Από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» (ΠΑΛΥΘ), δημοσιεύθηκε η προκήρυξη της δράσης 2.1.1 «Παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΑΛΥΘ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 71 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η υλοποίηση της δράσης θα συμβάλει:
• Στην αύξηση της βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας των υδατοκαλλιεργειών της χώρας και της ποιότητας και προστιθέμενης αξίας των προϊόντων τους, της εισαγωγής νέων ειδών και μεθόδων εκτροφής, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του.
• Στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και στη δημιουργία νέων.
• Στην επίτευξη των στόχων του Πολυετούς Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών της χώρας και του ειδικού στόχου 2.1 του ΠΑΛΥΘ: προώθηση βιώσιμων δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας, ιδίως ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας και παράλληλη διασφάλιση ότι οι δραστηριότητες είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Η δράση ενισχύει τις ακόλουθες ενέργειες:
• Την ίδρυση νέων, την επέκταση/εκσυγχρονισμό, τη μετεγκατάσταση/μετατόπιση υφιστάμενων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και συσκευασίας προϊόντων που προέρχονται από αυτές, καθώς επίσης και των εγκαταστάσεων παραγωγής γόνου ή και προπάχυνσης.
• Τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική βελτίωση ή/και αναβάθμιση των λεκανών ημιεντατικής και εκτατικής υδατοκαλλιέργειας και των λιμνοθαλασσών, καθώς και των συνοδών εγκαταστάσεων υποστήριξης της παραγωγικής διαδικασίας και της επεξεργασίας και συσκευασίας των προϊόντων που προέρχονται από αυτές.
• Την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (βελτίωση ενεργειακής απόδοσης, προώθηση χρήσης ΑΠΕ, μείωση εκπομπών άνθρακα κ.λπ.).
• Τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
• Τη μετάβαση σε μοντέλα κυκλικής οικονομίας και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών υδατοκαλλιέργειας.
Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων της δράσης είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών, συλλογικοί φορείς και λοιπές οργανώσεις αυτών ή φορείς αυτοδιοίκησης) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας στον ΚΑΔ 03.2 «Υδατοκαλλιέργεια», εκτός του ΚΑΔ 03.22.15.01 «Εκτροφή διακοσμητικών ψαριών». Οι ενισχύσεις παρέχονται σε δικαιούχους που:
• Εχουν στο όνομα και στην κατοχή τους τις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες θεσμικές διατάξεις, εγκρίσεις και άδειες για την εγκατάσταση και λειτουργία των παραγωγικών επιχειρήσεων.
• Πληρούν τους όρους αναγνώρισης και τους κανόνες λειτουργίας του Καν. (Ε.Ε.) 1379/2013 (ΚΟΑ) και κατέχουν τις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες ενωσιακές και εθνικές διατάξεις εγκρίσεις και αποφάσεις των αρμόδιων αρχών, στις περιπτώσεις οργανώσεων παραγωγών, ενώσεων οργανώσεων παραγωγών ή διακλαδικών οργανώσεων.
Εργα που υλοποιούνται στα «Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά» επιδοτούνται με ποσοστό 85%.
• Δύναται να καταδειχθεί η φερεγγυότητά τους και η οικονομική βιωσιμότητά τους.
• Αποδεικνύουν τη δυνατότητα κάλυψης του συνόλου της συμμετοχής τους στην επένδυση (ιδία συμμετοχή).
• Δεν έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση από εθνικό ή ενωσιακό πρόγραμμα, για το σύνολο ή μέρος της προτεινόμενης Πράξης.
• Δεν έχουν υποβάλει πέραν της μιας αίτησης για την ίδια παραγωγική μονάδα στο πλαίσιο της ίδιας πρόσκλησης.
Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμες υπό σύσταση εταιρείες.
Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται:
Αγορά οικοπέδου και έργα οδοποιίας, λιμενικά έργα, κτιριακές εγκαταστάσεις, έργα επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων, δαπάνες για δραστηριότητες απόκτησης συμπληρωματικού εισοδήματος, πλωτές εγκαταστάσεις, δαπάνες για την προστασία από άγριους θηρευτές, εξοπλισμός γραφείων και χώρων προσωπικού, δαπάνες για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, δαπάνες για τη μετατροπή συστημάτων, από ανοικτό σε κλειστό κύκλωμα κυκλοφορίας νερού κ.ά.
Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών της δράσης ορίζεται η 30.11.2022.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων επενδυτικών προτάσεων μπορεί να κυμαίνεται από 40.000 ευρώ έως 4.000.000 ευρώ. Η ένταση ενίσχυσης εξαρτάται από το μέγεθος των επιχειρήσεων και την περιοχή υλοποίησης του έργου. Οι μικρομεσαίες με ποσοστό 60%, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις με 50%. Για έργα που υλοποιούνται στα «Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά», όλες οι εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους ενισχύονται με ποσοστό 85%.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του https://app.opske.gr/.
Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα https://alieia.gr/.
Αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 30 Ιουνίου 2025.