Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί
Παραγωγοί, έχοντας υπομείνει τα πάνδεινα, ζητούν να πέσει φως στο θέμα, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να επιστραφούν οι επιδοτήσεις που κακώς δόθηκαν
ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡIΜΜΗ
trimmis.chrys@gmail.com
Μουδιασμένοι και απογοητευμένοι παρακολουθούν όσοι αγρότες όχι μόνο δεν μπήκαν στον πειρασμό να εκμεταλλευτούν το σύστημα, αλλά δεν πήραν ούτε όσα δικαιούνταν τις εξελίξεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη μία υπόθεση να σκάει πίσω από την άλλη. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα υποθέσεων, συνομιλιών, ΑΦΜ και επιδοτήσεων, οι αγρότες ζητούν να πέσει φως σε κάθε πτυχή, να υπάρξει διαφάνεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Υποθέσεις με ελιές σε αεροδρόμια που επιδοτούνταν, καταγγελίες για επιδοτήσεις στα πλημμυρισμένα της Κάρλας και για δέντρα που ήταν άκαρπα αλλά εμφανίζονταν ως παραγωγικά κυριαρχούν στην επικαιρότητα σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, οι αγρότες που βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού μετά τον «Daniel» και τον «Elias» ειδικά απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες και να επιστραφούν τα χρήματα. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, από μια περιοχή που επλήγη από τη θεομηνία «Daniel» και οι αποζημιώσεις ήταν μικρότερες σε κάποιους παραγωγούς σε σχέση με αυτούς άλλων περιοχών, τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν θα πληρώσουν οι αγρότες τις σκοτεινές διαδικασίες που ακολούθησαν άλλοι.
«Πρέπει να παρθούν πίσω τα χρήματα από αυτούς που τα πήραν και από αυτούς που βοήθησαν να τα πάρουν, και να πληρώσουν και τα πρόστιμα που προκύπτουν και θα είναι πολύ παραπάνω από τα 415 εκατομμύρια ευρώ, που ειπώθηκαν σε πρώτη φάση. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τις ανοησίες και τα κλεψιμαίικα άλλων!» τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Ε.Α.» ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ.
Πώς νιώθει όμως κάθε αγρότης που έβλεπε τα χρήματα να φτάνουν κουτσουρεμένα στον λογαριασμό του, χωρίς να έχει μπει σε παράνομες διαδικασίες; Ο κ. Τζέλλας σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Τώρα καταλαβαίνει ο μικρός αγρότης γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει. Κάπως έτσι χάσαμε το 80% των χρημάτων. Ενώ έρχονταν τα ίδια χρήματα στην Ελλάδα, εμείς βλέπαμε τόσο μεγάλες μειώσεις. Αρα, κάπου πήγαιναν τα χρήματα, και δεν ξέρω αν ήταν και εσκεμμένο να γίνει έτσι. Οταν φτιάχνουν νόμους με παραθυράκια για να μπορούν κάποιοι να κλέβουν, τι να υποθέσει κανείς;»
Τι πρέπει να ακολουθήσει πέρα από την επιστροφή των χρημάτων; Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, «αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για κάποιους, αυτοί να μπουν και φυλακή αν πρέπει και προβλέπεται. Από εκεί και πέρα, είναι πάγιο αίτημά μας η σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή και σε πραγματικούς παραγωγούς, και φυσικά να κλείσουν τα παραθυράκια που επιτρέπουν σε κάποιους να κλέβουν».
Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ δεν σπεύδει να τους ρίξει όλους στην πυρά. «Λένε για τόσες χιλιάδες ΑΦΜ, ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Δεν θεωρώ ότι όλοι είναι στην ίδια μοίρα και δεν μπορεί να είναι. Κάποιοι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορεί να έκαναν κάποιο λάθος. Φυσικά και δεν πρέπει να τους τσουβαλιάζουμε όλους» καταλήγει.
«Τεράστιος μηχανισμός, περιμένω να μιλήσουν και άλλοι»
Παλιός συνεταιριστής και πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, ο Χρήστος Σιδερόπουλος έχει προχωρήσει σε αρκετές τοποθετήσεις τον τελευταίο καιρό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μιλώντας στον «Ε.Α.», τονίζει ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις των εγγράφων που προκύπτουν με τη δήλωση του ΟΣΔΕ, την πρόθεση καλλιέργειας, το ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ, και από εκεί και πέρα με τις δηλώσεις ζημιών, ειδικά σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια ντομάτας, που υπέστη κι αυτή ζημιές το περασμένο καλοκαίρι από τον έντονο καύσωνα.
«Αυτό που έγινε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας τεράστιος μηχανισμός. Εγώ περιμένω να μιλήσουν κι άλλοι και να τοποθετηθούν και άλλοι συνεταιριστές» αναφέρει αρχικά ο κ. Σιδερόπουλος, τονίζοντας ότι υπάρχει και το καταστατικό του ΟΠΕΠΕΠΕ που προβλέπει το πώς μπορούν να ανακτηθούν χρήματα επιδοτήσεων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
«Σκοπός είναι να επιστραφούν τα χρήματα»
«Μπορεί να μπει στον λογαριασμό καθενός, με τον ΑΦΜ, να παρακρατήσει τις επιδοτήσεις για δύο χρόνια και να γίνει και η ανάκτηση των χρημάτων που είχαν ληφθεί παράτυπα. Επίσης, ο ίδιος ο παραγωγός μπορεί να τα επιστρέψει. Δεν ξέρω πόσες υποθέσεις μπορούν να πάνε δικαστικά» αναφέρει μεταξύ άλλων.
«Σκοπός είναι να πάρουν τα λεφτά πίσω. Βέβαια, πολλά χρήματα έγιναν περιουσιακά στοιχεία και να δούμε ποιοι τα έχουν πάρει. Λέγανε ότι στην Κρήτη προκύπτει βεντέτα. Στα χωριά του κάμπου τι γίνεται;» καταλήγει ο κ. Σιδερόπουλος.