Οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί καλούνται να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους και να λάβουν μέτρα εφόσον χρειαστεί
ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ
trimmis.chrys@gmail.com
Tην τελευταία δεκαετία η εξάπλωση του πράσινου (αλλά και του ρόδινου) σκουληκιού προβληματίζει τους βαμβακοπαραγωγούς του θεσσαλικού κάμπου, που, ξεπερνώντας το πρώτο σοκ από τον νέο εχθρό στις καλλιέργειές τους, καλούνται να κάνουν ελέγχους και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, με την επόμενη εβδομάδα να είναι επίφοβη και να χρειάζεται να είναι σε επιφυλακή, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Ε.Α.», ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσσαλίας Δημήτρης Σταυρίδης επεσήμανε ότι οι συγκεντρώσεις στις παγίδες την περασμένη εβδομάδα έδειχναν μικρή παρουσία πράσινου σκουληκιού, πιο περιορισμένη μάλιστα από τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, εκτίμησε ότι το πράσινο σκουλήκι αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αλλαγής γενιάς και μπορεί την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει αύξηση του πληθυσμού, περιμένοντας πάντως τις συλλήψεις στις παγίδες που έχουν τοποθετηθεί σε βαμβακοκαλλιέργειες τις επόμενες ημέρες. Οι παρατηρήσεις μάλιστα στους αγρούς και στις φερομονικές παγίδες θα πρέπει να είναι τακτικές ουσιαστικά από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, περίοδος κατά την οποία οι πληθυσμοί του πράσινου σκουληκιού μπορούν να παρουσιάσουν έξαρση.
«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί είναι να εξετάζουν τις καλλιέργειες, και ειδικά μετά τα μέσα Ιουλίου, αν όχι κάθε μέρα, θα πρέπει να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους τουλάχιστον κάθε δεύτερο 24ωρο» σημειώνει ο κ. Σταυρίδης, επισημαίνοντας ότι tο κατώτατο όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι είναι 6-8 ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια 1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι 1 εκατοστό) κατά μέσον όρο ανά 100 φυτά.
Παράλληλα, στο 2ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια, που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, όσον αφορά τόσο το πράσινο όσο και το ρόδινο σκουλήκι, τονίζει ότι οι προσβολές που προκαλεί το πράσινο σκουλήκι στο παρόν στάδιο του βαμβακιού δεν είναι σημαντικές λόγω της ικανότητας του φυτού να αναπληρώνει τα κατεστραμμένα καρποφόρα όργανα.
Aπό την άλλη, οι προληπτικοί ψεκασμοί μπορεί αυτή τη στιγμή να μη χρειάζονται, αλλά αν χρειαστούν τελικά παρεμβάσεις θα είναι σαφώς πιο αποτελεσματικοί αν έχουν δουλέψει πρώτα τα ωφέλιμα έντομα ή αν έχει γίνει πρώτα εφαρμογή βακίλου από τους παραγωγούς, ώστε οποιαδήποτε παρέμβαση να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, σημειώνει ο κ. Σταυρίδης. Στο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων, η υπηρεσία επισημαίνει ότι η χημική καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται στο 1ο ή στο 2ο στάδιο της προνύμφης (μήκος έως 1 εκατοστό), διότι οι μεγαλύτερης ηλικίας προνύμφες δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα εντομοκτόνα.
Από τους σημαντικότερους εχθρούς του βαμβακιού…
Το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι είναι η προνύμφη (κάμπια) ενός λεπιδόπτερου που ονομάζεται Helicoverpa armigera, γνωστό και ως καψαλιστής, και ανήκει στην οικογένεια Noctuidae.
Η προνύμφη είναι πράσινη ή κιτρινοπράσινη, με αχνές ραβδώσεις στο σώμα, και μπορεί να φτάσει τα 4-5 cm μήκος. Το πράσινο σκουλήκι θεωρείται από τους σημαντικότερους εχθρούς του βαµβακιού στην Ελλάδα και έχουν υπάρξει χρονιές που έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές, κοστίζοντας στους παραγωγούς δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι προνύμφες προσβάλλουν όλα τα μέρη του φυτού (φύλλα, χτένια, άνθη και καρύδια) και η ζημιά είναι σημαντική όταν το φυτό δεν έχει χρόνο να αναπληρώσει τα κατεστραμμένα στελέχη του, κυρίως τα καρύδια.
O ψεκασμός θα πρέπει να διενεργείται τις απογευματινές ώρες και μετά τη δύση του ηλίου, διότι αφενός μεν τότε αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών (σκουληκιών) και κατ’ επέκταση η αποτελεσματικότητα του ψεκασμού, αφετέρου δε για την προστασία των μελισσών.