back to top

ΥΠΑΑΤ: Δεν υπάρχει εναλλακτική αντιμετώπιση για την ευλογιά – Ο εμβολιασμός θα πλήξει την κτηνοτροφία και τις εξαγωγές

Το ενδεχόμενο εναλλακτικής αντιμετώπισης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων απέκλεισε το ΥΠΑΑΤ, το οποίο με ανακοίνωσή του τοποθετήθηκε ενάντια στην ανάρρωση και του εμβολιασμού.

Μάλιστα, όσον αφορά τον εμβολιασμό, το ΥΠΑΑΤ σημειώνει ότι δεν είναι απαραίτητα το πιο επιτυχημένο μέτρο, ενώ ενδέχεται η Ελλάδα να υποστεί κυρώσεις αν εφαρμοστεί. Τέλος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το μέτρο του εμβολιασμού θα πλήξει τις εξαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο διάλογο στη Βουλή ο ΥφΑΑΤ, Χρήστος Κέλλας, απάντησε στον Βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλη Μεταξά, ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ενδεδειγμένη λύση καθώς θα επηρεάσει αρνητικά τα γαλακτομικά προϊόντα και ιδαίτερα τη φέτα.

Πάντως η ανακοίνωση δεν αναφέρει κάτι για την αποζημίωση κτηνοτρόφων και καλλιεργητών μηδικής και άχυρου, ή την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, αφήνοντας πλήρως ακάλυπτους αγρότες και κτηνοτρόφους για πάνω από ένα έτος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε απάντηση  πρόσφατων δημοσιευμάτων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων καθώς και την πιθανότητα εναλλακτικής εφαρμογής εμβολιασμού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης &  Τροφίμων, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Η ευλογιά συγκαταλέγεται στην ομάδα ασθενειών των ζώων υποχρεωτικής δήλωσης, σύμφωνα με τον κανονισμό για την υγεία των ζώων (Κανονισμός (EE) 2016/429 παράρτημα ΙΙ) και τα Κράτη Μέλη έχουν την υποχρέωση να κοινοποιούν άμεσα τυχόν εστίες και να εφαρμόζουν τις απαιτήσεις της ενωσιακής (Κανονισμός (Ε.Ε.) 2020/687 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και εθνικής νομοθεσίας (υπ’ αριθ. 1747/386028/14.12.23/Β΄7121/18.12.23 «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του Π.Δ. 138/1995 Α΄ 88.»).

Για την ευλογιά,  η ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία προβλέπει τη θανάτωση και καταστροφή των μολυσμένων εκτροφών (υπ’ αριθ. 1747/386028/14.12.23/Β΄7121/18.12.23, Άρθρο 15 παρ. Ι & Κ).        Η δεδυνατότητα φυσικής νόσησης και ανάρρωσης /“ ανοσίααγέλης” στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα αντιβαίνουν πλήρως στο ευρωπαϊκό και εθνικό κανονιστικό πλαίσιο για την υγεία των ζώων.

Στην Ελλάδα, από το 2024 που έχει ξεκινήσει η επιζωοτία, παρατηρούμε ότι το ποσοστό θανάτων  είναι πολύ υψηλό στα ενήλικα και ακόμηυψηλότερο στα νεαρά ζώα.

Στο υποτιθέμενο σενάριο της “ ανοσίας αγέλης” δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της νόσου με την πάροδο του χρόνου. Όσα ζώα νοσήσουν και αναρρώσουν αναπτύσσουν μηχανισμούς ανοσίας, η διάρκεια της οποίας δεν είναι γνωστή και μπορεί να εξαφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε το υποτιθέμενο ευεργέτημα δεν υπάρχει. Πολλά ζώα από αυτά που θα επιβιώσουν ωστόσο, εκτός από τις δερματικές αλλοιώσεις, μπορεί να εμφανίσουν αλλοιώσεις στους πνεύμονες (συχνότερα) ή στους νεφρούς, με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή και αντίστοιχα προσδόκιμο ζωής.

Συνοψίζοντας:

α) Η ελεγχόμενη νόσηση και ανάρρωση των ζώων είναι μη αποδεκτή.Εκτροφές ελεγχόμενα μολυσμένες δεν είναι αποδεκτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

β) Ο εμβολιασμός που δεν θεωρείται ο δόκιμος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου,  παρουσιάζει πολλές δυσκολίες ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Μία από αυτές είναι η έλλειψη εργαστηριακής τεχνικής διαφοροποίησης του εμβολιακού από τον φυσικό  ιό.

Επιπροσθέτως, ο εμβολιασμός δεν θα έχει καμία επίπτωση στην εξακολούθηση της επιτήρησης, κλινικής και εργαστηριακής, των  εκτροφών και τη θανάτωση του συνόλου  των ζώων στην περίπτωση που βρεθεί ακόμη κι ένα ζώο της εκτροφής θετικό.

