back to top

Παραγωγοί και ελαιοτριβείς βλέπουν θετικά την ελαιοκομική περίοδο

Θετικός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο απολογισμός της φετινής ελαιοκομικής περιόδου σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, παρότι ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού στα θετικά στοιχεία της λογίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα και η καλύτερη ποιότητα του ελαιολάδου, τη στιγμή που στα αρνητικά της είναι η μη ανάπτυξη σε επιθυμητό επίπεδο του καρπού εξαιτίας της εκτεταμένης ανομβρίας που κυριάρχησε τους περσινούς καλοκαιρινούς μήνες.

Τη δική τους άποψη για το ζήτημα και το σύντομο απολογισμό τους ανέπτυξαν μιλώντας αποκλειστικά στην «Π» οι πλέον κατάλληλοι του χώρου, οι ελαιοπαραγωγοί και οι ελαιοτριβείς. Πρόκειται για δυο κατηγορίες ανθρώπων που ασχολούνται με το λάδι πριν αυτό φτάσει στο καταναλωτικό κοινό, με τους ίδιους να μεταφέρουν τις δυσκολίες της χρονιάς αλλά και τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον.

Προβληματισμένοι με την τιμή

Ειδικότερα, οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας σημείωσαν πως ήταν μια χρονιά που κύλησε καλύτερα από τις προηγούμενες, επικεντρώθηκαν στις προοπτικές που υπήρχαν αλλά λόγω ανομβρίας χάθηκαν, εστίασαν στην καλή ποιότητα του προϊόντος και στις τιμές που συρρικνώθηκαν και έπεσαν σε επίπεδα που λογίζονται ως ασύμφορα για τους παραγωγούς, ενώ αρκετοί από αυτούς πρόσθεσαν πως λόγω της εξέλιξης των τιμών έχουν αποθηκεύσει το προϊόν για μελλοντική πώληση και καταλήγοντας εξέφρασαν την ελπίδα τους για το μέλλον του κλάδου.

Στάθης Αρβανίτης-Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Κάστρου: «Δεν μπορούμε να το δίνουμε σε τέτοια τιμή»

«Η χρονιά πήγε σχετικά καλά, αφού υπήρχε ποιοτικό ελαιόλαδο και μια μικρή αύξηση της παραγωγής συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο λόγω των μεταβολών των καιρικών συνθηκών δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι καύσωνες και οι υγρασίες δεν επέτρεψαν στον καρπό να αναπτυχθεί όπως έπρεπε. Η ποιότητα ήταν η καλύτερη της τελευταίας πενταετίας. Το προϊόν ξεκίνησε με μια καλή τιμή στα 7,10 ευρώ, όμως γρήγορα κατρακύλησε στα 4,50 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη η καλλιέργεια και να μην καλύπτονται τα έξοδα κάθε αγρότη. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές που έγιναν στην Ευρώπη από τρίτες χώρες με αποτέλεσμα να υπάρχουν λάδια κατώτερης ποιότητας από τα ελληνικά που ρίχνουν την τιμή του ευρωπαϊκού ελαιολάδου. Η τιμή που υπήρχε μπορεί να φάνηκε μεγάλη στους καταναλωτές, ωστόσο αν το δούμε αναλογικά με άλλα βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, τα χρήματα που δαπανά μια οικογένεια σε ετήσια βάση είναι χαμηλά. Σε ότι αφορά την τυποποίηση, αυτή δεν έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στην Ηλεία. Κάποιοι πούλησαν το ελαιόλαδο σε καλές τιμές στην αρχή, ωστόσο με την πτώση της τιμής όσοι δεν το είχαν κάνει επέλεξαν να αποθηκεύσουν το προϊόν διότι έβλεπαν πως το ισοζύγιό τους θα ήταν παθητικό. Αυτό βέβαια μπορεί να έχει θετικές ή και αρνητικές επιπτώσεις, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να το δίνουμε σε τέτοια τιμή. Το αρνητικό είναι πως ο καταναλωτής θα επιλέξει να το αγοράσει ακριβότερο από τα σουπερμάρκετ, παρά φθηνότερο από τον καταναλωτή. Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε και ο παραγωγός βοηθά τον εαυτό του προχωρώντας σε τυποποίηση και απευθείας πώληση, τη στιγμή που το κράτος δε συμβάλλει σε αυτό ούτε με τις προοπτικές ανάπτυξης που του δίνει, ούτε με τη νομοθεσία».

