back to top

Μία κιβωτός σιτηρών στο Δίλοφο Φαρσάλων

 Από το χωράφι στις δικαστικές αίθουσες για τη… ζέα και οι επιστημονικές έρευνες.

 

Τα αδέλφια Αντωνόπουλοι είχαν συνέχεια στο μυαλό τους την παιδική ανάμνηση των όμορφων κήπων και των χωραφιών που καλλιεργούνταν στο χωριό τους, όπου συνήθιζαν να περνάνε το χρόνο τους. Εικόνες που χαράχτηκαν πολύ έντονα στο μυαλό τους και αποτέλεσε το αρχικό κίνητρο για να ξεκινήσουν κάτι δικό τους.

«Κάτι υγιεινό όπως παλιά και να επιφέρει μόνο ωφέλεια στην υγεία του ανθρώπου» όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου, στο Δίλοφο Ναρθακίου Φαρσάλων, φτάνοντας πλέον να καλλιεργούν 33 διαφορετικούς βιολογικούς σπόρους, με έμφαση στα σιτηρά, με παραδοσιακές ποικιλίες τις οποίες αξιοποιούν για την ελληνική αγορά και διαθέτοντας τα προϊόντα τους σε συγκεκριμένα αρτοποιεία και εταιρείες…

«Εγώ είμαι επίσημα διατηρητής της μοναδικής ελληνικής ποικιλίας που έχει διασωθεί, του triticum dicoccum Διλόφου Ναρθακίου και έχει μπει και στον εθνικό και στον ευρωπαϊκό κατάλογο. Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία και πληρούσε όλα τα κριτήρια. Συγκρίθηκε και με όλα τα εισαγόμενα και βρέθηκε η παγκόσμια μοναδικότητα της ποικιλίας» αναφέρει στον «Έ.Α.» ο Γιώργος Αντωνόπουλος, που μαζί με τον αδερφό του, Νίκο. «Θέλουν κάποιοι να το πάρουν στο όνομα της… «ζέας». Δεν είναι όμως έτσι. Θέλουν να το αρπάξουν μέσα από τα χέρια μας» αναφέρει ο Γ. Αντωνόπουλος, με τα δικαστήρια να διαδέχονται το ένα το άλλο, ακόμη και τώρα, για την εμπορική χρήση του ονόματος «ζέα» και τον ίδιο να έχε ξοδέψει μία μικρή περιουσία στη μάχη που δίνει στις δικαστικές αίθουσες.

Ο ίδιος δεν το βάζει κάτω, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διατήρηση παραδοσιακών σπόρων και την καλλιέργειά τους. «Έχουμε επαναφέρει καλλιέργειες όπως το φαγόπυρο, τα παλιά καλαμπόκια, λιναρόσπορο και ασπρίτσα που δεν έχουν καμία σχέση με τα τωρινά. Έχουμε περάσει στον κατάλογο το αλογοκρίθαρο, και θα περάσει από μέρα σε μέρα και η πτισάνη, από το οποίο γινόταν ο κυκεώνας (σ.σ. αρχαίο ελληνικό ποτό φτιαγμένο κυρίως από νερό, χοντραλεσμένο κριθάρι (πτισάνη) και βότανα)». Δεν μένει όμως στην καλλιέργεια, αλλά σε συνεργασία και με πανεπιστημιακά ιδρύματα και τμήματα της χώρας προσπαθεί να καταδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων της γης, με βάση τους σπόρους που προσπαθεί να διατηρήσει στη δική του… κιβωτό στην περιοχή των Φαρσάλων Λάρισας.

«Το αλογοκρίθαρο έβγαλε με επιστημονική έρευνα 1663 μονάδες αντιοξειδωτικών» σημειώνει χαρακτηριστικά, βλέποντας τους κόπους του σε όλα τα επίπεδα, αφού μαζί με τον αδερφό του καλλιεργούν βιολογικά ήδη από το 1985. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν κίνητρα για την ένταξη στην βιολογική γεωργία, πολύ περισσότερο οικονομικά. Ωστόσο λοιπόν, τα αδέλφια Αντωνόπουλοι έγιναν η πρώτη επιχείρηση που πιστοποιήθηκε στην Ελλάδα ως βιολογική, με αριθμό πιστοποίησης Νο 1.

