Πιάνουν τόπο οι καθολικές αντιδράσεις που αφορούν την ένταξη περισσότερων καλλιεργειών στο Μέτρο 23, με το ΥΠΑΑΤ να εργάζεται πλέον πυρετωδώς προκειμένου να εντάξει 8 καλλιέργειες επιπλέον από 7 Περιφερειακές Ενότητες όλης της χώρας.
Από τη συνάντηση με τη Ζέτα Μακρή, ο ΥΠΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς για προσπάθειες του κυβερνητικού μηχανισμού να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι αγρότες στο λεγόμενο «πακέτο Μητσοτάκη».
Ωστόσο επειδή «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», αξίζει να προσέξει κανείς κάποια πράγματα. Μέχρι στιγμής αυτό το πακέτο μπορεί να έχει συνολικό προϋπολογισμό έως και τα 142.8 εκατομμύρια ευρώ, με την ατομική ενίσχυση να μην ξεπερνά τα 42.000€. Επομένως η το σταυρόλεξο που έχει να λύσει ο μηχανισμός του ΥΠΑΑΤ είναι για… δυνατούς λύτες, αφού αν ενταχθούν 8 καλλιέργειες από 7 Περιφερειακές Ενότητες θα μικρύνει το ποσό γιατί θα μοιραστεί σε περισσότερους. Επίσης στο ίδιο θέμα ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο φάκελος για το Μέτρο 23 συζητήθηκε και ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ στην Κέρκυρα σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ και μάλιστα υπό το βλέμμα των Ευρωπαίων αξιωματούχων, μέρος των οποίων μερικές ημέρες αργότερα πραγματοποίησαν δυναμική έφοδο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ως εκ τούτου πως θα ανοίξει ο φάκελος; Θα κατατεθεί νέος συμπληρωματικός και αν ναι ποια θα είναι η καθυστέρηση στις πληρωμές; Θα τους αφορά όλους ή μόνο όσους εντάχθηκαν εκ των υστέρων και μετά το πλήθος αντιδράσεων;
Σε όλα αυτά τα προβλήματα προσπαθούν να δώσουν λύσεις τα κυβερνητικά στελέχη και σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες δεν είναι της λογικής «κόψε ράψε να τα βρούμε κάπου στη μέση» και επιθυμούν ολιστική λύση για κάθε πρόβλημα.
Καθολικές οι αντιδράσεις, καθολικό και το αποτέλεσμα
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι από την επικύρωση του Μέτρου 23 και μετά εντάθηκαν αντιδράσεις που προϋπήρχαν και μάλιστα πέρα από αγροτικούς φορείς, συλλόγους και συνεταιρισμούς όπως η ΕΟΑΣΝΛ που είναι μπροστάρης στις αγροτικές κινητοποιήσεις, τον τόνο έδωσαν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, με το ΥΠΑΑΤ να εξετάζει τελικά μια συνολική διορθωτική λύση για τους αποκλεισμένους αγρότες.
Οι καλλιέργειες που εξετάζεται να μπουν είναι οι εξής:
- Κάστανα Λάρισας και Μαγνησίας
- Ροδάκινα Ημαθίας και Πέλλας
- Κεράσια Λάρισας και Κοζάνης
- Μήλα Λάρισας
- Σταφίδα Ηλείας και Μεσσηνίας
- Βαμβάκι Ηλείας
- Αμπέλι Ηλείας
- Αμύγδαλα όλες οι ποικιλίες όπου υπάρχει απώλεια >30%