Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί
Από ΑΦΜ που έχουν εισπράξει τα μεγαλύτερα ποσά θα ξεκινήσει η έρευνα για την επιστροφή χρημάτων – Καμιά πρόβλεψη για την αποκατάσταση αδικιών εις βάρος των πραγματικών παραγωγών, που έχασαν ενισχύσεις από την ΚΑΠ
ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι τεχνικές διαδικασίες και οι έλεγχοι από τους ΑΦΜ που πήραν τα περισσότερα χρήματα, και η έρευνα να συνεχιστεί προς τα κάτω. Τα χρήματα θα ζητηθούν πίσω με διοικητική πράξη και εν συνεχεία θα ασκηθούν ποινικές διώξεις στα πρόσωπα που εξαπάτησαν με ψεύτικες επιδοτήσεις.
Παρά τις ανακοινώσεις για ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, δεν έχει δοθεί καμιά κατεύθυνση ή πρόβλεψη για αποκατάσταση αδικιών εις βάρος των πραγματικών παραγωγών που έχασαν ενισχύσεις από την ΚΑΠ. Ηδη υπάρχουν κτηνοτροφικοί σύλλογοι στη χώρα που σκέφτονται να στραφούν στη Δικαιοσύνη για τις απώλειες των ενισχύσεων τα τελευταία χρόνια λόγω του κυκλώματος.
Εδώ και κάποια χρόνια ένα κύκλωμα μετέφερε πόρους από τους αγρότες (μέσω ΚΥΔ, γραφεία συμβούλων κ.ά.) σε δραστηριότητες εκτός της αγροτικής οικονομίας. Η άλλη πτυχή του σκανδάλου όμως είναι ότι με τη μεταφορά των χρημάτων μείωναν παράλληλα τις ενισχύσεις των πραγματικών αγροτών.
Οι αγρότες έβλεπαν όλα αυτά τα χρόνια να μειώνονται τα ποσά των ενισχύσεων χωρίς να μειώνονται τα χρήματα της ΚΑΠ. Αν τώρα επιστραφούν τα κλεμμένα χρήματα από αυτή την ομάδα, η ζημιά στους πραγματικούς παραγωγούς είναι μόνιμη.
Αυτοί που πήραν χρήματα πήραν και δικαιώματα χωρίς να έχουν αγροτική δραστηριότητα. Αυτά τα δικαιώματα θα πρέπει να επιστραφούν. Τα χρήματα που θα επιστραφούν από τους απατεώνες θα περισσεύουν και κανείς δεν θα μπορεί να τα εισπράξει. Θα πρέπει να υπάρξει με κάποιον μηχανισμό μεταφορά κονδυλίων στην παραγωγική οικονομία.
Παρέμβαση έκανε η ΕΘΕΑΣ για τη γραμμική μείωση των ενισχύσεων που λάμβαναν οι παραγωγοί για να τροφοδοτηθούν μη επιλέξιμες πληρωμές. Τέτοιες περιπτώσεις αποτέλεσαν η κατανομή Εθνικού Αποθέματος (από το 2017 και μετά) και ορισμένες πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων από το 2023. Στην πρώτη περίπτωση, η ΕΘΕΑΣ είχε επισημάνει ότι δεν χρειαζόταν γραμμική μείωση, ενώ για τη δεύτερη είχε ζητήσει την προσεκτική διαχείριση σε περίπτωση υπερβάσεων των αιτημάτων, σε σχέση με τον προϋπολογισμό, όσων είχαν προβεί σε πραγματικές πρόσθετες δαπάνες. Προτείνει τώρα διόρθωση της γραμμικής μείωσης των δικαιωμάτων από το 2022, κατά το ύψος των δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος που θα ανακληθούν ως μη ορθά κατανεμημένα, διόρθωση τιμών ενίσχυσης Οικολογικών Σχημάτων και συνδεδεμένων από τις ακυρώσεις δικαιολογητικών, χειρισμό των αχρεωστήτως για περιπτώσεις που οι δικαιούχοι παραγωγοί έχουν έμμεσα ή άμεσα εκχωρήσει, μέσω συμφωνίας ή πάγιας εντολής, ποσά σε τρίτους (μελετητές, ΚΥΔ κ.ά.). Ετσι, όταν ζητηθούν αχρεώστητα ποσά από παραγωγούς που θα βρεθούν ως μη επιλέξιμες οι αιτήσεις τους, θα πρέπει να επιστραφούν και τα ποσά ενίσχυσης που έχουν εκχωρηθεί σε τρίτους.
Ελεγκτές: Σοκ και ΔΕΟΣ για να βάλουν τα πάντα στο μικροσκόπιο
Μια νέα μονάδα δημιουργείται με την «κατάργηση» του ΣΔΟΕ και την ένταξή του στην ΑΑΔΕ. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα πάνε στη νεοσύστατη μονάδα ΔΕΟΣ (Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών) και θα κάνουν ελέγχους. Η νέα μονάδα θα αναλαμβάνει επιχειρήσεις με τη βοήθεια drones, ψηφιακών χαρτών και γενικά θα τη συνδράμουν όλες οι διευθύνσεις της ΑΑΔΕ για την αποκάλυψη κυκλωμάτων. Για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ερευνήσουν 700.000 ΑΦΜ, ξεκινώντας από τους κτηνοτρόφους (90.000 ΑΦΜ). Για τους ανενεργούς ΑΦΜ θα σχηματιστεί δικογραφία και θα πάνε στον εισαγγελέα. Στους ενεργούς ΑΦΜ θα γίνει διασταύρωση δηλώσεων και πληρωμών. Σε περίπτωση που βρεθούν στοιχεία, θα μπλοκάρουν οι πληρωμές και θα πάνε στην Εισαγγελία.