Το Φράγμα Τεμένους στην περιοχή του Δήμου Παρανεστίου, ήταν ένα έργο ζωής για τη Δράμα και για ένα μεγάλο μέρος της πεδιάδας της μέχρι και την περιοχή του Δήμου Δοξάτου.
Όπως ίσως οι περισσότεροι Δραμινοί γνωρίζουν, πρόκειται για την υπόθεση ενός έργου, για το οποίο η Δράμα αισθάνεται αδικημένη σε όλα τα επίπεδα, μιας και από το συγκεκριμένο φράγμα, θα έπρεπε να ποτίζεται μέρος της πλούσιας πεδιάδας της Δράμας.
Το έργο του υδροηλεκτρικού σταθμού Θησαυρού από τη ΔΕΗ, ήταν το ένα μέρος ενός μεγαλύτερου έργου. Όταν είχε ξεκινήσει η κατασκευή του, οι μελέτες προέβλεπαν και την κατασκευή ενός ακόμα φράγματος στην περιοχή Τεμένους, από το οποίο με σχετικό αγωγό, θα αρδεύονταν μια έκταση περίπου 40.000 στρεμμάτων μέχρι και το Δήμο Δοξάτου.
Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι στη συνέχεια η ΔΕΗ δεν ασχολήθηκε με το εν λόγω έργο, αθετώντας έτσι την υποχρέωση. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σήμερα δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και μελέτη όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Η άρδευση της Ξάνθης
Από τότε μέχρι σήμερα, εδώ και πολλά χρόνια, δεν προχώρησε τίποτα απολύτως. Όμως, υπήρξε μια άλλη εξέλιξη, καθώς από τον Νέστο ποταμό θα αρδευτεί πλέον μέρος της πεδιάδας της Ξάνθης.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε ένα έργο για την άρδευση της Ξάνθης από το Νέστο – από το ίδιο ποτάμι που θα αρδευόταν και η Δράμα – μέσω διαδικασίας Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τελικός ανάδοχος για το μεγάλο αυτό έργο, επιλέχθηκε τελικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το ΥπΑΑΤ, το έργο έχει προϋπολογισμό 210 εκατ. ευρώ και αναθέτουσα αρχή είναι η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2023.
Για να καταλάβουμε λίγο το έργο αυτό, να πούμε ότι αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή ενός δικτύου, τη λειτουργία και τη συντήρηση απόληψης νερού από το ποταμό Νέστο μέσω του φράγματος Τοξοτών, με σκοπό την άρδευση της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης, σε έκταση περίπου 56.000 στρεμμάτων όπου παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα υφαλμήρωσης.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαγωνισμό από μια πεντάδα έργων ΣΔΙΤ του ΥπΑΑΤ και πλέον η σύμβαση υπογράφεται εντός του μήνα.
Η επανεκκίνηση της Δράμας
Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η ΔΕΗ στη Δράμα δεν θέλησε για δικούς της λόγους να προχωρήσει την κατασκευή του φράγματος στην περιοχή του Τεμένους και για το λόγο αυτό ο Νομός Δράμας αισθάνεται ότι έχει αδικηθεί.
Αν και το 2018 είχε γίνει μια προσπάθεια από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης με την παραχώρηση εκτάσεων 98.869 τμ, προς τη ΔΕΗ ΑΕ για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στην περιοχή Παρανεστίου, παρ’ όλα αυτά και πάλι δεν προχώρησε τίποτα. Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται στις περιοχές Πολυσύκου, Θόλου και Ξάγναντου. Αντιπεριφερειάρχης Δράμας ήταν τότε ο κ. Πατακάκης, ο οποίος μάλιστα είχε κάνει γνωστό ότι η Κτηματική Υπηρεσία είχε μπλοκάρει το έργο. Σύμφωνα με στοιχεία εκείνης της εποχής, ο προϋπολογισμός του φράγματος ήταν πάνω από 50 εκατ. ευρώ και θα απασχολούνταν περίπου 600 εργαζόμενοι για 3 χρόνια!
