Aπό την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί
Αγροτικοί σύλλογοι απο Κρήτη και Μεσσηνία απαιτούν πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ
ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ
Κοινή ανακοίνωση πέντε αγροτικών συλλόγων μιλά για τις χρόνιες παθογένειες στον μηχανισμό των αγροτικών επιδοτήσεων. Μέσα από ένα σκληρό αλλά τεκμηριωμένο κείμενο μιλούν ανοιχτά για ένα πολυετές σύστημα διαφθοράς, κομματικής συναλλαγής και αποκλεισμού των πραγματικών παραγωγών από τις ενισχύσεις της Ε.Ε.
Καταγγέλλουν πολιτικές ηγεσίες, κρατικούς οργανισμούς και εμπλεκόμενους φορείς για συγκάλυψη, ψηφοθηρία και υπονόμευση του πρωτογενούς τομέα.
Οπως τονίζουν, κανένας από όσους συνδιαλεγόταν με αυτό το σύστημα ΔΕΝ θα προχωρούσε σε οποιαδήποτε κίνηση εάν δεν είχε δεδομένη την ΑΝΩΤΕΡΗ πολιτική κάλυψη για αυτές τις ενέργειες.
Απόδοση ευθυνών
Ζητούν απόδοση ευθυνών, αποζημίωση για τους ζημιωθέντες παραγωγούς και διασφάλιση πως κανένα επόμενο κονδύλι δεν θα παρακρατηθεί για λάθη και παραλείψεις άλλων.
Το μήνυμά τους είναι σαφές: η ανοχή τελείωσε και η διεκδίκηση δικαιοσύνης γίνεται υπόθεση ολόκληρου του αγροτικού κόσμου.
«Η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών πανελλαδικά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για τους πραγματικούς αγρότες, η λέξη ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί διαχρονικά συνώνυμο της διαφθοράς και ενός καλά στημένου κομματικού και ψηφοθηρικού μηχανισμού, όπως άλλωστε υπάρχουν και πολλοί άλλοι τέτοιοι μηχανισμοί. Για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες αυτή η κατηγορία αγροτών γνώριζε και γνωρίζει ότι προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος σε αυτόν τον μηχανισμό εξαπάτησης και οικονομικών ωφελημάτων είναι ότι πρέπει πρώτα να συνταχθεί στον κομματικό βραχίονα της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλιώς δεν γίνεται.
Τα θερμοκήπια
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κλάδος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ένας κλάδος με επενδύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ το στρέμμα, για τον οποίο κλάδο ζητούσαμε επανειλημμένα να ενταχθεί στο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων, με ποσά αντάξια οικονομικού αποτελέσματος πού προσθέτει στο ΑΕΠ και με σκοπό να αντεπεξέλθουν οι παραγωγοί στο υψηλό κόστος καλλιέργειας. Αντ’ αυτού, υπήρξε άρνηση από όλες τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ με διάφορες προφάσεις, αλλά ο πραγματικός λόγος για αυτή τη στάση τους ήταν ότι τα 50.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών ανά την Ελλάδα αφορούσαν ένα σχετικά μικρό αριθμό ιδιοκτητών, άρα και ψήφων. Και για αυτόν τον λόγο δεν ικανοποιήθηκε ποτέ αυτό το αίτημα. Επιπλέον, σήμερα γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να εξομοιωθεί το σύνολο των Ελλήνων αγροτών με αυτό το καθεστώς διαφθοράς, ενώ η πλειονότητα όσων εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο δεν έχουν καμία σχέση με το αγροτικό επάγγελμα».
Και σε άλλους οργανισμούς
Τέλος, επισημαίνουν ότι αντίστοιχες πρακτικές εφαρμόζονται και σε άλλους οργανισμούς, όπως στον ΕΛΓΑ, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές, μόνιμοι «δότες» ασφαλιστικών εισφορών για καλλιέργειες, χωρίς ποτέ να αποζημιωθούν για καταστροφές που έχουν υποστεί, ενώ άλλες περιοχές εμφανίζονται ως μόνιμοι «λήπτες» ασφαλιστικών αποζημιώσεων. Γιατί άραγε;
Αγώνας από όλη την οικογένεια για την επιβίωση
Ο Χρήστος Γκίζας, κτηνοτρόφος από τον Αλμυρό της Μαγνησίας, δηλώνει στον «Ε.Α.»: «Κάποιοι θέλουν να μας αφανίσουν και αυτό φαίνεται από τα προβλήματα (μείωση επιδοτήσεων, ζωονόσοι κ.ά.). Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, γι’ αυτό θα είμαστε όλοι στην Αθήνα, στις 22/7, να διαμαρτυρηθούμε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου». Από την πλευρά της, η Μαρία Γκίζα, φοιτήτρια Γεωπονίας, τονίζει: «Τον τελευταίο χρόνο βλέπω καθημερινά άγχος και ανησυχία για το μέλλον στα μάτια των γονιών μου και όλων των κτηνοτρόφων. Αποφάσισα να αγωνιστώ δίπλα τους. Πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να αγωνιστούμε για να επιστρέψουν τα χαμόγελα σε κάθε κτηνοτροφική οικογένεια».