back to top

Κουρέτας: «Περιμένουμε τις ιδέες των μελισσοκόμων για να επιδοτηθούν» (pic)

Τις παρεμβάσεις του για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα συνεχίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος με νέα μακροσκελή ανάρτησή του σημειώνει χαρακτηριστικά πως η Περιφέρεια έχει ανάγκη τις ιδέες των μελισσοκόμων προκειμένου να «τρέξουν» επιδοτήσεις για τη στήριξή τους, ενώ είπε ακόμα ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα μπορούν να παράξουν καταπληκτικά προϊόντα.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Η διεθνοποιημένη αγορά έχει οδηγήσει (όλο και περισσότερο) την πρωτογενή παραγωγή σε μια κατεύθυνση συμπίεσης του κόστους, κυρίως μέσα από πρακτικές μη ασφαλούς παραγωγής και αναζήτησης πρώτων υλών που εξυπηρετούν τη μαζική βιομηχανία τροφίμων. Η Ελλάδα, ως μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής, φτηνής παραγωγής, γιατί το μέγεθός της δεν επιτρέπει τη μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Το πλεονέκτημά της ήταν οι μικρές παραγωγές που με κόπο, μεράκι και σεβασμό στον άνθρωπο μπορούσε να αντλήσει από το χώμα της.

Η ελληνική γη και οι άνθρωποί της μπορούν να παράγουν καταπληκτικά προϊόντα. Σαφέστατα οι συνέργειες τέτοιων μικρών παραγωγών μπορούν να δώσουν το απαραίτητο μέγεθος εξωστρέφειας, χωρίς όμως να υποτιμούμε τις διατροφικές ανάγκες της ίδιας της χώρας. Μια σημαντική παραγωγή στη χώρα μας και στη Θεσσαλία είναι το μέλι.

– Το βαμβάκι είναι ένα εντατικά καλλιεργούμενο προϊόν σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα, όπως στη Θεσσαλία. Το μέλι βαμβακιού υπερέχει έναντι των άλλων ποικιλιών μελιού στη συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (H2O2, το κοινό οξυζενέ). Η φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί σε επιθέματα τραυμάτων μέλι με αυξανόμενους ρυθμούς. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να προωθηθεί το μέλι αυτό στη συγκεκριμένη αλυσίδα μεταποίησης και χρήσης, με τιμή πάνω από 200 ευρώ το κιλό. Απαιτεί όμως μια κεντρική συμφωνία μεταξύ γεωργών, κρατικών δομών και μελισσοκόμων. Οι μελισσοκόμοι να εφαρμόζουν μια ορθή μελισσοκομική πρακτική παραγωγής βαμβακόμελου. Οι κρατικές δομές να προωθήσουν την εν λόγω καλλιέργεια με όρους ποιότητας (εδώ η ανάλυση δυσκολεύει, γιατί εμπλέκεται η ευρωπαϊκή και η εθνική αγροτική πολιτική, και οι δυστοκίες μιας χρόνιας αναποτελεσματικής γεωργικής κοινωνίας). Οι γεωργοί να εφαρμόσουν την αντίστοιχη ορθή γεωργική πρακτική (βήμα που απαιτεί πολλή εκπαίδευση και είσοδο στον κλάδο νέων πρακτικών σκέψης).

– Η μελισσοκομία είναι νομαδική και ο Ελληνας μελισσοκόμος πλεονεκτεί λόγω θέσης. Υπάρχει ένα ελληνικό μέλι που παράγεται από τα πευκοδάση. Για να παραχθεί το μέλι πεύκου, μεσολαβεί ένα κοκκοειδές έντομο που ονομάζεται Marchalina hellenica. Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι ένα ενδημικό έντομο του Αιγαίου (υπάρχει και στα παράλια της Τουρκίας). Το μέλι πεύκου δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτό το δεδομένο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια προώθησης ενός προϊόντος στην παγκόσμια ανοιχτή πλέον αγορά. Ενα προϊόν που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα (και στην Τουρκία).

Ενα προϊόν που με βάση τα χαρακτηριστικά του έχει αξιόλογες βακτηριοστατικές ιδιότητες και που θα μπορούσε να αποτελεί για τον Ελληνα μελισσοκόμο ό,τι και το ακριβότερο μέλι στον κόσμο, το μέλι Manouka της Νέας Ζηλανδίας. Της Ελασσόνας βρέθηκε ενα απο τα ανώτερα στον κόσμο.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας:

• Η γύρη και ο βασιλικός πολτός χαρακτηρίζονται «λειτουργικά τρόφιμα» (neutraceuticals) και η αξία των προϊόντων αυτών αυξάνει καθώς αυξάνει η ζήτησή τους και η εκτίμησή τους από το αγοραστικό κοινό. Η πρόπολη και το δηλητήριο, που δεν είναι τρόφιμα και έχουν πληθώρα βιολογικών δράσεων, θεραπευτικών ακόμα και καλλυντικών εφαρμογών, αποτελούν επίσης περιζήτητα προϊόντα με μεγάλη ζήτηση και υψηλή τιμή.

• Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έχει η ζύμωση του μελιού σε υδρόμελι («κρασί» από μέλι), η απόσταξή του σε μουντοβίνα («τσίπουρο» από μέλι) ή η περαιτέρω ζύμωσή του σε «ξύδι» από μέλι. Εξάλλου ήδη η ποτοποιία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μέλι. Υπάρχουν μπίρες με μέλι στην ελληνική αγορά, ρακόμελα και πιθανώς να δούμε και κρασί με μέλι σύντομα.

