Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων δεν δέχεται τις ιατρικές ιδιότητες του παρθένου ελαιόλαδου.
Η Αρχή απέρριψε το αίτημα της ισπανικής ένωσης QvExtra!, η οποία επιδίωκε να είναι η πρώτη που θα αποκτούσε επίσημη υγειονομική δήλωση για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σχετικά με την καρδιοπροστατευτική του δράση. Αν το αίτημα εγκρινόταν, οι φιάλες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου θα μπορούσαν να φέρουν ενδείξεις όπως: «Μειώνει τη χοληστερόλη», «Μειώνει την υπέρταση» και «Μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου».
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αν και αναγνώρισε την ορθή τεκμηρίωση των πολυφαινολών στο ελαιόλαδο, έκρινε πως τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δεν επαρκούν. Συγκεκριμένα, μία μόνο μελέτη σε ανθρώπους έδειξε μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) μετά από κατανάλωση πολυφαινολών για 3 εβδομάδες. Ωστόσο, λείπουν μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας.
Η EFSA προτείνει την εκπόνηση νέας κλινικής δοκιμής με βάση τις δικές της οδηγίες, προκειμένου να συνδεθεί επιστημονικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τη μείωση της χοληστερόλης. Η πρόεδρος της QvExtra!, Sοledad Serrano, βλέπει την απόφαση όχι ως αποτυχία αλλά ως πρόσκληση για συνέχιση της προσπάθειας και κάλεσμα για στήριξη από τους θεσμικούς φορείς.
Η πορεία του αιτήματος και οι επόμενες κινήσεις της QvExtra! θα παρουσιαστούν στις 25 Σεπτεμβρίου στη Μαδρίτη, στη Γ’ Ημερίδα για τη διατροφική και υγειονομική επισήμανση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Η ταξινόμηση των ελαιώνων
Τα Πανεπιστήμια Κόρδοβα (UCO) και Σεβίλλης ανέπτυξε μια καινοτόμο μέθοδο για την αυτόματη ταξινόμηση των συστημάτων καλλιέργειας του ελαιώνα —παραδοσιακού, εντατικού και υπερεντατικού— αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες και προηγμένες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης.
Η τεχνολογία αυτή, ίσως δώσει οριστική λύση στην ανάγκη των δημόσιων αρχών και του αγροτικού τομέα για επικαιροποιημένα και ακριβή δεδομένα σχετικά με τον ρυθμό μετασχηματισμού των ελαιώνων, κρίσιμης σημασίας για την αγροτική πολιτική, τα σχέδια ενίσχυσης και τις βιώσιμες στρατηγικές διαχείρισης.
Το σύστημα, που βασίζεται σε συνελικτικές νευρωνικές δικτυώσεις (CNN), επιτρέπει την αυτόματη ταξινόμηση μεγάλων εκτάσεων καλλιέργειας χωρίς ανάγκη για επιτόπιες μετρήσεις ή ορθοφωτοχάρτες υψηλής ανάλυσης.
Οι παραδοσιακοί ελαιώνες, με μεγάλα δέντρα και ευρείες αποστάσεις φύτευσης, αντικαθίστανται σταδιακά από εντατικά και υπερεντατικά μοντέλα που αυξάνουν την πυκνότητα και την παραγωγικότητα. Η αλλαγή αυτή, όμως, συνεπάγεται αυξημένη κατανάλωση πόρων όπως το νερό και φέρει αγρονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που χρειάζονται παρακολούθηση.
Μέχρι σήμερα, οι αλλαγές αυτές καταγράφονταν μέσω εναέριων φωτογραφιών από το Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Ορθοφωτογραφίας (PNOA), που ενημερώνεται κάθε τρία χρόνια — ένας ρυθμός που δεν επιτρέπει την έγκαιρη καταγραφή μεταβολών.
