back to top

Ο αλιευτικός τουρισμός ως πυλώνας ανάπτυξης

Υπογράφτηκε η δημιουργία Ομάδας Διαχείρισης Αλιευτικού Τουρισμού (ΟΔΑΤ) μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουρισμού

Η ομάδα ιδρύεται μετά την πρωτοβουλία των δύο υπουργείων, στο πλαίσιο της επανενεργοποίησης μνημονίου συνεργασίας. Σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας των δύο υφυπουργών στο υπουργείο Τουρισμού αποφασίστηκαν τα βήματα και ο σκοπός της ομάδας εργασίας, με στόχο τη χάραξη κοινών δράσεων στρατηγικής και την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να καταστεί παγκόσμιος προορισμός αλιευτικού τουρισμού.

  • Του Σάκη Τρεχα

Τα δύο υπουργεία εκπροσωπούνται στην ομάδα αυτή από υπηρεσιακά στελέχη, με εμπειρία στην αλιεία και διαχείριση αλιευτικών πόρων, καθώς και στις ειδικές μορφές τουρισμού. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί άδειες σε 307 αλιευτικά σκάφη παράκτιας αλιείας που δραστηριοποιούνται στον αλιευτικό τουρισμό.

Στον αλιευτικό τουρισμό διασυνδέεται η αλιεία με τους επισκέπτες-τουρίστες της χώρας μας, οι οποίοι συνδυάζουν τις διακοπές τους με τις παρεχόμενες στο υγρό στοιχείο αλιευτικές δραστηριότητες, με σκοπό την ψυχαγωγία μέσω της αλιείας, την απόκτηση βιωματικών εμπειριών, τη γνωριμία με τις τοπικές παραδόσεις, τα τοπικά έθιμα και την τοπική γαστρονομία, τη διάδοση της αλιευτικής κουλτούρας και την οικονομική τόνωση του κοινωνικού ιστού σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο προαγωγής των προδιαγεγραμμένων στόχων του μνημονίου, αλλά και γενικά για την επίτευξη ανάπτυξης συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων και των αρμόδιων φορέων, η ομάδα εργασίας θα προχωρήσει στο εξής έργο:

-Παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του από 17/2/2022 υπογραφέντος μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και του υπουργείου Τουρισμού.

-Εισήγηση δράσεων ή άλλων ενεργειών για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

-Συγγραφή, διαμόρφωση και παρακολούθηση της Εθνικής Στρατηγικής Προώθησης του Αλιευτικού Τουρισμού (ΕΣΠΑΤ) και όσων ζητημάτων προκύπτουν.

-Εισήγηση επί τροποποίησης νέου μνημονίου συνεργασίας.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, τόνισε σχετικά: «Ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί έναν αναδυόμενο πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης για τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές μας, προσφέροντας στους αλιείς την ευκαιρία να αποκτήσουν συμπληρωματικό εισόδημα και να αναδείξουν τις παραδοσιακές τους δραστηριότητες στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, ενισχύει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την περιβαλλοντική αξία των ευαίσθητων και προστατευόμενων οικοσυστημάτων. Η σύνδεση της αλιείας με τον τουρισμό προάγει την αειφόρο ανάπτυξη και συμβάλλει στην προστασία των θαλάσσιων πόρων.

Με τις δράσεις μας στηρίζουμε ενεργά πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις καλές πρακτικές της αλιευτικής δραστηριότητας, δημιουργώντας ένα ισχυρό εργαλείο βιώσιμης οικονομικής και περιβαλλοντικής προόδου για τις τοπικές κοινότητες. Ευχαριστώ θερμά την υφυπουργό Τουρισμού κυρία Ελενα Ράπτη για την αγαστή συνεργασία μας για τη δημιουργία της Ομάδας Διαχείρισης Αλιευτικού Τουρισμού, η οποία πρόκειται να αναδείξει αυτές τις αξίες και να καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο προορισμό αλιευτικού τουρισμού, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες που συνδέουν την πολιτιστική μας κληρονομιά με τη σύγχρονη αειφόρο ανάπτυξη».

