Το 30% αναπόφευκτα θα «περάσει», θα επιβαρύνει, στους αμερικάνους καταναλωτές. Άρα θα έχει σοβαρή επίπτωση στην κατανάλωση, οικιακή και food service.
Ο πρόεδρος ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χτες τους νέους, αυξημένους στο 30%, δασμούς ειδικά για τις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Επισημάνσεις
– Τον Απρίλιο η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει τους δασμούς για όλες σχεδόν τις χώρες της υφηλίου Δασμοί Τραμπ – Πρώτη ανάλυση: Αγωνία για το ελαιόλαδο. Παγκοσμιοποίηση τέλος, το μεγάλο παζάρι αρχίζει Τότε η ΕΕ ήταν στο 10%, τώρα ανέβηκε στο 30%. Για τις άλλες χώρες μάλλον παραμένουμε στα προηγούμενα επίπεδα.
– Οι δασμοί δεν κάνουν διακρίσεις, αφορούν σε όλα τα προϊόντα, προφανώς και στα τρόφιμα.
– Ο Τραμπ άφησε ένα «παράθυρο» διαπραγμάτευσης μέχρι την 1η Αυγούστου.
Ελιές και ελαιόλαδο
Για τα «δικά μας», τις επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο, να επισημάνουμε τα εξής σημαντικά.
– Πρόκειται για μια πάρα πάρα πολύ κακή εξέλιξη για πολλούς και διάφορους λόγους.
– Το 10% του Απριλίου δεν το κατάλαβαν οι καταναλωτές γιατί το είχαν επωμιστεί και μοιραστεί οι ευρωπαίοι εξαγωγείς, οι αμερικάνοι εισαγωγείς, τα δίκτυα λιανικής. Τώρα το 30% αναπόφευκτα θα «περάσει», θα επιβαρύνει, στους αμερικάνους καταναλωτές. Άρα θα έχει σοβαρή επίπτωση στην κατανάλωση, οικιακή και food service.
– Ο αριθμός των 400 χιλιάδων τόνων μοιάζει να είναι καταραμένος. Τον είχαν πλησιάσει οι εισαγωγές ελαιολάδων στις ΗΠΑ, μεσολάβησε η κρίση με την άνοδο των τιμών, οι ποσότητες έπεσαν, και πάνω που είχαν αρχίσει να παίρνουν πάνω τους, τώρα ήρθαν οι δασμοί.
Τα διαφοροποιημένα ποσοστά θα διαταράξουν σοβαρά τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ εξαγωγικών χωρών
– Οι επιπτώσεις των δασμών δεν θα είναι ίδιες για όλες τις εξαγωγικές χώρες. Τα διαφοροποιημένα ποσοστά θα διαταράξουν σοβαρά τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των εξαγωγικών χωρών. Η Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, κ.λπ.) θα επιβαρύνεται με 30%, η Τυνησία πολύ ψηλά κι αυτή με 28%, όμως οι άλλες χώρες, με ήδη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χαμηλών τιμών (Τουρκία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Αργεντινή, Χιλή, Περού κ.ά.) μένουν στον χαμηλό συντελεστή 10%.
η εξαίρεση (απαλλαγή) όσων εξάγουν τα προϊόντα τους χύμα και μεταποιούνται / τυποποιούνται / συσκευάζονται στις ΗΠΑ
– Μία άλλη παράμετρος σοβαρής διαφοροποίησης των συνεπειών μεταξύ των εξαγωγικών επιχειρήσεων αποτελεί η εξαίρεση (απαλλαγή) όσων εξάγουν τα προϊόντα τους χύμα και μεταποιούνται / τυποποιούνται / συσκευάζονται στις ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτόν ο Τραμπ μεταφέρει θέσεις απασχόλησης από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, αποδυναμώνοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Στον τομέα του ελαιολάδου, εδώ και χρόνια, ιταλικές, ισπανικές, πορτογαλικές, τυνησιακές -για ελληνικές δεν έχει ακουστεί- επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει μικτές / θυγατρικές στις ΗΠΑ όχι μόνο εμπορικής διανομής αλλά και παραγωγικές (εργοστάσια που τυποποιούν το χύμα).
Ελαιόλαδο και επιτραπέζια ελιά αποτελούν άλλης τάξης προβλήματα για την Ελλάδα
– Ελαιόλαδο και επιτραπέζια ελιά αποτελούν άλλης τάξης προβλήματα για την Ελλάδα.
Για την ελληνική επιτραπέζια ελιά η αγορά των ΗΠΑ με 215 εκατ. € / ετησίως, αποτελεί το μεγάλο success, το βασικό εξαγώγιμο προϊόν στις ΗΠΑ. Το πλήγμα των δασμών είναι βαρύ και δύσκολα θα αναπληρωθούν οι απώλειες.
Αντιθέτως για το ελληνικό ελαιόλαδο, παρά τα μεγάλα της πλεονεκτήματα και τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα πολλών εκατομμυρίων, η αγορά των ΗΠΑ έχει αποτελέσει μια διαχρονική τεράστια αποτυχία. Με μόλις 12 χιλ. τόνους και μερίδιο αγοράς 3% βρίσκεται στην 6η θέση, πίσω από όλες τις ανταγωνίστριες χώρες. (Η ασφυξία του 3% των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ)
Εισαγωγές ελαιολάδων και πυρηνελαίων στις ΗΠΑ την εξαετία 2028/19-2023/24. (πηγή ΔΣΕ).
Είναι πιθανό να δούμε ανακατανομή των παραπάνω μεριδίων; Δύσκολο έως αδύνατον να απαντήσει κανείς σήμερα. Ίσως η Τουρκία (4η με 6%) πλησιάσει την Τυνησία (3η με 15%) και η Αργεντινή (7η με 2%) απειλήσει την Ελλάδα (6η με 3%) και την Πορτογαλία (5η με 4%).
Οι νέοι επιπλέον δασμοί, πόσο θα μειώσουν την συνολική κατανάλωση στις ΗΠΑ;
Οι νέοι δασμοί πόσο θα επηρεάσουν, πόσο θα μειώσουν την συνολική κατανάλωση στις ΗΠΑ; Απάντηση: θα αποφασίσει ο αμερικάνος καταναλωτής και η μείωση θα είναι τόσο μικρότερη όσο οι ελαιοπαραγωγικές χώρες δυναμώσουν τα μηνύματα και τα επιχειρήματά τους υπερ της κατανάλωσης του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.
Δυστυχώς διαψεύστηκαν οι ελπίδες ότι ο νέος υπουργός Υγείας R.F. Kennedy Jr. έχοντας εξαγγείλει την πολιτική MAHA (Make America Healthy Again), σε μια εποχή μάλιστα που το ίδιο το FDA αναγνώρισε το ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας (βλέπε Ελιά και Ελαιόλαδο, Τεύχος 110), τελικά θα εξαιρούσε από τους δασμούς ένα προϊόν αποδεδειγμένα υγιεινό για τον αμερικανικό λαό, το οποίο δεν το παράγει η ίδια η Αμερική.
Το ελαιόλαδο, το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης λιπών και ελαίων πρέπει ενωμένο να διεκδικήσει και να διατηρήσει τη θέση του στην αγορά των ΗΠΑ, την «ατμομηχανή» του παγκόσμιου εμπορίου.
ΠΗΓΗ: olivenews.gr