Επαναφορά του θέματος
Το θέμα επανέφερε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τόσο με ερωτήσεις στη Βουλή, σε συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό, όσο και μέσω κάποιων συσκέψεων με φορείς της Δράμας.
Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2024, πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Δράμας, με καλεσμένο τον Δραμινό καθηγητή της Υδραυλικής Μηχανικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κ. Ιωάννη Σούλη.
Ο κ. Σούλης μάλιστα είχε κάνει παλαιότερα (2017) έναν αρχικό σχεδιασμό για την κατασκευή του φράγματος Τεμένους και αναφέρθηκε ακριβώς σ’ αυτό με θέμα: «Μεταφορά ύδατος από το φράγμα Τεμένους προς την πεδιάδα της Δράμας».
Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα και σε μια προσπάθεια ώστε να δοθεί μια νέα επανεκκίνηση από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, καθώς πλέον το ζήτημα της λειψυδρίας είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι του 2024, οι αγροτικές καλλιέργειες της Δράμας, τόσο στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου, όσο και στην πεδιάδα της Δράμας, αντιμετώπισαν σοβαρά πρόβλημα στον τομέα της άρδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η κατασκευή του Φράγματος Τεμένους θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στην άρδευση 40.000 στρεμμάτων μέχρι και την περιοχή του Δήμου Δοξάτου.
Το θέμα έχει φέρει επίσης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή ο κ. Κυριαζίδης, όπου ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ασκηθεί πίεση προς της ΔΕΗ, όχι μόνο για την υλοποίηση του έργου αλλά και για την καταβολή των προβλεπόμενων ανταποδοτικών τελών, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα.
Επίσης, μετά από σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Κυριαζίδης πήρε απάντηση από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τσάφο στα μέσα Ιουνίου 2025, ο οποίος «επιβεβαίωσε με σαφήνεια τη σημαντικότητα, αναγκαιότητα και θεσμική στήριξη του έργου για την κατασκευή φράγματος στη θέση Τέμενος, στον ποταμό Νέστο, στην περιοχή του Παρανεστίου».
Το φράγμα στο Τέμενος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, εντάσσεται σε αυτή τη συνολική προσέγγιση και αξιολογείται ως έργο «εθνικού ενδιαφέροντος», με σημαντικές αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές και ενεργειακές προεκτάσεις.
Τίποτα χειροπιαστό!
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό, ως εξέλιξη στη υπόθεση κατασκευής του φράγματος Τεμένους. Η Δράμα έχει μείνει πίσω, καθώς η ΔΕΗ δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην κατασκευή του. Και μιας και οι καιροί αλλάζουν, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης επιταχύνεται και δυσκολεύει τις καταστάσεις κυρίως στον τομέα της γεωργίας, θεωρείται αναγκαίο πλέον, η κυβέρνηση να δει αρκετά σοβαρά το έργο και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Πλέον, δεν πρόκειται για ένα απλό ζήτημα της άρδευσης μέρους του κάμπου της Δράμας, αλλά και για ένα ζήτημα άρδευσης καλλιεργειών, καθώς πλέον η λειψυδρία και η ξηρασία κάνουν ολοένα και μεγαλύτερη επέλαση κάθε χρόνο.
Όπως το ίδιο και με το ζήτημα του φράγματος στο Καρβουνόρεμα για το οποίο ιδιαίτερα επιμένει ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου στην κατασκευή του. Η τεχνητή λίμνη Λευκογείων αντιμετώπισε ιδιαίτερα ζητήματα λειψυδρίας το 2024, ενώ η αναγκαιότητα μικρών ή μεγαλύτερων φραγμάτων στο Νομό Δράμας, θεωρείται πλέον αναγκαία.
Το έργο για την άρδευση της Ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης προχώρησε σχετικά γρήγορα. Η άρδευση για τη Δράμα, γιατί μπλόκαρε; Εκεί δεν υπήρχαν ζητήματα;
ΠΗΓΗ: Πρωινός Τύπος