Δριμεία κριτική ασκεί ο ΟΟΣΑ στην Ε.Ε. με παρέμβασή που έγινε με αφροφμή τα πρόστιμα που επιδικάστηκαν σε 17 χώρες και αφορούν κατά τόπους σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει με παράτυπες επιδοτήσεις, ενώ σαφής είναι και η αναφορά του Οργανισμού σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ.
Αυτό που έχει προβληματίσει τον ΟΟΣΑ είναι ότι οι επιδοτήσεις και διάφορες ενισχύσεις δεν πηγαίνουν στους πραγματικούς δικαιούχους, με αποτέλεσμα να συνιστά ακόμα περισσότερα μέτρα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μάλιστα ο Οργανισμός δεν αρκείται στις συστάσεις αλλά προχωρά στην παρατήρηση ότι η ΚΑΠ πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και χαρακτηριστικά προκειμένου η διαχείριση των κονδυλίων να γίνει ισότιμη και δίκαιη.
Μάλιστα γίνεται ξεχωριστή αναφορά στα εικονικά βοσκοτόπια, αλλά και σε πιθανές παρατυπίες που έχουν πραγματοποιηθεί με αφορμή την αποζημίωση καλλιεργειών για απώλειες που ήρθαν ως αποτέλεσμα του σαρωτικού περάσματος της κακοκαιρίας «Daniel».
Απόσπασμα από την παρέμβαση του ΟΟΣΑ:
«Οι ενισχύσεις ωφελούν άλλους ενδιαφερόμενους εκτός από τους αγρότες και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διακύμανσης των αγροτικών εισοδημάτων διαχρονικά.
Η επανεξέταση των δαπανών, η απλούστευση της διαχείρισης και η εθνική συγχρηματοδότηση όλων των δαπανών της ΚΑΠ θα εξασφάλιζαν αποτελεσματικότερη εποπτεία, απελευθερώνοντας παράλληλα δημοσιονομικούς πόρους για νέες προτεραιότητες της Ε.Ε.
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να συντονίζουν τις εθνικές προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και να υιοθετήσουν το πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς του 2023».
Πάντως δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η παρέμβαση αυτή έρχεται με στόχο τη δραστική μείωση των δαπανών προκειμένου εκείνες να ανακατευθυνθούν στην πολεμική προετοιμασία που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. εδώ και περίπου έναν χρόνο.