Ο λήθαργος των φτωχών και των πεινασμένων δεν είναι… τεμπελιά αλλά αδυναμία. Ο υπερπληθυσμός της γης, οι ανθρωπογενείς ή μη πανδημίες και οι πολεμικές συγκρούσεις πιέζουν.
Ο δρ. Απόστολος Ράντσιος, κορυφαίος επιστήμονας με πλούσιο συγγραφικό, εκπαιδευτικό αλλά και θεσμικό έργο παρουσίασε πρόσφατα το νέο βιβλίο του «Επισιτιστική Ασφάλεια» το οποίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ) της οποίας ο συγγραφέας υπήρξε επί δεκαετία πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχαν ο Νίκος Παπαϊωάννου, γενικός γραμματέας Ανώτατης Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας, καθηγητής και πρώην πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η δρ. Μαρία Λινού (DVM, MSc, PhD), πρόεδρος της ΕΚΕ, ενώ τη συζήτηση των δύο με τον συγγραφέα συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κατερίνης, εκδότης του περιοδικού Meat News.
Στην εισήγησή του ο Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο του Απόστολου Ράντσιου ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν πρόεδρος και της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρείας (World Veterinary Association) ενώ για το βιβλίο τόνισε ότι θίγει ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί εν δυνάμει το μείζον της πρωτογενούς παραγωγής τα επόμενα χρόνια: Η ποιότητα και η ποσότητα των τροφίμων, που θα κρίνουν το μέλλον της ανθρωπότητας. «Το βιβλίο του Απόστολου Ράντσιου συνδέει τη φιλοσοφία, την πολιτική και την ενσυναίσθηση με την κτηνιατρική» είπε ο Νίκος Παπαϊωάννου και συμπλήρωσε: «Αναφέρεται στη διατροφική αξία των παραγόμενων τροφίμων αλλά πραγματεύεται και ζητήματα ασφάλειας της παραγωγής».
Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, κτηνίατρος και ο ίδιος, «η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όπως η γεφύρωση των ανισοτήτων για την εξασφάλιση φαγητού και τη μείωση της πείνας. Πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ενός προτύπου διατροφής, διατροφικά σωστού και με κοινωνική προσέγγιση κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ειρήνη και την προσέγγιση των λαών».
Απόστολος Ράντσιος: Κορυφαίους επιστήμονας
Ο Απόστολος Ράντσιος είναι κτηνίατρος και υπήρξε επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, με ειδίκευση στην Κτηνιατρική Δημόσια Υγεία. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου και μια μορφή που χαίρει σεβασμού μεταξύ των συναδέλφων του για το σύνολο του έργου του.
Χρημάτισε μέλος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, ενώ για 10 χρόνια ήταν πρόεδρος του κορυφαίου συλλογικού οργάνου του κλάδου του, της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας. Σε διεθνές επίπεδο ο Απ. Ράντσιος υπήρξε για δύο χρόνια πρόεδρος της Βαλκανικής και Παρευξείνιας Κτηνιατρικής Εταιρείας και για τέσσερα χρόνια πρόεδρος της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρείας. Σήμερα είναι επίτιμο μέλος της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρείας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας της οποίας χρημάτισε πρόεδρος για δύο χρόνια. Υπήρξε μέλος επιστημονικών, επαγγελματικών και πολιτιστικών φορέων.
Ο Απ. Ράντσιος αντιμετώπισε την κτηνιατρική με μια ματιά ευρύτερη καθώς πεποίθησή του ήταν ότι ως επιστήμη εμπλέκεται με προβλήματα κοινωνικά, υγείας ανθρώπων και ζώων (ζωανθρωπονόσοι, ενιαία υγεία, προληπτική ιατρική), καθώς και επισιτιστικής και ασφάλειας τροφίμων (παραγωγή, επεξεργασία, διακίνηση τροφίμων).
Εκτός από τις καθαρά επιστημονικές του δημοσιεύσεις είναι συγγραφέας βιβλίων με τίτλο «Κλείτος και Αλέξανδρος» και «Ο Θάνατος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας: Στοχασμοί, Σύγχρονες αντανακλάσεις, Η επικράτηση της Δύσης», που κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων.
Τροφή, ασφάλεια και κοινωνία
Στο βιβλίο του Απ. Ράντσιου θίγονται ζητήματα όπως ο έλεγχος της παραγωγής και ασφάλεια των τροφίμων – ειδικά των ζωικών προϊόντων. Ο συγγραφέας δίνει στην έννοια της ασφάλειας ευρύτερη διάσταση και θεωρεί πως η επισιτιστική είναι μέρος μόνο της ασφάλειας που έχει ανάγκη η ανθρωπότητα. Το κεντρικό συμπέρασμα του βιβλίου είναι ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα δημόσιο αγαθό που πρέπει να προστατευτεί όπως όλα τα άλλα. Η απουσία της, η επισιτιστική ανασφάλεια, δημιουργεί μια αλυσίδα προβλημάτων: όταν ένα παιδί, αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, δεν τρέφεται σωστά, δεν κερδίζει ύψος, δεν έχει σωστή υγεία κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κοινωνικής αποδοχής. «Ο λήθαργος των φτωχών και των πεινασμένων δεν είναι… τεμπελιά αλλά αδυναμία» υποστηρίζει ο Απ. Ράντσιος.
Ειρήνη: Η πρώτη και σημαντικότερη λύση…
«Χρειαζόμαστε βιώσιμα και στιβαρά συστήματα τροφίμων και διαχείρισή τους με σύνεση και σοφία» είπε εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του ο παλαίμαχος κτηνίατρος, δάσκαλος και συγγραφέας
Αναβάθμιση της εικόνας των επαγγελμάτων της πρωτογενούς παραγωγής για να διατηρηθεί νεανικός ο αγροτικός πληθυσμός.
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
[email protected]