Ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ είναι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τα έτη 2025 και 2026, ο οποίος προβλέπει ενισχύσεις με ένταση έως και 75% τόσο στον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή αγροτικό τομέα, με τον προσανατολισμό να είναι σαφής υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή σχετίζονται με τον κλάδο.
Μάλιστα η συνολική χρηματοδότηση της επιδότησης ανεβαίνει από 10 στα 20 εκατομμύρια ευρώ, με την αξιολόγηση να γίνεται μέσω ψηφιακού συστήματος εντός 90 ημερών σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί αφού παρά τις προβλέψεις του προηγούμενου Αναπτυξιακού υπάρχουν αξιολογήσεις δράσεων που κράτησαν έως και δυο χρόνια στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Οι δράσεις της αγροτοδιατροφής:
- Ψηφιακές και σύγχρονες τεχνολογίες
- Πράσινη ανάπτυξη και περιβαλλοντική αναβάθμιση
- Κοινωνική οικονομία και χειροτεχνική παραγωγή
- Ενισχυόμενες περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά
- Αγροδιατροφικός τομέας και υδατοκαλλιέργεια
- Μεταποιητική δραστηριότητα και logistics
- Ανάπτυξη εξαγωγικής δυναμικής
- Επενδύσεις στον τουρισμό
- Θεματικός – εναλλακτικός τουρισμός
- Εμβληματικά projects και μεγάλες επενδύσεις
- Ενσωμάτωση σε ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας
- Ολιστική επιχειρηματικότητα 360°
Ακόμα προβλέπονται 5 δράσεις όπως φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, για τα καθεστώτα: «Σύγχρονες Τεχνολογίες» και «Καθεστώς Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας & Χειροτεχνίας».
Ο Αναπτυξιακός Νόμος που κατατέθηκε για το 2025 και το 2026 είναι τροποποίηση του αντίστοιχου του 2022 (4887/2022) και ανάμεσα στις διαφορές πέρα από το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων που πάει από 10 στα 20 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει και αλλαγή στο καθεστώς ατομικών επιχειρήσεων στον τομέα της αγροτοδιατροφής και της υδατοκαλλιέργειας.
Αναλυτικά:
Σημειώνεται πως ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια» και το καθεστώς «Κοινωνικής επιχειρηματικότητας και χειροτεχνίας.»
Η ένταση ενίσχυσης έχει ως εξής:
«Άρθρο 68 Είδη, ένταση και ποσά ενισχύσεων
- Τα επενδυτικά σχέδια του παρόντος καθεστώτος ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, της παρ. 1 του άρθρου 9. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η ενίσχυση περιλαμβάνει τα ανωτέρω κίνητρα πλην της επιχορήγησης.
- Τα ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιμες δαπάνες των αρχικών επενδύσεων χορηγούνται με βάση τα ανώτατα όρια εντάσεων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ως εξής:
α. Για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενισχύσεων για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται έως το ανώτατο ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται έως το ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια της παρ. 3, το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο εκατό τοις εκατό (100%) του ανώτατου ορίου, εκτός της περ. γ΄ αυτού που χορηγείται στο ενενήντα τοις εκατό (90%).
β. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα κίνητρα της παρ. 1 χορηγούνται έως το ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια της παρ. 3, τα ανωτέρω κίνητρα χορηγούνται στο εκατό τοις εκατό (100%) του ανώτατου ορίου.
3. Αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σύμφωνα με την παρ. 2 χορηγούνται για τα επενδυτικά σχέδια που: α. Υλοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές: αα. ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας, 56 αβ. περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα, αγ. νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων, και αδ. Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.) εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.), εφόσον δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης, αε. που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. β. Αφορούν σε επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων, που έχουν παύσει τη λειτουργία τους, η δε αξία του πάγιου εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας, η οποία πρόκειται να επαναλειτουργήσει, καλύπτει ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου. γ. Υλοποιούνται σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.
4. Τα ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιμες δαπάνες της παρ. 2 του άρθρου 67 παρέχονται στο ανώτατο προβλεπόμενο ποσοστό του Γ.Α.Κ. όπως αναγράφεται στο Παράρτημα Β΄. 5. Το ποσό των ενισχύσεων που δύναται να χορηγηθεί σε κάθε επενδυτικό σχέδιο του παρόντος καθεστώτος δεν υπερβαίνει τα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ, με την επιφύλαξη μικρότερου ορίου των απαλλακτικών κανονισμών για την πρωτογενή γεωργική παραγωγή, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια ή τον Γ.Α.Κ.. 6. Κατ’ εξαίρεση για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στους τομείς της γεωργίας, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, δεν εφαρμόζονται οι παρ. 2 και 4 και τα ανώτατα ποσοστά ενισχύσεων καθορίζονται με βάση το ενωσιακό δίκαιο, ιδίως δε τους Κανονισμούς (ΕΕ) 2022/2472, 1388/2014, 1379/2013, υπό την επιφύλαξη του Γ.Α.Κ. 651/2014.
Όλο το θεσμικό πλαίσιο: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ 2025