back to top

Ιταλία: Διάταγμα της κυβέρνησης για να σταματήσει η εγκατάλειψη ελαιώνων

«Είναι αδιανόητο, με τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τη δυσκολία για πολλές οικογένειες να φτάσουν στο τέλος του μήνα, οι παραγωγικοί πόροι της χώρας μας να μην αξιοποιούνται πλήρως». 

Την ώρα που στην σε άλλες χώρες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανούς τους ελαιώνες στην Ελλάδα ασχολούνται με τη μεταφορά του λαδιού σε τενεκέδες…

Στη γειτονική Ιταλία η κυβέρνηση αποφάσισε δυναμικές  παρεμβάσεις με στόχο οι παραγωγοί να πάψουν να εγκαταλείπουν τα χωράφια τους,αφού μελετήθηκε λεπτομερώς το πρόβλημα.

Η Ιταλία ενέκρινε Περιβαλλοντικό Διάταγμα με το οποίο στοχεύει να σταματήσει την εγκατάλειψη αγροτικών εκτάσεων με τραγικές συνέπειες για καλλιέργειες όπως οι ελαιώνες. Έρευνα του Κέντρου Μελετών Italia Olivicola έδειξε ότι στην Ιταλία, με συνολικά 1,1 εκατ. στρέμματα ελαιώνες, 500.000 είναι εγκαταλελειμμένα.

Η έρευνα από το Κέντρο Μελετών Italia Olivicola έδειξε ότι η μέση ιταλική παραγωγή ελαιολάδου μειώνεται επικίνδυνα, χρόνο με το χρόνο, κάτω από το ήμισυ των εγχωρίων αναγκών, μια εξέλιξη που είναι επίσης αποτέλεσμα της κατάστασης εγκατάλειψης πολλών ελαιώνων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Μελέτης Italia Olivicola, υπάρχουν σήμερα στην Ιταλία τουλάχιστον 2 εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων σε κατάσταση ολικής εγκατάλειψης και πάνω από 3 εκατομμύρια διαχειρίζονται με καθαρές πρακτικές συντήρησης και έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πολύ χαμηλή παραγωγή, με έντονη μεταβλητότητα από έτος σε έτος και με χαμηλή αντοχή σε δυσμενή φαινόμενα όπως κλιματικά φαινόμενα και ασθένειες των φυτών.

«Είναι αδιανόητο, με τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τη δυσκολία για πολλές οικογένειες να φτάσουν στο τέλος του μήνα, οι παραγωγικοί πόροι της χώρας μας να μην αξιοποιούνται πλήρως. Αλλά αυτό συμβαίνει με την εθνική ελαιοκαλλιέργεια, το αντικείμενο της αδιαφορίας της πολιτικής Ιταλίας και ΕΕ για πολλά χρόνια, που πιστεύει ότι η παραγωγή της Γηραιάς Ηπείρου ήταν σε μεγάλο βαθμό πλεονασματική. Οι δύο τελευταίες ελαιοκομικές περίοδοι, με την παραγωγή μειωμένη στο μισό σε σχέση με τις προσδοκίες, είναι ένα ξύπνημα. Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει μια αλλαγή κατεύθυνσης για το καλό των καταναλωτών, της επικράτειας και της εθνικής οικονομίας», δηλώνει ο Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola.

Η έρευνα της ItaliaOlivicola, με τη βοήθεια των 56 οργανώσεων παραγωγών-μελών σε όλη την Ιταλική επικράτεια, εντόπισε με ακρίβεια την κατάσταση υποβάθμισης της ελαιοκαλλιέργειας, ομαδοποιώντας την σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

1. Πλήρως εγκαταλελειμμένοι ελαιώνες και πλέον χαρακτηρισμένοι δασικοί

2. Ελαιώνες σε κατάσταση εγκατάλειψης και σε μετάβαση προς το δάσος

3. Ελαιώνες σε καλλιέργεια, με περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικές, πλήρεις και συνεχείς μεθόδους παραγωγής, αλλά που δεν περιλαμβάνονται στα αρχεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

4. Ελαιώνες σε καλλιέργεια, που περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ, σε μία ή περισσότερες από τις διαφορετικές μορφές δημόσιας στήριξης.

Σήμερα το μέσο μέγεθος της ελαιοκαλλιέργειας είναι 20 στρέμματα, πολύ μικρό για να επιβιώσει στην αγορά χωρίς υποστήριξη και πολύ μεγάλο για να χαρακτηριστεί ως καθαρό χόμπι.

Το φαινόμενο της εγκατάλειψης της ελαιοκαλλιέργειας, ανέφερε ο Sicolo, πρέπει να αντιμετωπιστεί με έργα σε εδαφική κλίμακα, χρησιμοποιώντας επίσης το σύστημα των μικρομεσαίων οργανώσεων παραγωγών με την εδραίωση του ρόλου τους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η επιτραπέζια ελιά δε θα χαθεί παρά το ότι αναπτύσσεται αργά  

