Στην Ανατολική Κρήτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Απριλίου προκάλεσαν καταστροφές στα δέντρα και στις καλλιέργειες κηπευτικών και αμπελιών
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Βιβλικές καταστροφές βίωσαν οι αγρότες της Ανατολικής Κρήτης το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου μετά τις απανωτές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν μία σειρά από δήμους, με πρώτον αυτόν της Γόρτυνας, όπου επλήγησαν οι καλλιέργειες των κηπευτικών, της ελιάς και του αμπελιού.
Για άλλη μία φορά οι ελαιοκαλλιεργητές μαθαίνουν πως δεν θα αποζημιωθούν, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το προστάδιο και το στάδιο της άνθισης, λες και ο ανθός δεν είναι καρπός! Με τον χειρότερο τρόπο επιστρέφει το χρόνιο αίτημα της επέκτασης των καλυπτόμενων αιτιών από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και στην ανθοφορία της ελιάς.
Μάλιστα, οι καταστροφές εκτείνονται σχεδόν σε όλη την Ανατολική Κρήτη και η υπόθεση πλέον λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Όπως διαβεβαίωσε τους πληγέντες ο διευθυντής του Υποκαταστήματος γεωπόνος Νίκος Δασκαλάκης, το κλιμάκιο δεν θα σταματήσει τις αυτοψίες, αλλά θα καταγράψει όλη την εξέλιξη του φαινομένου, τόσο στο δήμο Γόρτυνας όσο και σε όλες τις άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από χαλαζόπτωση και πλημμυρικά φαινόμενα.
Ωστόσο, οι ελιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Κι αυτό έχει να κάνει με το αιώνιο πρόβλημα, ότι ο ανθός που στην πραγματικότητα είναι καρπός, δεν θεωρείται για τον ΕΛΓΑ ως καρπός κάτι που συμβαίνει πάντα, με τους αγροτικούς φορείς να βάζουν σχετικό αίτημα χωρίς ωστόσο ποτέ να γίνεται δεκτό.
Όσο για τις ζημιές είναι πολύ μεγάλες. Στις ελιές δεν δίνεται από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση, αλλά ο Νίκος Δασκαλάκης δεν κρύβει την δυνατότητα που έχουν οι αγροτικοί φορείς, να ζητήσουν από την κυβέρνηση να καλύψει τις ζημιές των ελαιοπαραγωγών, με άλλες λύσεις. Και αυτό για να γίνει, θα πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση και να εκδοθεί και η σχετική πολιτική απόφαση.
Στα κηπευτικά και στα αμπέλια, ο ΕΛΓΑ είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει αποζημιώσεις, αφού το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, τα χτύπησε στον καρπό. Και ως γνωστό ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο τη λεγόμενη «ηρτημένη παραγωγή», βάσει ενός κανονισμού που δεν άλλαξε ποτέ…
Θα χάσουν το δικαίωμα αποζημιώσεων
Στο μεταξύ, ο Νίκος Δασκαλάκης ξεκαθαρίζει πως αν δεν ανοίξει το ΟΣΔΕ δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για την καταβολή των αποζημιώσεων τους.
«Πρέπει να ανοίξει το ΟΣΔΕ και να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για να ασφαλίσουν εκ νέου τις καλλιέργειες τους», λέει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα μας γιατί δεν καλύπτονται ήδη από τις ασφαλιστικές εισφορές της περασμένης χρονιάς, ο Νίκος Δασκαλάκης αναφέρει πως «το ασφαλιστικό πρόγραμμα κάθε χρόνο ξεκινάει την πρώτη μέρα του χρόνου και τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη.
«Δεν ευθύνονται οι παραγωγοί γι αυτό. Έπρεπε το ΟΣΔΕ να έχει ανοίξει από τον Ιανουάριο. Αλλά δεν έχει ανοίξει ακόμα», όπως προσθέτει. «Πάντως, εφόσον καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για τη νέα ασφαλιστική περίοδο, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα».
Μάλιστα, όπως λένε οι αμπελουργοί στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, το χαλάζι τους κατέστρεψε ολοσχερώς. Αλλά δεν είναι μόνο για φέτος οι ζημιές. Θα κάνουν τα αμπέλια τους να «συνέλθουν» για δύο επιπλέον χρόνια, τουλάχιστον!
Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και στο Ηράκλειο
Ακόμη μια σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε και την ενδοχώρα του Ηρακλείου, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές. Οι παραγωγοί παντού κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες – αν όχι όλες, στις περισσότερες – ελιάς και αμπελιού σε πολλές πληγείσες περιοχές του νομού.
Αυτή τη φορά, το χαλάζι έπληξε τα Πεζά, το Αλάγνι και τα γύρω χωριά, που έμοιαζαν σαν χιονισμένα τοπία, αφού κυριολεκτικά το χαλάζι το έστρωσε.
Καλλιεργητές κάνουν λόγο για καταστροφή παραγωγής που αγγίζει το 100% σε αμπέλια, ελιές και κηπευτικά. Ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στον Στειρωνά και το Αλάγνι, όπου το χαλάζι ήταν σε μέγεθος μεγαλύτερο από φουντούκι.
Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε και το ορεινό τμήμα του Δήμου Ιεράπετρας, όπου η κατάσταση επιδεινώθηκε από την ισχυρή καταιγίδα που συνόδευσε το φαινόμενο.