Τεράστιες καταστροφές από την ανομβρία χωρίς προηγούμενο, που πλήττει το νησί
Αποζημιώσεις για την παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία ζητούν οι αγροτικοί φορείς και οι απλοί αγρότες στην Κρήτη, αφού, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ηλικιωμένων ανθρώπων της υπαίθρου, η φετινή κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Οπως λένε στον «Ελληνα Αγρότη» αγρότες μεγάλης ηλικίας, υπήρχαν στο παρελθόν πολλές δύσκολες χρονιές, αλλά αυτό που γίνεται φέτος οι ίδιοι δεν το θυμούνται ποτέ άλλοτε!
- Του Χριστόφορου Παπαδάκη
Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για την ανάγκη διεκδίκησης ουσιαστικών αποζημιώσεων για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης. Είναι απίστευτο ότι ολόκληρες εκτάσεις με ελαιόδεντρα στη νότια Κρήτη έχουν ξεραθεί εντελώς. Ακόμα και ποτιστικές ελιές ξεράθηκαν, καθώς, ενώ μέχρι και φέτος ποτίζονταν, τώρα οι γεωτρήσεις χαμήλωσαν επικίνδυνα. Το νερό λιγόστεψε και τα ποτίσματα είτε κόπηκαν εντελώς είτε μειώθηκαν δραματικά. Ετσι, οι ελιές που είχαν συνηθίσει να ποτίζονται ξεράθηκαν πιο εύκολα σε σχέση με τις άλλες!
Ενώ λοιπόν δίνεται έμφαση στην ελιά, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα ποιότητας της υπαίθρου της Περιφέρειας Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, αναφέρεται στην αναγκαιότητα να δοθούν αποζημιώσεις και στους αμπελουργούς, όπως και στους μελισσοκόμους. Και μάλιστα, κάνει και έναν παραλληλισμό, λέγοντας πως «έτσι όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, θα δείτε σε λίγα χρόνια ότι η Κρήτη θα έχει λιγότερα αμπέλια ακόμα και από τη Σαντορίνη»! «Ολη η Ελλάδα έχει πρόβλημα. Αλλά εδώ στην Κρήτη η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Αλλωστε, βλέπουμε το πρωτόγνωρο φαινόμενο ακόμα και τα ελαιόδεντρα σε κάποιες περιοχές να ξεραίνονται» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης.
Ωστόσο, συνιστά στους εμπλεκόμενους παράγοντες αλλά και στους αγρότες να μην είναι βιαστικοί. Κι αυτό διότι «το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Αρα θα πρέπει να το καταγράφουμε και, όταν έχει ολοκληρωθεί η περίοδος αυτή, να προχωρήσουμε στις διεκδικήσεις μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κρήτη είναι αδικημένη στον τομέα των αποζημιώσεων. «Πέρυσι, οι παραγωγοί της Κρήτης είχαν ακαρπία και δεν έβγαλαν λάδι. Αλλά δεν πήραν καμία στήριξη. Οσο για το αμπέλι, εξαιτίας της κατάστασης αυτής οδηγείται σε αφανισμό». Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση κάτι παραπάνω από δύσκολη.
Ούτε τις επιδοτήσεις…
Oργή και αγανάκτηση επικρατεί στη Μεσαρά, μετά τις πληρωμές της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, αφού, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει ούτε ένας παραγωγός που να μην έλαβε «ψίχουλα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, όπως λένε οι εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, οι περικοπές για κάθε αγρότη ξεπερνούν το 50%.
«Θα ξεραθούν τα δέντρα»
O ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Ψίχουλα έδωσαν στους αγρότες. Και τα λεφτά των επιδοτήσεων τα είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη, ειδικά φέτος που η χρονιά ξεκίνησε καλά, αλλά λόγω της ξηρασίας εξελίσσεται δύσκολα. Αν δεν μπορέσουν να πάρουν νερό οι αγρότες έστω τώρα, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχουν ελαιόλαδο ούτε τα επόμενα χρόνια, αν δεν ξεραθούν τα ελαιόδεντρά τους».
Μανόλης Καρκαβατσος «Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ»
«Επιτέλους, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να μας αποζημιώνει για τις καταστροφές που αντιμετωπίζουμε και για το χαμένο μας εισόδημα» επισημαίνει στον «Ελληνα Αγρότη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Μανόλης Καρκαβάτσος.
«Εννοείται ότι συμφωνούμε και διεκδικούμε κι εμείς να δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται να αλλάξει ο κανονισμός. Και να μας καλύψουν και για το χαμένο εισόδημα. Εδώ η κατάσταση είναι τραγική. Την ώρα που ραβδίζεις τις ελιές, παραδίπλα έχεις το νερό και ποτίζεις. Την ίδια ώρα, μέσω της κρίσης του νερού, ενεργοποιείται και ο κοινωνικός αυτοματισμός εναντίον της χρήσης του νερού από τους αγρότες» τονίζει ο κ. Καρκαβάτσος. Μάλιστα, επισημαίνει ότι «από την ξηρασία δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο φέτος. Πολύ φοβόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και τις επόμενες χρονιές, αφού οι καλλιέργειες παθαίνουν πολύ μεγάλη ζημιά».
Πάντως, όλοι οι σύλλογοι-μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις τούτη την περίοδο, προγραμματίζοντας την πορεία τους.