Τρύφωνας Χριστόπουλος – Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου και ελαιοπαραγωγός: «Να βρουν τρόπους να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας»

«Η χρονιά δεν ήταν πολύ καλή φέτος λόγω της μεγάλης ανομβρίας που έπληξε όλη την Ελλάδα και την περιοχή μας. Βέβαια η μείωση στα κιλά υπάρχει, μιας και ο καρπός δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη. Η ποιότητα του λαδιού είναι πάρα πολύ καλή από την αρχή και μέχρι τώρα που συνεχίζεται η συγκομιδή σε αρκετούς ελαιώνες. Σε ότι αφορά το θέμα πώλησης, εμείς το προωθούμε σε ελαιοτριβεία ή κάποιον έμπορο, που αναλαμβάνει το ρόλο της τυποποίησης και προώθησής τους προς το καταναλωτικό κοινό. Η τιμή του λαδιού βρίσκεται τώρα στα 4,40 ευρώ, επηρεασμένη σαφώς από την μεγάλη παραγωγή των υπόλοιπων δυνάμεων του κλάδου, αλλά και από τα κερδοσκοπικά τερτίπια των εμπόρων. Η παραπάνω τιμή δεν καλύπτει το συνολικό κόστος παραγωγής και ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο κέρδος για τους αγρότες. Το μέλλον φαντάζει αβέβαιο με τα τωρινά δεδομένα. Θα πρέπει οι αγρότες μαζί με την Πολιτεία να βρουν τρόπους προκειμένου να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας και επιπλέον να προστατευτούν οι καλλιέργειες που τα τελευταία χρόνια είναι έρμαια των καιρικών συνθηκών».

Λευτέρης Σταυρόπουλος – Πρόεδρος Τ.Κ. Σοπίου και ελαιοπαραγωγός
«Το μέλλον θεωρώ πως θα είναι αβέβαιο»

«Η χρονιά φέτος ήταν ικανοποιητική. Η παραγωγή μπορούμε να πούμε ότι ήταν μέτρια προς καλή. Ο καρπός και το ελαιόλαδο είναι σε εξαιρετική ποιότητα και δεν περιείχαν οξέα που αλλοιώνουν την ποιότητα του λαδιού. Το προϊόν αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα αζήτητα και δεν υπάρχει δεδομένη τιμή, με τον κάθε έμπορο να το δίνει όσο αυτός κρίνει. Επιπλέον, έχουν σταματήσει να προμηθεύονται ελαιόλαδο, μιας και δεν ξέρουν το μέλλον τι επιφυλάσσει. Οι μέχρι τώρα τιμές δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές για τους αγρότες, βάσει του συνολικού κόστους παραγωγής. Η παραγωγή φτάνει περίπου τα 3,5 ευρώ/κιλό και οι έμποροι το αγοράζουν με 4,30-4,40 ευρώ, γεγονός που δε δίνει μεγάλο κέρδος στους αγρότες. Τα εργατικά χέρια έλειπαν και φέτος και όσοι απασχόλησαν κόσμο, είχαν να αντιμετωπίσουν τα ακριβά μεροκάματα ύψους μέχρι και 80 ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποθηκευμένο το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας, δίχως να γνωρίζουμε αν θα καταφέρουμε να το πουλήσουμε. Το μέλλον θεωρώ πως θα είναι αβέβαιο, μιας και πολλοί έχουν εγκαταλείψει πολλές από τις άλλες καλλιέργειες για να ασχοληθούν με αυτή της ελιάς, ενώ κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερες χώρες να απασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, με τον κίνδυνο στο μέλλον να γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες».