Για να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός, η ομάδα χρησιμοποίησε τις εικόνες του δορυφόρου Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), που διατίθενται δωρεάν και ανανεώνονται κάθε πέντε ημέρες. Παρόλο που η χωρική τους ανάλυση είναι χαμηλότερη, οι ερευνήτριες εκπαίδευσαν τρία διαφορετικά μοντέλα συνελικτικών νευρωνικών δικτύων για την αναγνώριση προτύπων φύτευσης.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ο πλήρως αυτοματοποιημένος χαρακτήρας της. Με βάση τον κωδικό του αγροτεμαχίου, το σύστημα οριοθετεί αυτόματα τη φάρμα, κατεβάζει τις απαραίτητες εικόνες και εκτελεί την ανάλυση χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Η τεχνολογία αυτή καταργεί την ανάγκη για επιτόπιες επιθεωρήσεις ή ερμηνείες ορθοφωτογραφιών, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και τον χρόνο παρακολούθησης εκτεταμένων ελαιώνων.
Η ερευνητική ομάδα εργάζεται ήδη πάνω σε νέες εφαρμογές της τεχνολογίας, όπως η ανίχνευση και πρόβλεψη του υδατικού στρες στους ελαιώνες, αξιοποιώντας την ίδια προσέγγιση με δορυφορικές εικόνες και Deep Learning
Ποίημα: Το καλύτερο ελαιόλαδο της Ηπείρου γεννιέται στην Πρέβεζα και ταξιδεύει στον κόσμο
Σε έναν τόπο, στην Πρέβεζα, όπου η γη, η ιστορία και η φύση συνθέτουν ένα σπάνιο τοπίο, γεννιέται ένα μοναδικό ελαιόλαδο το ” Ποίημα”.Πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλής οξύτητας βιολογικό ελαιόλαδο, που παράγεται στην Πρέβεζα,και αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως το καλύτερο ελαιόλαδο της Ηπείρου για το 2025.
Στον φετινό διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ATHENA 2025, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στον κόσμο, το Ποίημα κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 650 συμμετοχές από 25 χώρες:
Όπως μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα η παραγωγός κυρία Ευαγγελία Μοσχοπούλου, είναι αυτή που έκανε το μεγάλο βήμα:«Το Ποίημα γεννήθηκε σε έναν μικρό βιολογικό ελαιώνα στον Αμβρακικό κόλπο και συνεχίζει σήμερα στους πρόποδες της Αρχαίας Κασσώπης. Εκεί, σε υψόμετρο 450-550 μέτρων, με πλούσια εδάφη και μικροκλίμα ιδανικό, καλλιεργούμε με φροντίδα την τοπική ποικιλία “Πρεβεζάνα”. Η έμπνευσή μας προέρχεται από τον ίδιο τον τόπο και τον πολιτισμό που ακτινοβόλησε σε όλη τη Μεσόγειο».Η πρώτη πλήρως βιολογική εσοδεία του 2023 τυποποιήθηκε το καλοκαίρι του 2024 και ήδη εξάγεται στις Η.Π.Α., συνεχίζοντας το ταξίδι των Κασσωπαίων μέσα από τη γεύση.
Τα κορυφαία ελαιόλαδα
Στον o ATHENA IOOC για το λάδι η χώρα μας κέρδισε αρκετές πρωτιές για την ποιότητα του προϊόντος. Στα Ειδικά Βραβεία ξεχωρίζει εκείνο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο, που απονεμήθηκε στο Laconiko, της ομώνυμης εταιρείας από τη Λακωνία, από την ποικιλία Κορωνέικη.
Το ελαιόλαδο αυτό τιμήθηκε και ως το παγκοσμίως καλύτερο από Κορωνέικη, την πιο εμβληματική ελληνική ποικιλία ελιάς και τρίτη πιο φυτεμένη στον κόσμο. Και σε αυτόν τον διαγωνισμό η ελληνική παρουσία ήταν έντονη, κάτι που δείχνει οτι και στη χώρα μας καταβάλλονται προσπάθειες για να δοθεί υπεραξία σε ένα προϊόν που έχει τεράστιες δυνατότητες…