Η υφυπουργός Τουρισμού, Ελενα Ράπτη, επεσήμανε: «Ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί έναν ανερχόμενο τομέα που συνδυάζει την παράδοση και την αυθεντικότητα με τη σύγχρονη τουριστική εμπειρία. Στην Ελλάδα, με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, τις καθαρές θάλασσες και την πλούσια αλιευτική ιστορία, οι δυνατότητες για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού είναι μοναδικές. Πρόκειται για μια ειδική μορφή τουρισμού, η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στις παράκτιες και νησιωτικές κοινότητες της Ελλάδας, μέσα από βιώσιμες πρακτικές που για το υπουργείο Τουρισμού αποτελούν προτεραιότητα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υφυπουργό ΑΑΤ, κ. Κέλλα, για την εξαιρετική μας συνεργασία, και είμαι βέβαιη πως μέσα από τη συγκρότηση της νέας Ομάδας Αλιευτικού Τουρισμού θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι πρωτοβουλίες μας για την προώθηση και ανάπτυξή του».

Τι είναι ο αλιευτικός τουρισμός

Αλιευτικός τουρισμός είναι ειδική μορφή τουρισμού, η οποία συνίσταται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών συνδεδεμένων με την αλιεία, τη σπογγαλιεία, την υδατοκαλλιέργεια. Ο αλιέας επιβιβάζει τουρίστες στο σκάφος του, βγαίνει μαζί τους για ψάρεμα, δείχνοντάς τους τον τρόπο ψαρέματος με παραγάδι ή στατικά δίχτυα, αντί αμοιβής, ενώ οι επιβάτες μπορούν να ψαρέψουν και αυτοί με καλάμι, συρτή ή καθετή. Ο αλιευτικός τουρισμός παρέχει στον αλιέα ένα επιπλέον εισόδημα. Χρησιμοποιούνται πολύ μικρότερο μήκος διχτυών και λιγότερα παραγάδια, με αποτέλεσμα να πιάνονται πολύ λιγότερα ψάρια.


Προώθηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

Το ΥΠΑΑΤ καλεί τους φορείς που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες δυνητικών δικαιούχων:

1) Αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών ή διακλαδικές οργανώσεις αλιευτικών προϊόντων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.

2) Συλλογικούς φορείς και λοιπές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα αντικείμενα της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, της μεταποίησης και της εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

3) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143).

Για υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν, στο πλαίσιο της Δράσης 2.2.2 «Προώθηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας» του Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ).

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν πρέπει να εμπίπτουν στον ειδικό στόχο:

Α) Προώθηση της εμπορίας, της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, καθώς και της μεταποίησης των εν λόγω προϊόντων.

Β) Προαγωγή των προϋποθέσεων για οικονομικά βιώσιμους, ανταγωνιστικούς και ελκυστικούς κλάδους της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 31η/12/2026.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ. Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 50.000 ευρώ και ως μέγιστος το ποσό των 700.000 ευρώ.

Τα ποσοστά χρηματοδότησης διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του φορέα και τη γεωγραφική περιοχή υλοποίησης του έργου:

-Για οργανώσεις παραγωγών και διακλαδικές οργανώσεις σε όλη την επικράτεια, η δημόσια ενίσχυση κυμαίνεται από 75% έως 85%.

-Για δημόσιους φορείς, η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% των επιλέξιμων δαπανών.

-Για οργανώσεις αλιέων και άλλους συλλογικούς φορείς, το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 60%-85%.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις στο ΟΠΣ.


Ψηφιακά οι διοικητικές διαδικασίες των αλιέων

Στη σημασία του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης της Αλιείας (ΟΣΠΑ) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε ημερίδα ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας».

Ο κ. Κέλλας υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τον αλιευτικό κλάδο, δηλώνοντας ότι «είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου». Επιπλέον, τόνισε τη σημασία αξιοποίησης των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας, που για την περίοδο 2021-2027 υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως η κλιματική αλλαγή και η διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων. «Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι η αλιεία ασκείται με βιώσιμο τρόπο, χωρίς υπερεκμετάλλευση των ιχθυοαποθεμάτων και με σεβασμό στο περιβάλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά. Το αναβαθμισμένο ΟΣΠΑ, το οποίο εντάσσεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, θα προσφέρει στους αλιείς και τους εμπόρους τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν ψηφιακά όλες τις διοικητικές διαδικασίες, χωρίς φυσική παρουσία. Μέχρι σήμερα, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία εφαρμόζονται από τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας, τις Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων και τις λιμενικές Αρχές, με μεμονωμένες εφαρμογές περιορισμένων δυνατοτήτων, και δεν αρκούν για να εξυπηρετήσουν το σύνολο των απαιτήσεων.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πρωτόκολλο αλιείας με τη Γουινέα-Μπισάου – Με πόσα αλιευτικά συμμετέχει η Ελλάδα

