Η χώρα διανύει την τρίτη χρονιά ανομβρίας και η πρόβλεψη για την επάρκεια νερού είναι εφιαλτική.
Το πρόβλημα έχει αγγίξει και την Ήπειρο, μία περιοχή που ήταν πλούσια σε αποθέματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στον κάμπο της Λαψίστας όπου δεν υπάρχει σταγόνα για πότισμα ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εκκλήσεις για περιορισμό στην κατανάλωση ακόμη και σε ορεινούς δήμους της περιοχής.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στον ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση που βιώνει η χώρα θυμίζει την περίοδο 1991-1993, όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.
«Τα αποθέματα νερού είναι πολύ χαμηλά, έχουμε τρίτη χρονιά συνεχόμενη ανομβρίας. Αυτό τα τελευταία 50 χρόνια έχει συμβεί άλλη μια φορά το διάστημα ’91-’93, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Είναι ένα πολύ ασυνήθιστο φαινόμενο το οποίο επηρεάζει το νερό συνολικά. Το νερό στα φράγματα της ΔΕΗ σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου 40% κάτω κατά μέσο όρο. Τα περισσότερα φράγματα της ΔΕΗ είναι στη βόρεια χώρα και είναι και σε μέρη που βρέχει πολύ είναι 40%, αυτό επηρεάζει και την άρδευση όχι μόνο την ύδρευση και αυτό επηρεάζει και την παραγωγή υδροηλεκτρικού ρεύματος που είναι πάρα πολύ φθηνό επομένως δημιουργεί μια ένταση μεταξύ των διαφορετικών χρήσεων που ζητούνται για το νερό», τόνισε ο κ. Βαρελίδης.
Ερωτηθείς αν μπαίνουμε σε περίοδο έκτακτης κατάστασης, ήταν αφοπλιστικός: «Είμαστε σε μία έκτακτη κατάσταση».
ΠΗΓΗ: epiruspost.gr