Επιπλέον των ανωτέρων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόκριση των ζώων στον εμβολιασμό ποικίλλει σημαντικά και δεν επιτυγχάνονται τα ίδια επίπεδα ανοσίας. Επομένως, δεν είναι δυνατό ένα πρόγραμμα εμβολιασμού να εγγυηθεί ομοιογενές επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό.

γ) Τέλος, ο εμβολιασμός ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις με τον άμεσο περιορισμό των εξαγωγών των προϊόντων μας τόσο σε τρίτες χώρες, όσο και σε άλλα κράτη μέλη, ενώ απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε η χώρα να μπορέσει να ανακτήσει το ελεύθερο καθεστώς της ως προς την ευλογιά και να επιστρέψει στις αγορές, στις οποίες ενδεχομένως να έχουν επιβληθεί κυρώσεις εις βάρος μας».

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Αλλάζουν όλα στον τρόπο ελέγχου για νεοισερχόμενους στα Βιολογικά – Όλοι τίθενται υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ (Έγγραφο)

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η τροποποίηση της Απόφασης για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1 – Ενισχύσεις για τη μετατροπή σεβιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία), του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της...

Επιβεβαιωμένο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στην ΠΕ Ιωαννίνων

Το τμήμα κτηνιατρικής Ιωαννίνων επιβεβαίωσε εργαστηριακά την ύπαρξη κρούσματος καταρροϊκού πυρετού στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.Πρόκειται για ιογενές νόσημα που μεταδίδεται μέσω κουνουπιών, αποτελεί σοβαρή απειλή για τα μηρυκαστικά, προκαλώντας υψηλή θνησιμότητα και πτώση της παραγωγής γάλακτος, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.Για...

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε αιγοπρόβατα της Π.Ε. Ιωαννίνων

Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά σε εκτροφή αιγοπροβάτων του Νομού Ιωαννίνων.Το γεγονός αυτό έκανε γνωστό το Τμήμα Κτηνιατρικής το οποίο εξέδωσε οδηγίες και συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους.Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ιογενές νόσημα που μεταδίδεται μέσω εντόμων (κουνούπια του γένους...

Κρούσμα πανώλης σε αιγοπρόβατα της Π.Ε. Φλώρινας – Περιορισμός στις μετακινήσεις από και προς Αλβανία

Κρούσμα πανώλης μικρών μυρικαστικών επιβεβαιώθηκε στην Π.Ε. Φλώρινας όπου οδηγούνται τα ζώα σε θανάτωση, με κτηνοτρόφους και κατοίκους να είναι ανάστατοι καθώς στην περιοχή υπάρχουν περί τα 8.000 αιγοπρόβατα.Ακόμα, υπάρχει ανησυχία καθώς στη γειτονική Αλβανία υπάρχουν επιβεβαιωμένες εστίες πανώλης...

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προστατεύει τη φέτα με νέο σύστημα πιστοποίησης

Με ποσό 200.000 ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος αυθεντικοποίησης της φέτας το οποίο θα μπορεί να εντοπίζει κρούσματα νοθείας.Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, η πρωτοβουλία έχει τίτλο «Καινοτόμες προσεγγίσεις Ανίχνευσης Νοθείας για...

Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου «ΕΒΟΛ»: Ανησυχία για τη μαζική θανάτωση αιγοπροβάτων λόγω κρουσμάτων ευλογιάς

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου «ΕΒΟΛ» εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μαζική θανάτωση αιγοπροβάτων λόγω κρουσμάτων ευλογιάς, η οποία εξελίσσεται σε τραγωδία για τους παραγωγούς της περιοχής μας και γενικότερα της χώρας.Mάλιστα έστειλε και σχετική επιστολή στον υπουργό...

Άφησαν κοπάδια με ευλογιά έναν μήνα – Αντιπαράθεση στη Βουλή και υπονοούμενα Κέλλα για ευθύνες των κτηνοτρόφων (Βίντεο)

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Μαγνησίας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή. Οπως τόνισε, οι κτηνοτρόφοι του Νομού Μαγνησίας βρίσκονται αντιμέτωποι με...

Πρωτοποριακό πρόγραμμα σώζει το πρόβατο της φυλής Ζακύνθου

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Το έργο, που ξεκίνησε να «τρέχει» τον Μάιο του 2023 και εκπνέει τον Σεπτέμβριο του 2025, υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΠρωτοβουλία-τομή, που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει...

Πνίγονται στα χρέη οι κτηνοτρόφοι λόγω της ευλογιάς

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Μιλά στον «Ε.Α. ο κτηνοτρόφος από την Ξάνθη και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Σάκης ΛουκμακιάςΤΟΥ ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ[email protected]Συνεχίζεται ο εφιάλτης των κτηνοτρόφων με τα κρούσματα ευλογιάς. Στο Τοπείρου της Ξάνθης, από τον Απρίλιο...