Νέο μέγα σκάνδαλο του οποίου οι πρώτες πτυχές έχουν ήδη αποκαλυφθεί δημοσίως υπάρχει στον πρωτογενή τομέα, όπου σύμφωνα με καταγγελίες γνωστού «γαλάζιου» αγροτοσυνδικαλιστή, μπόρεσαν να ξεγελάσουν τον ΕΛΓΑ απομυζώντας χιλιάδες ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σιδερόπουλο η ύπαρξη ενός ειδικού ευρωπαϊκού προγράμματος αποζημιώσεων για απώλειες από φυσικά φαινόμενα έγινε αφορμή ορισμένοι καλλιεργητές να «βαφτίσουν» τα σιτηρά τομάτα και βαμβάκι προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερη επιδότηση.
Τα… «βαφτίσια» πραγματοποιήθηκαν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, οπότε και άνοιξε ξανά το ΟΣΔΕ που είχε κλείσει, δίνοντας το πάτημα σε ορισμένους να αλλάξουν τις δηλώσεις. Όπως λέει ο κ. Σιδερόπουλος «Εμείς ζητάμε από τον πρώην Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και τους αρμοδίους του ΟΠΕΚΕΠΕ να μας ενημερώσουν, εάν άνοιξε και για ποιόν λόγο το ΟΣΔΕ στις 6 Οκτωβρίου του 2023. Εάν έχει γίνει αυτό και ισχύουν τα όσα καταγγέλλονται τότε εκείνοι που πήραν χιλιάδες ευρώ για καλλιέργειες που “άλλαξαν” εκ των υστέρων, θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα. Οι παραγωγοί φοβούνται γιατί όποτε έθεταν ερωτήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ εμμέσως πλην σαφώς “εκβιάζονταν” ότι θα βρούνε μπελά».
Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, αυτή τη φορά από τον Βασίλη Κόκκαλη του ΣΥΡΙΖΑ τα σκάνδαλα ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ είναι συγκοινωνούντα, καθώς αγρότες απέσπασαν πάνω από 500.000 ευρώ αποζημιώσεις για άκαρπα δένδρα κοντά στη λίμνη Κάρλα και το πιο εξωφρενικό είναι πως ελεγκτές του ΕΛΓΑ διαπιστώνουν και καταγγέλλουν αυτή την απάτη, η οποία όμως «παραχώθηκε» στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο άλλοτε ΥφΑΑΤ «εκτός από τον πολλαπλασιασμό των βοσκότοπων και των ζώων και τους fake κτηνοτρόφους, υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ. Φέρεται άκαρπα δένδρα στην περιοχή της Κάρλας να έχουν βαφτιστεί παραγωγικά, δικαιολογώντας αποζημίωση 500.000 ευρώ, και το πλέον σκανδαλώδες, είναι ότι υπάρχει έκθεση των επιθεωρητών του ΕΛΓΑ που διαπίστωσαν την απάτη αυτή, αλλά φαίνεται να έμεινε στο συρτάρι του Υπουργείου. Και εκτός από τα βαφτίσια των δέντρων, υπάρχουν και καταγγελίες, ότι οι καλαμιές βαφτίστηκαν ντοματιές, καθώς χωράφια που τον Ιούνιο του 2023, ήταν δηλωμένα στο ΟΣΔΕ με σιτάρι και είχαν αλωνιστεί, μετά τον “Daniel”, τον Οκτώβριο του 2023, τα ίδια χωράφια ξαναδηλώθηκαν ως ντοματιές, δικαιολογώντας αποζημίωση εξαιτίας του Daniel 500 ευρώ ανά στρέμμα, στο σύστημα ΟΣΔΕ, το οποίο, αγρότες αναφέρουν, ότι είχε ανοίξει εκτάκτως για δύο ημέρες, 6 με 8 Οκτωβρίου 2023. Την περίοδο εκείνη, κατά σύμπτωση, ο δεύτερος Υπουργός που περιλαμβάνεται στην δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Αυγενάκης, ήταν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και επίσης μάλλον κατά σύμπτωση, λέγεται ότι άνοιξε το σύστημα ΟΣΔΕ 6 με 8 Οκτωβρίου 2023, πριν τις περιφερειακές εκλογές του 2023. Και όλως συμπτωματικά ο κ. Αυγενάκης, είχε επισκεφθεί την Λάρισα για να συμβουλεύσει τους αγρότες να στηρίξουν τον κ. Αγοραστό για να λάβουν τις αποζημιώσεις από τον “Daniel”. Mετά την Κρήτη ήθελε να βαφτίσει μπλε και την Θεσσαλία».
Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Ο κάμπος βοά»
Σε άλλη περίπτωση που καταγγέλθηκε, ο Βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι ο κάμπος βοά για εκείνη την περίοδο που άνοιξε ο ΟΣΔΕ τον Οκτώρη του 2023, καθώς δόθηκε η λαβή να γίνουν απίστευτες παρατυπίες.
«από την πρώτη στιγμή γίναμε αποδέκτες διαμαρτυριών αγροτών για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν με αφορμή τις πλημμύρες του Daniel στο θεσσαλικό κάμπο. Πρώτα απ’ όλα, το όλο πρόγραμμα σχεδιάστηκε με αστοχία. Δεν προδικάζει η καλλιέργεια την οποία είχατε, όταν έγινε η πλημμύρα, τις επόμενες καλλιέργειες στο ίδιο χωράφι. Δηλαδή, βρέθηκαν καλλιεργητές οι οποίοι καλλιεργούσαν σιτηρά την ημέρα που έγινε ο Daniel και αυτοί αποζημιώθηκαν adhoc για τα επόμενα 2 χρόνια, σαν να καλλιεργούσαν και τα επόμενα 2 χρόνια σιτηρά, ενώ μπορεί να είχαν ξεκουράσει το χωράφι τους, όπως λέμε στον κάμπο, και να έβαζαν μετά βαμβάκι, ντομάτα. Όπως, επίσης, δεν σημαίνει το ότι καλλιεργούσες ντομάτα ότι τα επόμενα 2 χρόνια θα καλλιεργείς ντομάτα για να αποζημιωθείς για τις 2 επόμενες χρονιές με ντομάτα. Και τούτο γιατί και ο τελευταίος αγρότης στον κάμπο ξέρει ότι το ίδιο χωράφι δεν συμφέρει να το καλλιεργήσεις ντομάτα, δεν είναι αποδοτικό, δεν είναι παραγωγικό. Επομένως, υπήρξε αστοχία εν τη γενέσει. Προφανώς, όμως, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αγρότες από την πρώτη στιγμή, υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση για το ύψος των αποζημιώσεων και έσπευσαν πολλοί να κάνουν αλλαγές στις δηλώσεις καλλιέργειας και ενώ είχαν καλλιεργήσει σιτηρά να δηλώσουν ότι καλλιέργησαν ντομάτα. Αυτή η φήμη υπήρξε πάρα πολύ έντονη στον κάμπο. Εσωτερική πληροφόρηση από παράγοντες, τέλος πάντων, που είχανε γνώση. Ο κάμπος βοά!», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θεσσαλός πολιτικός.