Νίκος Μπακόπουλος – Αγρότης: «Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεψαν να κυλήσει ομαλά η διαδικασία»

«Η φετινή χρονιά για την περιοχή μας ήταν καλή. Υπήρχε αρκετή παραγωγή και καλή, ωστόσο πρόβλημα μας δημιούργησε η μεγάλη περίοδος της ανομβρίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκείνο το διάστημα που ο καρπός αναπτυσσόταν, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεψαν να κυλήσει ομαλά η διαδικασία. Ποιοτικά ωστόσο ήταν καλή η παραγωγή, δίχως να υπάρχουν ασθένειες που τα προηγούμενα χρόνια ευδοκιμούσαν λόγω υγρασίας. Οι τιμές, όπως πληροφορήθηκα τελευταία, βρίσκονται κοντά στα 4,50 ευρώ, ποσό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τους αγρότες και το συνολικό κόστος παραγωγής. Παρότι συγκέντρωσα μια ικανοποιητική ποσότητα λαδιού, αντ’ αυτού την κρατάω αποθηκευμένη μιας και οι τωρινές τιμές δεν καλύπτουν με τίποτα τα θέλω κανενός αγρότη και ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια αύξηση που θα δίνει ουσιαστικό κέρδος στον αγροτικό κόσμο για να καλύψει τα έξοδά του και να φροντίσει τις οικογένειές του. Η ελπίδα κάθε αγρότη είναι το τελευταίο πράγμα που τον εγκαταλείπει και πολλοί είναι αυτοί που μέχρι τέλους πιστεύουν πως θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, αν και στη χώρα μας έχουμε δει και από το παρελθόν ότι δύσκολα αλλάζει κάτι».

Κωνσταντίνος Προκόπης – Αγρότης και τυποποιητής: «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μετατρέψουν μια καλή χρονιά σε άσχημη»

«Σε θέμα παραγωγής η χρονιά πήγε πολύ καλά, παρά τις καιρικές αντιξοότητες που είχαμε και κύλησε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο μπορώ να πω ότι ακόμα καλύτερα πήγε η ποιότητα. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα η τιμή να πέσει, κάτι που ήταν αναμενόμενο, όχι όμως σε επίπεδο που να είναι η παραγωγή βιώσιμη για τους αγρότες. Και για άλλη μια φορά ο καταναλωτής στο ράφι δεν έχει καμία απολύτως μείωση. Αυτή τη στιγμή η τιμή του προϊόντος στο νομό μας είναι περίπου 4,50 ευρώ/κιλό. Σε ότι αφορά το παραγόμενο προϊόν, συγκριτικά με άλλους αγρότες το προωθώ στην αγορά τυποποιημένο, ενώ έχω καταφέρει να δημιουργήσω και άλλα ξεχωριστά προϊόντα με βάση τους την ελιά. Δεν έχει κανείς αγρότης να δώσει απάντηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις για το μέλλον, μιας και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μετατρέψουν μια καλή χρονιά σε άσχημη. Θεωρώ πως αν το ελαιόλαδο δε φτάσει τα 5,50 ευρώ και πάνω, είναι μη βιώσιμο και εκτιμώ ότι πολλοί θα το παρατήσουν».

Δημήτρης Τζίφας-Ελαιοπαραγωγός
«Η φετινή χρονιά ανέδειξε τη δυναμική του ελληνικού ελαιολάδου»

«Η φετινή ελαιοκομική χρονιά ξεκίνησε ιδανικά τόσο σε ποσότητα όσο και σε τιμή. Ωστόσο, στη συνέχεια η τιμή άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, ενώ το κόστος των εργατικών ανέβηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα, καθιστώντας δύσκολη την απόσβεση των εξόδων. Ευελπιστούμε πως στο μέλλον η τιμή θα φτάσει έστω τα 5€/κιλό, αν και τα υψηλά αποθέματα και η μεγάλη παγκόσμια παραγωγή ενδέχεται να διατηρήσουν τις τιμές κοντά στα σημερινά επίπεδα.

Τα προβλήματα της φετινής περιόδου ήταν πολλά, κυρίως λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων που δυσχέραιναν την πρόσβαση στα αγροτεμάχια και επηρέαζαν την κατάσταση των δέντρων. Επιπλέον, η έλλειψη εργατικών χεριών αποτέλεσε μεγάλο ζήτημα, καθώς η αυξημένη παραγωγή έκανε δύσκολη την εξεύρεση εργατών, ενώ τα μεροκάματα ήταν σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά.

Παρόλα αυτά, η φετινή παραγωγή ξεχώρισε για την εξαιρετική ποιότητά της. Για πρώτη φορά, μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής χρονιάς, ο καρπός παρέμεινε αψεγάδιαστος, χωρίς προβλήματα από τον δάκο ή το γλοιοσπόριο, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές.

