Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη σπαταλιούνται 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου το 10% του φαγητού που φτάνει στους Ευρωπαίους καταναλωτές, καταλήγει στα σκουπίδια.
Παράλληλα, περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να προμηθευτούν καθημερινά ένα γεύμα πλήρες και ποιοτικό.
Σύμφωνα με τον κ. Άκη Ψωμά, τεχνολόγο τροφίμων και ερευνητή ΕΛΓΟ Δήμητρα, το 46% της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα προξενείται από τα νοικοκυριά, ποσοστό που στην Ευρώπη φτάνει το 53%, ενώ, όπως είπε, οι παλιές νοικοκυρές ήταν οι καλύτεροι τεχνολόγοι τροφίμων.