό επενδυτικό σχέδιο.
Διευρύνονται οι εξαγωγές
Κύρια εξαγωγικά προϊόντα του συνεταιρισμού παραμένουν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που εξάγονται σε ποσοστό 50% της παραγωγής και απευθύνονται κυρίως στις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Μέσης Ανατολής. Η Ινδία και άλλες ασιατικές αγορές είναι οι νέες εμπορικές προκλήσεις του ΑΣΕΠΟΠ, κυρίως μέσα από τα μήλα και τα ακτινίδια.
Στην γκάμα των brands συγκαταλέγονται και τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. «Μέσα από τα brands που έχουμε, μπορούμε να είμαστε στην αγορά όλον τον χρόνο. Μένει να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι ώστε να ανοίξουν αγορές από την Ασία από όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον», τονίζει στον «ΕΑ» ο γενικός διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ ΕυθύμιοςΜπαλάνης.
Ρεκόρ τζίρου
Το 2024 ο ΑΣΕΟΠΟ προχώρησε σε ρεκόρ από άποψη τζίρου, αφού ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 16 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του 2023 όταν οι πωλήσεις έφτασαν στα 13 εκατ. ευρώ.
Ο στόχος πλέον είναι σε βάθος πενταετίας ο τζίρος να αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάνης, «αυτό μπορεί να γίνει με την παραγωγική άνοδο των μήλων και των ακτινιδίων. Τα ακτινίδια μπορούν να αποθηκευτούν και να ταξιδέψουν οπουδήποτε, ενώ στα μήλα μεγαλώνουν οι ποσότητες αποτελώντας και αυτά εξαγωγικό αβαντάζ».