Έτσι, οι υπεύθυνοι του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου επιμένουν στην καλλιέργεια μόνο γηγενών, παραδοσιακών και παλαιών, χαμένων στην ιστορία ποικιλιών που έχουν διατηρηθεί από γενιά σε γενιά, όπως αναφέρουν. Είναι ίσως και η ιδεολογία, η στάση ζωής, οι απόψεις και μία σημαντική δόση ρομαντισμού, όπως φαίνεται και από τα λεγόμενα του κου Αντωνόπουλου, που δίνουν ώθηση για τη συνέχεια της προσπάθειας…

Συνεχή προσπάθεια για την εγγραφή των ποικιλιών

Το Αγρόκτημα Αντωνόπουλου αναβιώνει πολλά είδη ντόπιων σπόρων που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση και εξαφάνιση, ακολουθώντας πάντοτε μεθόδους βιολογικής γεωργίας. Μερικές μάλιστα  καλλιέργειες είχαν εκλείψει για δεκαετίες ολοκληρωτικά και χρειάστηκε σοβαρή και σε βάθος επιστημονική έρευνα και σειρά πειραμάτων στο χωράφι. Σπόροι που όπως αναφέρεται είναι κατάλληλοι για το συγκεκριμένο έδαφος, το περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής, που έχουν επιλεγεί ανάμεσα από εκατοντάδες άλλους.

Βέβαια, για να εγγραφούν στον εθνικό και στον ευρωπαϊκό κατάλογο οι σπάνιες αυτές ποικιλίες, δεν ήταν εύκολο, όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Η γραφειοκρατία και τα νομικά κενά…

Έπειτα είναι και τα κενά στη νομοθεσία! Από τη μία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε τον κατάλογο τοπικών αβελτίωτων πληθυσμών-ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση, ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Αντωνόπουλος, ο συγκεκριμένος κατάλογος δεν είναι αντιπροσωπευτικός. Ο ίδιος για παράδειγμα διατηρεί έξι σπάνιες ποικιλίες στο αγρόκτημά του που έχουν εγγραφεί στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο «πρόγραμμα διατήρησης γηγενών ποικιλιών», αλλά λόγω γραφειοκρατίας δεν εντάχθηκαν στον πίνακα τοπικών ποικιλιών που πριμοδοτούνται. Μάλιστα, το ΚΕΠΠΥΕΛ, για παράδειγμα, δεν πιστοποιεί, λόγω κενού στη σχετική νομοθεσία για τις συγκεκριμένες ποικιλίες.

Σημειώνε μάλιστα ότι οι ποικιλίες αυτές με την πάροδο χιλιάδων ετών ανέπτυξαν μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, άμεσα συνδεδεμένα με τις παραδοσιακές πρακτικές και τις περιβαλλοντικές κλιματολογικές συνθήκες και ότι αυτό είχε ως συνέπεια εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα.

Οι επιστημονικές έρευνες στηρίζουν την προσπάθεια

Ο κ. Αντωνόπουλος συνεργάζεται με πανεπιστήμια για να καταδείξει τα διατροφικά οφέλη των προϊόντων που παράγει.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό ανέδειξε τα μοναδικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών σιταριού Τriticum dicoccum Διλόφου, Triticum monococcum και σίκαλης Διλόφου καθώς και των προϊόντων που παράγονται από αυτά όπως ψωμί, αλεύρι, ζυμαρικά κλπ. Τονίζεται μάλιστα ότι τα ελληνικά σιτηρά και συγκεκριμένα του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου, έδειξαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιοδραστικές πολυφαινόλες σε σχέση με σιτηρά από όλες τις άλλες χώρες, μια κατηγορία ουσιών που είναι γνωστές ως αλκυλορεσορκινόλες και έχουν συσχετιστεί με τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων ολικής άλεσης.

Παράλληλα, έρευνα του τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (Θεσσαλονίκη) που διεξήχθη το 2023 αναφέρει ότι ανέδειξε την υψηλή διατροφική αξία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών σιταριού που καλλιεργούνται και διασώζονται στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Μαρία Παπαγεωργίου και την ερευνητική της ομάδα (Αντριάνα Σκέντη, Μαρία Ηρακλή και Στέφανος Στεφάνου) και δημοσιεύτηκε σε διεθνές έγκριτο επιστημονικό περιοδικό (Foods).

Στόχος της έρευνας ήταν να αξιολογήσει άλευρα σίτου από ελληνικές παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες και να τα συγκρίνει με εμπορικά συμβατικά άλευρα ως προς τη χημική τους σύσταση, τα μικροθρεπτικά συστατικά, το φαινολικό προφίλ και την αντιοξειδωτική τους δράση. Επιπλέον, μελετήθηκε η ρεολογία της ζύμης και η ποιότητα της αρτοποιίας.

