Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί
Δηλώνονταν πολύ περισσότερα ζώα, και αυτό μοιραία οδηγεί σε παραπάνω ποσότητες γάλακτος, κατά συνέπεια και τυριού – Το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Ολα άρχισαν το 1998, όταν ιδρύθηκε η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.
Ιντριγκες, υπόγειες δράσεις και αντιδράσεις, πολιτικοί φίλοι, εξυπηρετήσεις, ένας συνεχής πόλεμος μεταξύ συμφερόντων και περίεργοι… έρωτες συνθέτουν τη μέχρι τώρα πορεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός οργανισμού που απασχολεί τον τελευταίο καιρό τη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία των αγροτών. Ανεξάρτητα από τα πρόστιμα και όλα όσα ακούγονται, το βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή το μεγάλο θέμα θα είναι η φέτα. Επειδή δηλώνονταν πολύ περισσότερα ζώα, αυτό μοιραία οδηγεί και σε παραπάνω ποσότητες γάλακτος, κατά συνέπεια και τυριού. Οι Αρχές εξετάζουν «σιωπηρά» το ενδεχόμενο όσοι έκαναν ψευδείς δηλώσεις ως προς τον αριθμό ζώων να έκοβαν και ψεύτικα τιμολόγια σε γαλακτοβιομηχανίες, ώστε να εισπράττουν τον ΦΠΑ. Σε ό,τι αφορά τις βιομηχανίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εισήγαγαν γάλα από άλλες χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές.
Στο υπουργείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο χώρες που διεκδικούν την παραγωγή φέτας να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι η Ελλάδα παράγει φέτα ΠΟΠ με ανύπαρκτο γάλα.
Ρίζες στο παρελθόν
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να ήρθε τώρα στη δημοσιότητα, αλλά έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Ολα άρχισαν το 1998, όταν ιδρύθηκε η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. ως ανώνυμη εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία διαλύθηκε λόγω σκανδάλων και πέρασε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τρεις διαδοχικούς νόμους, του 1998, του 2001 και του 2003, η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. απέκτησε «κατά κυριότητα» δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας και Δασών, και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Γεωργίας. Από το 2004 μέχρι το 2009, και ενώ την εποπτεία και τον έλεγχο της ΑΓΡΟΓΗΣ είχε η κυβέρνηση της Ν.Δ., ξέσπασαν σκάνδαλα με υπεξαιρέσεις και παράνομες προσλήψεις 270 ατόμων.
Το μνημονιακό 2010, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων-καταργήσεων οργανισμών, η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση, προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014. Οι αρμοδιότητές της πέρασαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), που λειτουργούσε από το 2001 υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και εποπτευόταν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Κανονισμός βοσκήσιμων εκτάσεων
Στην πορεία προέκυψε το πρόβλημα με τον κανονισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων για την ΚΑΠ της περιόδου 2007-2014. Βάσει του νέου κανονισμού (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Τσαφτάρης), πλέον «βοσκότοποι είναι οι εκτάσεις στις οποίες αναπτύσσεται αυτοφυής ή μη βλάστηση, ποώδης, φρυγανική ή ξυλώδης, με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή και μικτή, οι οποίες δύναται να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση αγροτικών ζώων».
Μοιραία δημιουργήθηκε ζήτημα με την αντιστοιχία βοσκοτόπων και ζώων. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκρίνει την «τεχνική λύση» για να μη χαθούν επιδοτήσεις. Η λεγόμενη «τεχνική λύση» είναι προσωρινή μεθοδολογία που υποκαθιστούσε το ελλιπές Κτηματολόγιο και την απουσία κυρωμένων δασικών χαρτών, κατανέμοντας βοσκοτόπια εικονικά, χωρίς σύνδεση με την πραγματική γεωγραφία της εκμετάλλευσης, αφού τότε οι επιδοτήσεις καταβάλλονταν βάσει των εκτάσεων και όχι του αριθμού των ζώων.
Από το 2019 και μετά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εισέρχεται σε άλλη λογική. Πρόσωπα χωρίς ιδιαίτερα προσόντα, που σήμερα εμφανίζονται ως… αρχάγγελοι της κάθαρσης, αναλαμβάνουν θέσεις διευθυντών, ανοίγοντας την πόρτα για εξυπηρετήσεις φίλων.
Δεσμεύσεις ΑΦΜ
Λόγω εσωτερικών αντιπαραθέσεων δεσμεύονται πολλοί ΑΦΜ, ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι δίκαιο ή όχι, και κάποιοι φάκελοι περνάνε στα χέρια της καταγγέλλουσας διευθύντριας. Οταν αναλαμβάνει υπουργός ο Αυγενάκης, αυτές οι δεσμεύσεις αίρονται. Την ίδια στιγμή, πολλές ήταν οι ενστάσεις των αγροτών, οι οποίες προωθήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, που τις απέρριψαν. Κι όμως, παρά την απόρριψη, οι παραγωγοί αυτοί βρέθηκε τρόπος και πληρώθηκαν. Οι ενστάσεις που πληρώθηκαν παράνομα αφορούσαν κυρίως αγρότες από Γραβενά, Κιλκίς, Κοζάνη και Ηράκλειο. Παράλληλα, οι κανονικές πληρωμές γίνονταν με ένα Excel, όπου καθένας μπορούσε να παρέμβει…
Σε όλο αυτό το κλίμα, βασικό ρόλο έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ο διαχειριστής. Ιδιώτες, συνεταιρισμοί και υπουργείο βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα να προλάβουν να κατατεθούν εγκαίρως οι αιτήσεις για τις επιδοτήσεις. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διελκυστίνδα μεταξύ υπουργείου και διαχειριστών των αιτήσεων έφερε γκρίνιες και εντάσεις. Τελικά, βρέθηκε η χρυσή τομή για συνεργασία δύο ιδιωτικών εταιριών, αν και η μία δεν είχε το ανάλογο λογισμικό.