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επηρεάζει ,σύμφωνα να με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν για την περίοδο 2024 – 2035, τις βρώσιμες ελιές με την  Ελλάδα και την Ιταλία να κυριαρχούν τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι το 2035, η παραγωγή προβλέπεται ότι θα φθάσει σχεδόν τους 200.000 τόνους και 56.000 τόνους στην Ελλάδα και την Ιταλία, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν για την περίοδο 2024 – 2035, ο τομέας της επιτραπέζιας ελιάς στην ΕΕ, αν και θα βρεθεί μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην έλλειψη νερού, όπως άλλωστε και το ελαιόλαδο, προβλέπεται να παραμείνει σταθερός, ενώ η ανάπτυξή του θα κινείται με αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το κλειδί για τη διασφάλιση της κερδοφορίας και τις επόμενες δεκαετίες θα είναι οι επενδύσεις με τις οποίες θα εκσυγχρονιστούν οι ελαιώνες. Επιπλέον, η ορθή διαχείριση των υδάτων, που θα υποστηρίζεται από μια καλά σχεδιασμένη πολιτική για το νερό θα μπορούσε να ευνοήσει την αύξηση της απόδοσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πορτογαλία, η οποία προχώρησε σε επενδύσεις εξασφαλίζοντας καλύτερες αποδόσεις και παραγωγές.

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Με γοργούς ρυθμούς αδειάζουν οι ιταλικές αποθήκες ελαιόλαδου (pic)

Συγκρίνουμε τα αποθέματα ελαιολάδων στις ιταλικές δεξαμενές στις 31 Μαρτίου με τα αντίστοιχα του προηγούμενου μήνα όταν οι στατιστικές έδειχναν ότι με γρήγορους ρυθμούς αδειάζουν οι ιταλικές δεξαμενές ελαιολάδου.Εντυπωσιακό το στατιστικό γεγονός ότι στο διάστημα που μεσολάβησε, με μηδενική...

Λοπέρα: Το χωριό της Ανδαλουσίας που αγωνίζεται για να σώσει τα ελαιόδεντρα από τα φωτοβολταϊκά

Οι Ισπανοί αγωνίζονται για να σώσουν τα ελαιόδεντρα τους από τα φωτοβολταϊκά Μαζί με τα αιωνόβια ελαιόδεντρα του, ο Φρανσίσκο Κάμπος μελετά ανησυχητικά την πράσινη ταπετσαρία που περιβάλλει την πόλη του στη νότια Ισπανία, όπου οι κάτοικοι αγωνίζονται να αποτρέψουν...

Επιδημία αφθώδους πυρετού: Ουγγαρία και Σλοβακία εξετάζουν ανεπιβεβαίωτα σενάρια βιοτρομοκρατίας

Ουγγαρία και Σλοβακία πλήττονται τις τελευταίες εβδομάδες από αλλεπάλληλες εξάρσεις Αφθώδους Πυρετού (FMD), με τις αρχές να έχουν θανατώσει περισσότερα από 10.000 ζώα για να περιορίσουν την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, διατυπώνοντας παράλληλα τον ισχυρισμό ότι οι συνεχιζόμενες επιδημίες μπορεί να σχετίζονται με κάποιου είδους βιοτρομοκρατία...

17 Απριλίου: Tι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της σφαγής των άκληρων χωρικών στη Βία Καμπεσίνα της Βραζιλίας στις 17 Απριλίου του 1996.Φορέας της Παγκόσμιας Ημέρας, η διεθνής συνομοσπονδία «Βία Καμπεσίνα», που συνενώνει οργανώσεις μικρομεσαίων αγροτών και εργατών γης...

Το αδασμολόγητο ελαιόλαδο ωφελεί την οικονομία των ΗΠΑ

Μια αύξηση κατά 20% της συμμόρφωσης με τη μεσογειακή διατροφή από τον αμερικανικό πληθυσμό, θα εξοικονομούσε στο σύστημα υγείας 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.Υπήρξε ένας αναστεναγμός ανακούφισης με την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει την αρχική του...

Σε τελωνειακούς δασμούς 21% στις τομάτες από το Μεξικό θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την πρόθεσή της να αποσυρθεί από διμερή συμφωνία με το Μεξικό που επέτρεπε να εισάγονται στην αμερικανική αγορά τομάτες χωρίς τελωνειακούς δασμούς, μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Ιουλίου και συνεπάγεται την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σχεδόν 21%.«Η συμφωνία δεν επέτρεψε...

CNN: Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα χτυπήσει πρώτα τους αγρότες που τον ψήφισαν

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα επιστρέφει με νέα ένταση, και τα πρώτα θύματα δεν είναι άλλοι από τους Αμερικανούς αγρότες -πολλοί από τους οποίους στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ και στις εκλογές του 2024.Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το...

Μεξικό: Πρώτος θάνατος εξαιτίας της γρίπης των πτηνών

Οι υγειονομικές αρχές πολιτείας του Μεξικού ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο ανθρώπου εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N1.Το θύμα ήταν κοριτσάκι τριών ετών, που υπέκυψε στην πολιτεία Κοαουίλα, διευκρίνισαν. Ήταν το πρώτο και το μοναδικό ως τώρα κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε...

Γρίπη των πτηνών: Ένα κοριτσάκι τριών ετών το πρώτο κρούσμα – Νοσηλεύται σε «σοβαρή» κατάσταση

Το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πτηνών ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή 4/4,  στο Μεξικό, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όχι μακριά από τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφτεί κάπου 70 ανθρώπινα κρούσματα, πέρα από την πανδημία στα ζώα.Η ασθενής είναι...