Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε το 6ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της ελιάς, με έμφαση στις πρώιμες περιοχές και την ποικιλία Κορωνέικη.
Η βλαστική εξέλιξη δείχνει ανομοιομορφία στην καρπόδεση, ενώ σημαντικές προσβολές παρατηρούνται από έντομα που μπορούν να μειώσουν αισθητά την παραγωγή.
Πυρηνοτρήτης (Prays oleae)
Η καρπόβια γενιά βρίσκεται σε εξέλιξη με αυξημένη ωοτοκία στους μικρούς καρπούς. Οι προνύμφες εισχωρούν στον πυρήνα προκαλώντας πρώιμη καρπόπτωση. Συνιστάται άμεση επέμβαση με εγκεκριμένα εντομοκτόνα το διάστημα 19–21 Μαΐου, κυρίως σε ελαιώνες με μικρή έως μέτρια καρποφορία. Η αντιμετώπιση μπορεί να συνδυαστεί με τον έλεγχο του ρυγχίτη.
Ρυγχίτης (Rhynchites cribripennis)
Μικρό σκαθάρι που προκαλεί τρυπήματα τύπου “κρατήρα” στους καρπούς. Η παρακολούθηση των πληθυσμών του συνίσταται με τίναγμα των κλαδιών πάνω σε λευκή επιφάνεια νωρίς το πρωί. Καταπολέμηση απαιτείται όταν ανιχνεύονται περισσότερα από 3–4 ακμαία ανά έλεγχο.
Ωτιόρρυγχος (Otiorrynchus cribricollis)
Νυκτόβιο σκαθάρι που τρέφεται με τα φύλλα και προκαλεί πτώση καρπών και βλαστών. Ελέγχεται με ψεκασμό στον κορμό και το λαιμό των δέντρων συνδιαστικά με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη, σε περιοχές με ιστορικό προσβολής.
Κοκκοειδή (Pollinia pollini, Aspidiotus nerii, Parlatoria oleae)
Ζημιώνουν κυρίως παραμελημένα και ασθενικά δέντρα. Η πολλίνια προκαλεί εξασθένιση και ξηράνσεις σε ποδιές. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει καλλιεργητικούς χειρισμούς (κλάδεμα, απομάκρυνση προσβεβλημένων μερών) και, όπου απαιτείται, χημική καταπολέμηση.
Οι παραγωγοί καλούνται να τηρούν τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, να παρακολουθούν την πρόγνωση καιρού πριν από κάθε ψεκασμό, και να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε ελαιώνα (ηλικία, κλίμα, θρέψη, υδροδότηση).
📝 Βρείτε ολόκληρο το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων πατώντας ΕΔΩ.