Παρά τις προκλήσεις, η φετινή χρονιά ανέδειξε τη δυναμική του ελληνικού ελαιολάδου, με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για τους παραγωγούς».

ΠΗΓΗ: patrisnews.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η υπερβολική άρδευση έφερε υποχώρηση στον υδροφόρο ορίζοντα – Αντιμέτωποι με τη λειψυδρία οι Θεσσαλοί

Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα από τη λειψυδρία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.Η συμφωνία χρειάστηκε πολλούς μήνες να κλειστεί, αλλά τελικά την παραμονή της Πρωτομαγιάς, Ελλάδα και Βουλγαρία συμφώνησαν σε πενταετή ρύθμιση για τα νερά του ποταμού Άρδα. Σε αυτά...

Ποια είναι η επόμενη μέρα για την άρδευση στην Ιεράπετρα;

Μετά τις υπογραφές για τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών, που υπόσχονται να δώσουν λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ποσότητας νερού, η συζήτηση στην Ιεράπετρα στρέφεται ήδη στην επόμενη μεγάλη πρόκληση: την ποιότητα του νερού και την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης...

Ανάγκη για αναπτυξιακή ώθηση και διάλογο στο βαμβάκι – Τρεις προτάσεις στην Ευρωβουλή

Τρεις προτάσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στο ευρωπαϊκό και ελληνικό βαμβάκι καταθέτει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο «Φαρσάλων Γη».Ο βουλευτής θα αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση...

Το ΥΠΑΑΤ εξέδωσε οδηγίες για την αξιολόγηση όσων έχουν απορριφθεί από το «Κομφούζιο»

Με θέμα «Οδηγίες αξιολόγησης ενδικοφανών προσφυγών κατά των αποτελεσμάτων του προσωρινού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης της υπ’ αριθμ. 87349/1-4-2025 (1ης) πρόσκλησης της δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του...

Ημέρα… κρίσης για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία – Προς την 3Δ και με απευθείας ανάθεση το έργο

Ημέρα... της κρίσης για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία είναι η Δευτέρα 12 Μαΐου, καθώς έπειτα από δυο άγονους διαγωνισμούς στις 7 και τις 8 Μάη το έργο θα δοθεί με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία 3Δ.Μάλιστα, σύμφωνα με επικοινωνία που...

Η αλλοίωση καταστρέφει τα πυρηνόκαρπα – Υπάρχει απάντηση στην ασθένεια και τις χαμένες χρονιές;

Το κακό με τα παραμορφωμένα ροδάκινα που έκαναν την εμφάνιση τους σε έντονο βαθμό και την περσινή σαιζόν (εδώ και πάνω από τρία χρόνια υπάρχει το φαινόμενο, αλλά ξεκίνησε όχι σε έντονη μορφή), συνεχίζεται και τη φετινή.Περίλυποι αγρότες σημειώνουν...

Ανοικτά οινοποιεία και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 10ης Δραμοινογνωσίας – «Γεύση Οίνου, Επίγευση Πολιτισμού»

Ξεκίνησε την Κυριακή 11 Μαΐου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 18 Μαΐου η 10η Δραμοινογνωσία Δράμας.Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης που επικεντρώνεται στα μικρά οινοποιεία της περιοχής είναι το «Γεύση Οίνου, Επίγευση Πολιτισμού!».Καθημερινά, πρωί και απόγευμα, η...

Xαλάζι: Δυστυχώς, ο ανθός της ελιάς  δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ

Στην Ανατολική Κρήτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Απριλίου προκάλεσαν καταστροφές στα δέντρα και στις καλλιέργειες κηπευτικών και αμπελιώνΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ[email protected]Βιβλικές καταστροφές βίωσαν οι αγρότες της Ανατολικής Κρήτης το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου μετά τις απανωτές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν...

Έχασαν οι αγρότες την αντιχαλαζική προστασία 

Παιχνίδια εκβιασμών μεταξύ εργολάβου και ΕΛΓΑ με θύματα για ακόμη μια φορά τους αγρότες.Η καθυστέρηση άνευ προηγουμένου στο πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας έχει ήδη τις πρώτες συνέπειες κυρίως στις δενδροκαλλιέργειες υψηλής αξίας της Πέλλας και της Ημαθίας, καθώς έχουν...
spot_img