Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί
Συνεχίζουν να κατακλύζουν την ελληνική αγορά ρύζια από τη νοτιοανατολική Ασία, που καμία σχέση δεν έχουν με τα καλλιεργητικά πρότυπα που εφαρμόζονται στη χώρα μας – Tην προσοχή της Πολιτειας ζητούν μεταποιητικές επιχειρήσεις και παραγωγοί
Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ
zavliaris@gmail.com
Στα ρυζοχώραφα του κάμπου της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και της Πιερίας αυτές τις μέρες παρατηρείται οργασμός δουλειάς από τους αγρότες της περιοχής. Τα τηγάνια, τα χωράφια δηλαδή όπου καλλιεργείται το ρύζι πρέπει να πατηθούν και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κατάκλιση με το νερό των ποταμών της περιοχής ώστε να ακολουθήσει η σπορά για τη νέα σοδειά ρυζιού.
Το ρύζι, είναι μακράν το βασικότερο προϊόν του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή, αφού έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης καλλιεργείται έως και το 85% του ελληνικού ρυζιού.
Μπορεί ωστόσο να είναι ποιοτικό, αλλά οι προβληματισμοί που διακατέχουν τους παραγωγούς παραμένουν. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις ρυζιού που έρχεται συνήθως από χώρες της Άπω Ανατολής, δηλαδή Μυανμάρ, Βιετνάμ και Καμπότζη.
Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η διεθνής ναυσιπλοΐα έχει προβλήματα, καθώς τα περάσματα από Ερυθρά Θάλασσα και Σουέζ μόνο εύκολα δεν είναι, λόγω της τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Όμως και να έχει φορτία ρυζιού αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως συνεχίζουν να έρχονται, με πιο πρόσφατο σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕΑ», ένα φορτίο 10.000 τόνων μακρύκοκκου ρυζιού από νοτιοανατολική Ασία, για λογαριασμό γνωστής μεταποιητικής εταιρείας.
Ουσιαστικά κανείς δεν έμαθε τι απέγινε τελικά το συγκεκριμένο φορτίο και εάν εν τέλει προωθήθηκε ως εισαγόμενο ή ως ελληνικό με συνοπτικά «βαφτίσια».
Ανάγκη να το δει η πολιτεία
Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Agrino Τάσος Πιστιόλας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για το φαινόμενο της ελληνοποίησης ρυζιού στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας μονάδας αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού τηε εταιρείας στο Κλειδί Ημαθίας στις 17 Μαΐου, παρουσία μάλιστα του συνόλου της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ με επικεφαλής τον Κώστα Τσιάρα, ο γνωστός ρυζοβιομήχανος αναφέρθηκε στην έκταση του προβλήματος.
«Δυστυχώς δεν μπορώ να μην αναφερθώ ότι σε ένα ποσοστό, ειδικά στα μακρύσπερμα ρύζια, με προέλευση χώρες της Άπω Ανατολής ( Μυανμάρ, Καμπότζη, Βιετνάμ) βαπτίζονται ελληνικά. Αυτό το φαινόμενο, όπως και η νόθευση της καρολίνας με άλλες υποδεέστερες ποικιλίες οδηγούν σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και στερούν σημαντικό εισόδημα από τους παραγωγούς μας», σημείωσε ο κ. Πιστιόλας.
Ως λύση δε πρότεινε να υπάρξει με μέριμνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μια προσπάθεια κατηγοριοποίησης των ποικιλιών και ιδιαίτερα της καρολίνας, όπως και στη θέσπιση ελέγχων για να αποφευχθεί το φαινόμενο της ελληνοποίησης.
Όπως ανέφερε στον «ΕΑ» έτερος παράγοντας της αγοράς ρυζιού, «πολλοί θεωρούν ότι με αυτά που λέγονται για το εισαγόμενο θέλουν να το δαιμονοποιήσουν. Ωστόσο δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, Εξαγωγές και εισαγωγές θα γίνονται πάντα. Όμως στο ρύζι, το εισαγόμενο προϊόν δεν έχει ιχνηλασιμότητα και έχει παραχθεί με τη χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων».
Νοθεία της καρολίνας με το κατώτερης ποιότητας μεσόσπερμο ρύζι ρονάλντο
Την ίδια ώρα οι ορυζοπαραγωγοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου ρυζιού. «Το ρύζι είναι μια καλλιέργεια που απαιτεί επένδυση. Εάν η αγορά και το λιανεμπόριο στηρίζεται σε αμφιβόλου προέλευσης προϊόντα ουσιαστικά χτυπά εμάς», λέει στον «ΕΑ» ο Γιώργος Πάγκας, ορυζοπαραγωγός από το Άδενδρο Θεσσαλονίκης.
Όπως λέει, ένα από τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι η νοθεία της καρολίνας με το κατώτερης ποιότητας μεσόσπερμο ρύζι ρονάλντο. Σύμφωνα με τον κ. Πάγκα, η ποιοτική ανωτερότητα της καρολίνας εάν γίνεται πρόσμιξη με το κατώτερο ρονάλντο δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας στην αγορά.
«Δυστυχώς υπάρχουμε ορισμένοι παραγωγοί που ακολουθούμε πρωτόκολλα, χρησιμοποιούμε συγκεκριμένη φυτοπροστασία καθ’ υπόδειξη των γεωπόνων, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν συνάδελφοι που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Ο καταναλωτής πάντως να ξέρει ότι το πολύ φθηνό ρύζι πρέπει να τον βάλει σε σκέψεις», λέει ο κ. Πάγκας.