Προς συγχώνευση βαίνουν οι περίπου 700 Οργανισμοί Ύδρευσης που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη δημιουργία 3 μεγάλων εταιρειών στις οποίες θα συμμετέχουν και ιδιώτες, εφαρμόζοντας Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Στο επίσημο σχέδιο που συνόδευσε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού δεν αναφέρονται λεπτομέρειες όπως πριν και μετά υπήρξε μπαράζ δημοσιευμάτων.
Πέντε έργα ύδρευσης και πέντε άρδευσης έχουν υλοποιηθεί στην Ήπειρο από το 2019 και μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση στην ίδια λίστα παρουσιάζει 54 έργα ύδρευσης στην Ήπειρο τα οποία είναι σε εξέλιξη και 21 έργα αρδευτικά έργα. Οι αριθμοί δεν συνοδεύονται από αναλυτικό κατάλογο έργο. Ο αριθμός μοιάζει εντυπωσιακά μεγάλος εκτός αν σε αυτά περιλαμβάνονται και μικρές παρεμβάσεις που κάνουν οι δήμοι.
Το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο δεν παρουσιάστηκε στο σύνολό του, επικαλείται «προβληματική εικόνα και ζημιογόνα δραστηριότητα αρκετών περιφερειακών και τοπικών παρόχων».
Αναφέρεται ωστόσο ότι στόχος είναι να υπάρξουν βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, όπως παρουσιάζονται επίσημα, δεν θεωρούνται καθόλου τυχαίες οι «διαρροές» ακόμη και στον διεθνή τύπο για συγχώνευση 700 μικρών δημοτικών εταιρειών –ΔΕΥΑ, Σύνδεσμοι, πιθανόν και ΤΟΕΒ- σε μία εταιρεία που θα λειτουργεί ενιαία.
Τρεις φορείς για όλη την χώρα
Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει το Bloomberg, οι μικρές ΔΕΥΑ, που λειτουργούσαν αποσπασματικά, θα ενοποιηθούν ως εξής:
- Η ΕΥΔΑΠ θα ενισχύσει τη δραστηριότητά της στην Αττική και γύρω περιοχές,
- Η ΕΥΑΘ θα επεκτείνει τη δράση της πέρα από τη Θεσσαλονίκη,
- Μια νέα οντότητα θα αναλάβει τη διαχείριση της υπόλοιπης Ελλάδας, κυρίως των νησιών και της ηπειρωτικής περιφέρειας, στην οποία εντάσσεται και η Ήπειρος.
- Η κεντρική διαχείριση αναμένεται να αυξήσει τη διαφάνεια και την ανθεκτικότητα των συστημάτων ύδρευσης σε όλη την Ελλάδα, με σαφή στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων και τη βιώσιμη διαχείριση.
Έμφαση σε φράγματα και αφαλατώσεις
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ειδικού ταμείου που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις ζωτικής σημασίας, όπως:
- Νέα φράγματα και ταμιευτήρες,
- Μονάδες αφαλάτωσης σε άνυδρες περιοχές,
- Σύγχρονα δίκτυα μεταφοράς νερού και εξοικονόμησης,
- Έξυπνα συστήματα παρακολούθησης κατανάλωσης και απωλειών.
- Οι αλλαγές αυτές απασχόλησαν την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ η οποία εμμένει στην απόφαση του συνεδρίου της και θα τοποθετηθεί εκ νέου όταν θα έχει το επίσημο.
ΠΗΓΗ: epiruspost.gr