Δήμευση περιουσίας και μάλιστα με πολύ σύντομες διαδικασίες προβλέπεται για όσους κέρδισαν παράτυπες επιδοτήσεις προσκομίζοντας πλαστά δικαιολογητικά, με τις κατασχέσεις να ξεκινούν από τον προσεχή Αύγουστο.
Σύμφωνα με σχετική νομοθετική ρύθμιση, ο εποπτεύων εισαγγελέας, Δημήτρης Γκύζης, μπορεί να διατάξει τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος να ξεκινήσει κατασχέσεις, ακόμα και όταν η υπόθεση θα βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης. Η Ελληνική Αστυνομία έχει μπει εδώ και μέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να πάρει στην κατοχή της το αρχειακό υλικό και να εξετάσει περίπου 650.000 ΑΦΜ για να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις και να εντοπίσει τόσο συγκεκριμένα πρόσωπα, όσο και το είδος της παρατυπίας.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι πήραν επιδότηση με πλαστά δικαιολογητικά εμπίπτουν στο αδίκημα της πλαστογραφίας και δεν έχουν κάποιο ελαφρυντικό, ειδικά αν συσταθεί κατηγορία για συμμετοχή ή διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (εμπλοκή ΚΥΔ, πολιτικών ή άλλων προσώπων), ενώ είναι πιθανό να ξεκινήσει διαδικασία δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων. Αντίθετα, για όσους έχουν πάρει παραπάνω επιδότηση παρατύπως γιατί προσκόμισαν άλλη καλλιέργεια, ή άλλα δικαιολογητικά από αυτά που πρέπει, αλλά το ΑΦΜ ανήκει στο ίδιο το πρόσωπο που ωφελήθηκε προβλέπεται ελαφρυντικό μεταμέλειας και το αξιοόποινο εξαλείφεται εάν και εφόσον επιστρέψουν οικειοθελώς όσα εισέπραξαν παράτυπα.
Πάντως αυτό που έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, είναι ότι η RealNews με δήμοσίευμά της την Κυριακή 20 Ιούλη αποκαλύπτει ότι αναμένεται η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ να δεχθεί περίπου 230.000 αιτήσεις λιγότερες για το έτος 2025. Αυτό από τη μια μπορεί να σημαίνει ότι οι παραβάτες θέλουν να… «κρυφτούν» όσο μπορούν, αλλά από την άλλη ότι υπάρχουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που δεν αντέχουν πλέον να βρίσκονται στον πρωτογενή τομέα. Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι άνθρωποι που θα πληρώνονταν για δράσεις Βιολογικής καλλιέργειας, αλλά αποσύρθηκαν από την αίτηση πριν τον δεύτερο έλεγχο ανέρχονται στους 3.000.