Αναλύθηκαν συνολικά έντεκα δείγματα αλεύρων, εκ των οποίων τα εννέα προέρχονταν από τη βιολογική καλλιέργεια ελληνικών γηγενών ποικιλιών του αγροκτήματος Αντωνόπουλου. Τα υπόλοιπα δύο δείγματα που εξετάστηκαν για λόγους σύγκρισης προέρχονταν από συμβατικά άλευρα εμπορικών ποικιλιών δίκοκκου σιταριού.

Αυτό που αναφέρει με βάση την έρευνα το Αγρόκτημα Αντωνόπουλου: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άλευρα που προέρχονταν από τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων (δηλαδή αυτών του αγροκτήματος Αντωνόπουλου) είχαν υψηλότερη σύσταση σε μικροθρεπτικά συστατικά (όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο), φαινολικές ουσίες και μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα εμπορικά συμβατικά δείγματα αλεύρων δίκοκκου σιταριού.

Συγκεκριμένα, το αλεύρι μονόκοκκου ολικής άλεσης του αγροκτήματος Αντωνόπουλου, εκτός από την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (16,62%), παρουσίασε και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινολικά οξέα (19,14 μg/g αλεύρου) ενώ το ραφιναρισμένο αλεύρι δίκοκκου σιταριού του εμπορίου είχε την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φαινολικά οξέα (5,92 μg/g αλεύρου)».

«Τα άλευρα ολικής άλεσης από τις παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες σιτηρών που μελετήθηκαν, βρέθηκε να περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και φαινολικών ουσιών οι οποίες υπερτερούσαν από τα αντίστοιχα λευκά άλευρα στα οποία αφαιρείται ο φλοιός του σπόρου. Το αλεύρι μονόκκοκκου ολικής άλεσης και το αλεύρι ζέας ολικής άλεσης του αγροκτήματος Αντωνόπουλου είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά μεταξύ των δειγμάτων, έναντι των συμβατικών εμπορικών αλεύρων δίκοκκου σιταριού στα οποία βρέθηκε πολύ μικρότερη έως και ελάχιστη ποσότητα» αναφέρεται επίσης, ενώ συμπληρώνεται: «Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα το οποίο εξάγεται είναι ότι ακόμα και για το ίδιο είδους σίτου παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στο διατροφικό, φαινολικό και αντιοξειδωτικό προφίλ μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών. Συγκεκριμένα,  όσον αφορά το δίκοκκο σιτάρι, τοαλεύρι ζέας ολικής του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου (το οποίο προέρχεται από την μοναδική ελληνική αβελτίωτη τοπική ποικιλία δίκοκκου σιταριού, διατηρητέα ποικιλία «Triticum dicoccum Dilofos», εγγεγραμμένη στον Εθνικό Κατάλογο Σιτηρών) είχε πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες  και σε μικροθρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το εμπορικό δείγμα αλεύρου από δίκοκκο σιτάρι. Φαίνεται δηλαδή να υπάρχει σημαντική διαφορά ως προς την διατροφική σύνθεση και αντιοξειδωτική δράση μεταξύ των παραδοσιακών γηγενών ποικιλιών σπόρων και των αντίστοιχων εμπορικών πιστοποιημένων ποικιλιών από τις σποροπαραγωγικές εταιρείες ακόμα και στο ίδιο είδος σίτου».

Χωρίς εξαγωγές και με παλαιές πρακτικές

Όπως επισημαίνει ο κ. Αντωνόπουλος, αυτήν τη στιγμή δεν προχωρά σε εξαγωγές. «Στόχος μας είναι να δώσουμε τροφή στους Έλληνες σ’ αυτήν τη φάση» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ δίνει άλευρα σε τρία μόλις αρτοποιεία στην Ελλάδα και σε πολύ συγκεκριμένες εταιρείες, αρκετά γνωστές και δημοφιλείς ωστόσο που παράγουν αρτοποιήματα ευρείας κατανάλωσης. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει το Αγρόκτημα να λαμβάνει ακόμη διεθνή βραβεία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα, στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, εφαρμόζουν παλαιές καλλιεργητικές πρακτικές με σύγχρονα μηχανήματα. Επίσης η παραγωγή είναι καθετοποιημένη, παράγοντας την πρώτη ύλη και μεταποιούν σε ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις με πιστοποιημένες διαδικασίες ελέγχου.

