Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί
Η έλλειψη νερού από την παρατεταμένη ξηρασία είχε ως αποτέλεσμα πέρυσι να μειωθούν δραματικά οι αποδόσεις
Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ
zavliaris@gmail.com
Με την ελπίδα να μη γνωρίσουν ξανά την κακή περσινή χρονιά, με την απίστευτη ξηρασία που είχε επιπτώσεις στους καρπούς, οι πατατοπαραγωγοί σε Νευροκόπι και Ανω Βροντού Σερρών ολοκληρώνουν τις φυτεύσεις για τη νέα σοδειά. Οι βροχές που σημειώθηκαν τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο επηρέασαν αρκετά τη νέα καλλιεργητική περίοδο, που έμεινε πίσω, ωστόσο αυτό που μένει είναι να μην υπάρξουν ξανά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου καλοκαιριού, που απέδωσαν μικρές πατάτες και ισχνή παραγωγή.
Οπως αναφέρει στον «Ε.Α.» ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου Απόστολος Βέσμελης, «η φετινή φύτευση κινήθηκε σε λογικό πλαίσιο. Δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα με βροχοπτώσεις, πέρα από κάποιες μικρές καθυστερήσεις».
Τα στρέμματα φύτευσης είναι τα ίδια με πέρυσι, περίπου 80.000, με μόνη διαφορά ότι φέτος δεν υπάρξουν τα ίδια προβλήματα με το νερό, λόγω των βροχών. Σύμφωνα με τον πατατοπαραγωγό, ίσως θα μπορούσαν να μπουν περισσότερα στρέμματα φέτος, ωστόσο οι παραγγελίες σπορόφυτων είχαν ήδη γίνει, και έτσι είναι δύσκολο να επεκταθεί η καλλιέργεια.
«Ορισμένοι μπορεί να έβαλαν και λίγο παραπάνω, ωστόσο αυτό θα φανεί καθαρά από τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ» λέει ο κ. Βέσμελης.
Ρυθμιστής ο Ιούλιος
Ο μεγάλος φόβος των πατατοπαραγωγών είναι η μικροκαρπία λόγω της ξηρασίας. κάτι που ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί. «Αν και η θερμοκρασία έχει ανέβει απότομα, το τελευταίο διάστημα είχαμε κάποιες βροχές, οπότε είμαστε σε καλό δρόμο από αρδεύσεις» τονίζει ο κ. Βέσμελης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ιούλιος θα είναι ο καθοριστικός μήνας για την παραγωγή, αφού θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη συγκομιδή. Στο Νευροκόπι, στις πρώιμες ποικιλίες, η συγκομιδή ξεκινά μετά τις 20 Αυγούστου, για να ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου ή ακόμα και Νοέμβριο με τις όψιμες.
Πέρυσι τα πράγματα ήταν δύσκολα, αφού η απόδοση δεν ξεπέρασε τους 2,5 με 3 τόνους ανά στρέμμα, μια πολύ μικρή παραγωγή που όλοι προσδοκούν ότι θα διορθωθεί φέτος. «Επηρεάστηκαν πολύ οι καλλιέργειες από την έλλειψη νερού. Φέτος, τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μας καλύπτει το νερό από το φράγμα των Λευκογείων» σημειώνει ο κ. Βέσμελης.
Πέρυσι, η λίμνη είχε μόλις 1,8 εκατ. κυβικά. Φέτος βρίσκεται στα 3,5 εκατ. κυβικά, αλλά για να καλυφθούν οι ανάγκες οι πατατοπαραγωγοί θέλουν έως 7 εκατ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο άλλο πατατοχώρι, την Ανω Βροντού Σερρών. Οπως λέει στον «Ε.Α.» ο παραγωγός Νίκος Χαλάτσης, «ακόμα έχουμε φυτεύσεις, γιατί μας πήγαν πίσω οι βροχές. Δεν θέλουμε ξηρασία, όπως πέρυσι, που μας πήγε σε απόδοση 3,5 τόνων ανά στρέμμα».
Κατακλύζεται η ελληνική αγορά από ξένες πατάτες
Αν και τα ελληνικά χωράφια παράγουν εξαιρετικές ποικιλίες πατάτας, οι περσινές ελλείψεις λόγω της περιορισμένης παραγωγής είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αθρόες εισαγωγές προϊόντων, κυρίως από την Αίγυπτο, ενώ εισαγωγές είχαμε επίσης από τη Γαλλία και την Κύπρο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Incofruit Hellas, το πρώτο τρίμηνο του έτους εισήχθησαν 117.893 τόνοι πατάτες, έναντι 130.730 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, προερχόμενες από Γαλλία, Αίγυπτο και Κύπρο. Ωστόσο, η κυριαρχία της αιγυπτιακής πατάτας στα ράφια οφείλεται στη χαμηλή τιμή της, καθώς η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται περίπου στα 0,30 ευρώ το κιλό, η χονδρική στα 0,52 ευρώ (από 0,55 ευρώ το κιλό τον Απρίλιο του 2024), και στη λιανική πωλούνται από 0,75-0,85 ευρώ, όταν η κυπριακή πατάτα διατίθεται στη χονδρική στα 1,25 ευρώ το κιλό και φτάνει στα ράφια από 1,65 έως 1,85 ευρώ το κιλό.