Μια καινοτόμα λύση για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και τη διαχείριση λυμάτων αλλάζει τα δεδομένα στην επεξεργασία επιτραπέζιων ελιών.
Το έργο OLIKE αποδεικνύει ότι η βιωσιμότητα στη βιομηχανία τροφίμων δεν είναι ουτοπία. Με εξοικονόμηση έως και 70% στην κατανάλωση νερού και 95% στη μείωση λυμάτων, η λύση που δοκιμάζεται στον ελαιοκομικό συνεταιρισμό SAT Albarizas φέρνει νέα εποχή στην επεξεργασία επιτραπέζιων ελιών.
Η Επιχειρησιακή Ομάδα OLIKE, αποτελούμενη από τις SAT Albarizas, CETEMET, Keyter και Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía, μετά από δύο χρόνια εντατικής δουλειάς, κατάφερε να παρέμβει σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας: από το πλύσιμο και το μαγείρεμα των ελιών μέχρι τη συσκευασία και τη διαχείριση αποβλήτων.
Καινοτομία με μετρήσιμα αποτελέσματα
Με τη χρήση τεχνολογιών ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης νερού και συστημάτων ξήρανσης αποβλήτων (όπως το σύστημα DTS), το OLIKE μείωσε τη χρήση νερού από 2,5 σε μόλις 0,70 λίτρα ανά κιλό ελιάς, ενώ κατάφερε να εξαλείψει σχεδόν πλήρως τις περιβαλλοντικά επιβαρυντικές λίμνες αποβλήτων.
Ενεργειακά αυτόνομο και πράσινο
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μηχανήματα του έργου τροφοδοτούνται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά, καθιστώντας τη λύση ενεργειακά αυτόνομη και φιλική προς το περιβάλλον.
Διεθνής αναγνώριση
Το έργο έχει ήδη παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις του κλάδου όπως η Expoliva, η Mundolivar και η Expo Agritech, αποσπώντας θερμή ανταπόκριση από ειδικούς και επαγγελματίες της αγροδιατροφικής βιομηχανίας.
Το έργο OLIKE χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και υποστηρίζεται από την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, στο πλαίσιο της δράσης EIP AGRI για την αγροτική καινοτομία.
Πηγή: Oleorevista