• Το κερί τροφοδοτεί κηροπλαστεία ή κηρηθροποιεία που εφοδιάζουν τους μελισσοκόμους, βιοτεχνίες παραγωγής διακοσμητικών κεριών και είναι βασικό συστατικό στις περίφημες παραδοσιακές κεραλοιφές που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση.

• Ο μελισσοκομικός τουρισμός δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, ενώ στην Τουρκία ανθεί. Μελισσοκόμοι από όλη την Ευρώπη συνδυάζουν επισκέψεις σε φυσικά ή πολιτιστικά αξιοθέατα με επισκέψεις σε μελισσοκομεία, μελισσοκομικά ινστιτούτα, μελισσοκομικά μουσεία, γιορτές μελιού ή συσκευαστήρια.

Τωρα που ανοιγουν τα προγράμματα επιχειρηματικοτητας στο ΠΕΠ Θεσσαλίας , περιμένουμε τις ιδέες σας να επιδοτηθούν».

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Μελισσοκόμοι κατά Τσιάρα για Βιολογικά: «Το ΥΠΑΑΤ παρουσιάζει ως διαφθορά τη θέληση για ένταξη σε προγράμματα»

Ανακοίνωση σε έντονο ύφος εξέδωσε η Ομοσπονδία Μελισσοκονικών Συλλόγων Ελλάδας, κατηγορώντας τον ΥΠΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα ότι είχε δεσμευτεί για καθολική ένταξη μελισσοκόμων στα Βιολογικά και ότι θα καλυπτόταν το σύνολο του ποσού, ενώ παράλληλα σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι ο Υπουργός...

Αλλάζουν όλα στον τρόπο ελέγχου για νεοισερχόμενους στα Βιολογικά – Όλοι τίθενται υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ (Έγγραφο)

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η τροποποίηση της Απόφασης για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1 – Ενισχύσεις για τη μετατροπή σεβιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία), του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της...

Ο σχεδιασμός του ΥΠΑΑΤ «γέννησε» τη διαφθορά στη βιολογική μελισσοκομία – Πως «ξεφύτρωσαν» 3000 μελισσοκόμοι σε μια νύχτα (Βίντεο)

Αποκαλύψεις που φωτίζουν το σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε σήμερα (8/7/2025) μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status FM 107,7, ο Κυριάκος Βήρος, πρόεδρος του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας.Μιλώντας στους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση, ο κ. Βήρος...

Χωρίς ποινή η καθυστέρηση στα παραστατικά για το Μελισσοκομικό Μητρώο

Χωρίς ποινή προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας η καθυστέρηση των παραστατικών για το Μελισσοκομικό Μητρώο, σύμφωνα με απάντηση που έστειλε επίσημα το ΥΠΑΑΤ στους Μελισσοκόμους της Αττικής.Το σχετικό αίτημα των μελισσοκόμων έγινε κατόπιν μεγάλων καθυστερήσεων και δυσκολιών που...

Ο Τσιάρας «βγάζει στη σέντρα» τους Μελισσοκόμους – Με προϋπολογισμό 18εκ.€ οι αιτήσεις έφτασαν τα 166εκ.€

Σε αριθμούς που ξεπερνούν κάθε όριο και λογική αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας αναφορικά με την  βιολογική μελισσοκομία, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι το μέτρο οδηγήθηκε σε προσωρινό «πάγωμα» καταβολών λόγω της ασύλληπτης υπερβολής που καταγράφηκε στις...

Οι μελισσοκόμοι της Αττικής διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό από το Μέτρο 23

Από το Μέτρο 23 αποκλείστηκαν οι μελισσοκόμοι της Αττικής, οι οποίοι με επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ κάνουν λόγο για κατάφορη αδικία. Αναλυτικά η επιστολή:«Αξιότιμοι κύριοι,Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον αναιτιολόγητο και αδικαιολόγητο αποκλεισμό της...

Η κυβέρνηση δημιουργεί μηχανισμό για να πάρει πίσω τα κλεμμένα του ΟΠΕΚΕΠΕ – Ποιοι πληρώνονται κανονικά και ποιοι όχι στις 30 Ιούνη

Τη δημιουργία μηχανισμού ανάκτησης χρημάτων των ενισχύσεων που παρανόμως είχαν εισπραχθεί από παραγωγούς  καθώς και το μπλοκάρισμα πληρωμών για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη βιολογική μελισσοκομία μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, προανήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας...

Ζει στην Κύθνο και παράγει μέλι από θυμάρι – Η κλιματική αλλαγή και το μήνυμα του Φραγκίσκου Λαρεντζάκη (βίντεο)

Ο Φραγκίσκος Λαρεντζάκης αποφάσισε να συνεχίσει να γράφει την ιστορία της οικογενειακής του επιχείρησης και εδώ και 20 χρόνια παράγει μέλι στην Κύθνο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θυμάρι.Κρατά τα ηνία της οικογενειακής του επιχείρησης, διατηρώντας μία παράδοση 20...

Πληρωμές για Βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία μόνο μετά την ολοκλήρωση ελέγχων

Σαφές μήνυμα για «τέλος στην ανοχή» απέναντι σε πρακτικές στρέβλωσης του συστήματος ενισχύσεων έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον Real FM και τον Νίκο Στραβελάκη.Όπως ξεκαθάρισε, από την πρώτη στιγμή που του ανατέθηκαν...