ΤΟΥ ΧΡΥΣΌΣΤΟΜΟΥ ΤΡΊΜΜΗ
[email protected]

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ανάγκη για αναπτυξιακή ώθηση και διάλογο στο βαμβάκι – Τρεις προτάσεις στην Ευρωβουλή

Τρεις προτάσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στο ευρωπαϊκό και ελληνικό βαμβάκι καταθέτει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο «Φαρσάλων Γη».Ο βουλευτής θα αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση...

Το ΥΠΑΑΤ εξέδωσε οδηγίες για την αξιολόγηση όσων έχουν απορριφθεί από το «Κομφούζιο»

Με θέμα «Οδηγίες αξιολόγησης ενδικοφανών προσφυγών κατά των αποτελεσμάτων του προσωρινού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης της υπ’ αριθμ. 87349/1-4-2025 (1ης) πρόσκλησης της δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του...

Ημέρα… κρίσης για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία – Προς την 3Δ και με απευθείας ανάθεση το έργο

Ημέρα... της κρίσης για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία είναι η Δευτέρα 12 Μαΐου, καθώς έπειτα από δυο άγονους διαγωνισμούς στις 7 και τις 8 Μάη το έργο θα δοθεί με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία 3Δ.Μάλιστα, σύμφωνα με επικοινωνία που...

Η αλλοίωση καταστρέφει τα πυρηνόκαρπα – Υπάρχει απάντηση στην ασθένεια και τις χαμένες χρονιές;

Το κακό με τα παραμορφωμένα ροδάκινα που έκαναν την εμφάνιση τους σε έντονο βαθμό και την περσινή σαιζόν (εδώ και πάνω από τρία χρόνια υπάρχει το φαινόμενο, αλλά ξεκίνησε όχι σε έντονη μορφή), συνεχίζεται και τη φετινή.Περίλυποι αγρότες σημειώνουν...

Ανοικτά οινοποιεία και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 10ης Δραμοινογνωσίας – «Γεύση Οίνου, Επίγευση Πολιτισμού»

Ξεκίνησε την Κυριακή 11 Μαΐου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 18 Μαΐου η 10η Δραμοινογνωσία Δράμας.Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης που επικεντρώνεται στα μικρά οινοποιεία της περιοχής είναι το «Γεύση Οίνου, Επίγευση Πολιτισμού!».Καθημερινά, πρωί και απόγευμα, η...

Xαλάζι: Δυστυχώς, ο ανθός της ελιάς  δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ

Στην Ανατολική Κρήτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Απριλίου προκάλεσαν καταστροφές στα δέντρα και στις καλλιέργειες κηπευτικών και αμπελιώνΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ[email protected]Βιβλικές καταστροφές βίωσαν οι αγρότες της Ανατολικής Κρήτης το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου μετά τις απανωτές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν...

Έχασαν οι αγρότες την αντιχαλαζική προστασία 

Παιχνίδια εκβιασμών μεταξύ εργολάβου και ΕΛΓΑ με θύματα για ακόμη μια φορά τους αγρότες.Η καθυστέρηση άνευ προηγουμένου στο πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας έχει ήδη τις πρώτες συνέπειες κυρίως στις δενδροκαλλιέργειες υψηλής αξίας της Πέλλας και της Ημαθίας, καθώς έχουν...

Θράκη: Εκβιάζουν αγρότες  για να βάλουν ανεμογεννήτριες

«Έχω στα χέρια μου εξώδικο προς πολίτη, να μας απαντήσει ο υπουργός» λέει στον Ε.Α. ο Πάρης Παπαδάκης, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης  ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΜΠΕΡΤΙΔΗ[email protected]Έντονα θορυβημένοι, προβληματισμένοι αλλά και οργισμένοι είναι αγρότες, ιδιοκτήτες χωραφιών στις περιοχές Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, από την τακτική εταιρείας...

Δήμας: «Αύξηση έως και 70% στην παραγωγή μπορεί να φέρει το φράγμα της Πλακιώτισσας»

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση των δικτύων άρδευσης από το Φράγμα της Πλακιώτισσας στη Μεσαρά Κρήτης, όπως ανακοίνωσε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Την Παρασκευή 9 Μάη, ο πρωθυπουργός με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, τον Υπουργό...
spot_img