Προβληματισμός από τη στιγμή που τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το χαλάζι, είναι συχνότερα – Θα μπορούσε να αλλάξει αυτό;
Μόλις εννέα μετεωρολογικούς σταθμούς για όλη την ελληνική επικράτεια χρησιμοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για να εκδώσει το αγρομετεωρολογικό δελτίο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Αρμένη, προϊστάμενο μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ, όλα τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τους σταθμούς του έργου «Γεωργία με Ευφυΐα» θα είναι διαθέσιμα και στην ΕΜΥ, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την ακρίβεια πρόβλεψης.
- Tου Γιάννη Μουρατίδη
Παράλληλα, στην υπηρεσία meteo.gr, η οποία παρέχει μετεωρολογικές προβλέψεις από το 2000 με τη φροντίδα Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένη πρόβλεψη για τους αγρότες. Σύμφωνα με τη δρα Βασιλική Κοτρώνη, εκπρόσωπο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στις καιρικές προβλέψεις, είναι μέσα στα μελλοντικά σχέδια του Αστεροσκοπείου, το οποίο λειτουργεί 530 μετεωρολογικούς σταθμούς, να υπάρχει μια υπηρεσία με πιο κατανοητή μορφή πληροφορίας για τους αγρότες.
Σε αυτή τη φάση οι πληροφορίες που δημοσιεύει το meteo.gr θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες σε αγρότες που είναι εξοικειωμένοι με την ανάγνωση μετεωρολογικών δεδομένων και κυρίως σε γεωπόνους που έχουν καλύτερη γνώση του αντικειμένου. Παρότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα δεδομένα που θα συλλέγονται από το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» θα είναι διαθέσιμα και στο Αστεροσκοπείο, αν αυτό συμβεί, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις δυνατότητες πρόβλεψης των μοντέλων που χρησιμοποιεί το Αστεροσκοπείο. Επομένως, εκτός, από το κρίσιμο ζήτημα της συντήρησης των σταθμών, αναμένεται στο μέλλον να απαντηθούν και ερωτήματα όπως η ποιότητα του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε, ο διαμοιρασμός των δεδομένων με άλλους φορείς και η επάρκεια κάλυψης της επικράτειας, με την κατανομή και την ποσότητα των σταθμών που θα εγκατασταθούν.
Αρωγός στην προσπάθεια για πιο έγκυρη και ακριβής πρόβλεψη είναι και η προμήθεια νέων μετεωρολογικών ραντάρ στην ΕΜΥ. Το έργο, με προϋπολογισμό περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, έχει αναλάβει η Space Hellas. Τα ραντάρ αυτά βελτιώνουν σημαντικά τη δυνατότητα σε βραχυπρόθεσμες προβλέψεις (nowcasting), όπως οι καταιγίδες και το χαλάζι. Και πάλι εδώ γεννάται το ερώτημα αν τα δεδομένα αυτών των ραντάρ θα είναι διαθέσιμα σε άλλους φορείς, όπως, για παράδειγμα, το Αστεροσκοπείο ή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα μπορούσε να τα συνδυάσει με τα δεδομένα από το πρόγραμμα «Γεωργία με Ευφυΐα».
Τα έργα του παρελθόντος δείχνουν περισσότερο σπατάλη πόρων, κυρίως λόγω έλλειψης συντήρησης, παρά μια ενιαία στρατηγική που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ακρίβειας στην πρόβλεψη. Στο μεταξύ, η κλιματική αλλαγή δείχνει το σκληρό πρόσωπό της. Το χαλάζι που επηρέασε τη μισή μόνο Σαντορίνη πριν από δύο χρόνια, η βροχή ή η καταιγίδα που θα πλήξει το Παρανέστι, αλλά όχι στη διπλανή Αδριανή, είναι πληροφορίες πολύ σημαντικές για τον αγρότη, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα, είτε με προστατευτικά μέσα είτε με ταχύτερη συλλογή του καρπού ή με ένα επιπλέον πότισμα.
Γεράσιμος Αρμένης*: Η μετεωρολογική πρόβλεψη δεν είναι εύκολη
Μπορεί να κοιτάμε την πρόβλεψη καιρού σε ένα site για να δούμε τι θα συμβεί μια εβδομάδα από σήμερα, αλλά στην πραγματικότητα οι δυνατότητές μας στη μετεωρολογική πρόβλεψη είναι εξαιρετικά αδύναμες για μακρά χρονικά διαστήματα. Μια πρόβλεψη που γίνεται για 15 ημέρες από σήμερα έχει ίσως και λιγότερο από 20% πιθανότητες να επαληθευτεί σε όλα της τα στοιχεία, ενώ μια πρόβλεψη με βάθος εβδομάδας μπορεί να επαληθευτεί μέχρι και στο 50%. Από εκεί και πέρα όσο πιο κοντά φτάνουμε στην ημερομηνία που αφορά την πρόβλεψη τόσο ασφαλέστερη είναι αυτή.
Ωστόσο, οι προβλέψεις με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας αφορούν μεγάλες γεωγραφικές επιφάνειες. Οπότε μπορεί να έχουμε πρόβλεψη ότι αύριο στην Αττική θα έχει βροχές και στη Βουλιαγμένη να έχει ηλιοφάνεια. Αυτό που ευελπιστεί ο αγρότης δεν είναι τι θα συμβεί στην περιφέρεια ή στον νομό που ανήκει, αλλά τι θα συμβεί στο χωράφι του.
*Προϊστάμενος Μετεωρολογικών Σταθμών ΕΜΥ