Οι ευρωβουλευτές συναίνεσαν την Τετάρτη 23 Απρίλη στην επικαιροποίηση της συμφωνίας αλιείας με τη Γουινέα-Μπισάου που παρέχει σε 41 σκάφη της ΕΕ πρόσβαση στα ύδατα της χώρας για πέντε χρόνια.Στο πλαίσιο του νέου πρωτοκόλλου, επιτρέπεται να ψαρεύουν στα ύδατα...

Έρχεται de minimis αποζημίωση πάνω από 1 εκ.€ σε 500 ψαράδες

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την παροχή ειδικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σε 501 αλιείς της Μαγνησίας, συνολικού ύψους 1.077.000 ευρώ, σε συνέχεια των απωλειών εισοδήματος που υπέστησαν το καλοκαίρι του 2024, λόγω του ακραίου φαινομένου μαζικών θανάτων ψαριών...

Μειωμένα αλιεύματα λόγω κλιματικής αλλαγής – Στην Ευρωβουλή η βιωσιμότητα της μικρής παράκτιας αλιείας

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της μικρής παράκτιας αλιείας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης και Νικόλας Φαραντούρης.«Η μικρής κλίμακας παράκτια αλιεία αποτελεί τον πυρήνα της αλιευτικής...

Πήρε το σκάφος άλλου, πήγε για ψάρεμα και συνελήφθη

Περίεργο περιστατικό έλαβε χώρα στην Κόρινθο, όπου ένας 27χρονος άνδρας έκλεψε τη βάρκα και πήγε για ψάρεμα, με το Λιμεναρχείο να τον συλλαμβάνει και κατόπιν να επιστρέφει το σκάφος στον νόμιμο ιδιοκτήτη του.Ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο η Λιμενική...

Επετράπη το ψάρεμα σε Καλόγνωμες και Κυδώνια στον Κόλπο Καλλονής – Που συνεχίζεται η απαγόρευση

Με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Αναστασίας Αντωνέλλη, άρθηκε η απαγόρευση αλιείας οστράκων στον Κόλπο Καλλονής, η οποία είχε επιβληθεί με προηγούμενη απόφαση.Ειδικότερα, επιτρέπεται πλέον η αλιεία Κυδωνιών και Καλόγνωμων. Ωστόσο, παραμένει σε ισχύ...

Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 15,91 εκατ. ευρώ στους παράκτιους αλιείς

Ξεκίνησε η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 15,91 εκατ. ευρώ, προς ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών παράκτιας αλιείας, ως αποζημίωση για την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια της παραγωγής που προκαλούν τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.«Με...

Το ΥΠΑΑΤ κατέβαλλε πάνω από 15 εκ.€ σε παράκτιους αλιείς – Τι δήλωσαν Τσιάρας και Κέλλας

Στην χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών παράκτιας αλιείας ως αποζημίωση για την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια της παραγωγής που προκαλούν τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη προχωράει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από συνεργασία...

Έως και τις 30 Μαΐου απαγορεύεται κάθε αλιευτική δραστηριότητα σε εσωτερικά επιφανειακά νερά του Έβρου

Γνωστοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες αρχές και στους κατοίκους του Έβρου, οτι θα ισχύσει απαγόρευση αλιείας, από τις 15 Απριλίου έως τις 30 Μαΐου 2025.Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ιχθυοπληθυσμών και άλλων υδρόβιων οργανισμών που υπάρχουν σε επιφανειακά...

Το ζύγισμα και η καταγραφή των αλιευμάτων πρέπει να καταργηθούν για να επιβιώσει ο ψαράς

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει ανάμεσα στους ψαράδες όλης της Ελλάδας, καθώς η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας (ήρθε στη χώρα μας μέσα από την Υπουργική Απόφαση 65/23344/25-1-2024) για το ζύγισμα και τα pos προκαλεί πρόβλημα στη βιωσιμότητα του επαγγέλματος.Μάλιστα, το πρόβλημα...