back to top

Κρήτη: Καταγγελίες για “κουτσουρεμένες” πληρωμές στα Οικολογικά Σχήματα – «Άλλα περιμέναμε, άλλα είδαμε», λένε

Προβληματισμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, μετά από τις νέες πληρωμές των ενισχύσεων στα Οικολογικά Σχήματα, με τους φόβους εντέλει να επιβεβαιώνονται καθώς παρατηρήθηκαν σημαντικές περικοπές στα καταβαλλόμενα ποσά, οι οποίες αγγίζουν το 55%.

Την ίδια ώρα, παρατείνεται η αγωνία για χιλιάδες παραγωγούς του νησιού, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία εξαιτίας του monitoring, αφού οι πληρωμές που τους αφορούν αναμένεται να πιστωθούν πριν το Πάσχα. Ειδικότερα, από τα 80.000 αγροτεμάχια που βρίσκονται στο σύστημα monitoring, μόνο τα 15.000 έχουν πιστοποιηθεί, με τις διαδικασίες να κινούνται πολύ αργά. Συνολικά τα χρήματα που θα λάβουν οι παραγωγοί ανέρχονται σε 608.895.396 ευρώ.

Ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης μίλησε στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV”, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις για τις τελευταίες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκφράζοντας την απογοήτευση που αισθάνονται οι αγρότες της Κρήτης, οι προσδοκίες των οποίων για ακόμα μία φορά διαψεύστηκαν.

«Άλλη πληρωμή περιμέναμε και άλλη είδαμε» 

Συγκεκριμένα, ο κ. Χιλετζάκης επισήμανε τα εξής: «Η μεγάλη πληρωμή που περιμέναμε, μόνο μεγάλη δεν είναι. Οι παραγωγοί που περίμεναν να δικαιωθούν λόγω της κακής πληρωμής του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, η οποία οφείλεται στα διάφορα προβλήματα που παρατηρήθηκαν από το σύστημα monitoring, δε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους αυτή τη στιγμή.

Η “θεραπεία” έγινε, όμως οι πληρωμές που τους αφορούν αναμένεται να γίνει πριν το Πάσχα. Ακολουθούν και οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων και το εθνικό απόθεμα όσοι το δικαιούνται. Όσον αφορά τις σημερινές (σ.σ. χθεσινές) πληρωμές, η πρώτη έχει να κάνει με την ειδική ενίσχυση βάμβακος 163 εκατ. ευρώ και η άλλη είναι 415 εκατ. ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα.

Δυστυχώς, υπάρχει μία υπερδέσμευση ενός ποσού, που συνολικά ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο 50 εκατ. ευρώ. Μετά από τους τεχνικούς ελέγχους που έγιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είδαμε ότι το ποσό αυτό κατέβηκε στα 900 εκατ. ευρώ και από αυτά εντέλει το υπουργείο έχει στον “κουμπαρά” του 415 εκατ., τα οποία θα δοθούν για τα Οικολογικά Σχήματα. Το συμπέρασμα είναι ότι βλέπουμε ένα “κούρεμα” της τάξης του 55%.

Δηλαδή, οι παραγωγοί που περίμεναν ένα συγκεκριμένο ποσό, καθώς έτσι τους είχαν ενημερώσει τα γραφεία εξυπηρέτησης στα οποία απευθύνθηκαν, τελικά θα δουν στον λογαριασμό τους ένα ποσό σαφώς μικρότερο από αυτό που υπολόγιζαν.

Οι διαφορές αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους εθνικούς πόρους, ούτε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Από την άλλη, δε γίνεται να συνεχιστεί αυτός ο εμπαιγμός σε βάρος των παραγωγών. Θα πρέπει να λένε από το υπουργείο την αλήθεια, ώστε να ξέρει ο αγρότης πόσα χρήματα τελικά θα πάρει, για να κάνει τον προϋπολογισμό του και να επιλέξει ποιο Οικολογικό Σχήμα να κρατήσει».

Αναλυτικά τα ποσά 

Τα χρήματα αναλύονται ως εξής:

– 425.070.974 ευρώ σε 443.863 δικαιούχους για τα “Οικολογικά Σχήματα”.

– 154.743.289 ευρώ σε 35.547 δικαιούχους για την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος.

– 29.081.133 ευρώ σε 51.839 δικαιούχους για τα υπόλοιπα της Βασικής Ενίσχυσης.

Πώς καταλήξαμε στο “μαχαίρι” των Οικολογικών 

Το σημείο που περισσότερο απασχόλησε προχθές Πέμπτη 27 Μαρτίου τις Αρχές ήταν η έγκαιρη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των τροποποιητικών αποφάσεων αναφορικά με το ύψος ενίσχυσης των Οικολογικών Σχημάτων έτους 2024, μετά την υπογραφή του ΦΕΚ. Κι αυτό, ενώ έχει προηγηθεί μία δύσκολη διαδικασία, καθώς η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση από την πλευρά των παραγωγών οδήγησε και στις αναγκαίες περικοπές, αφού ο “κουμπαράς” για τα Οικολογικά Σχήματα κάθε χρόνο είναι πολύ συγκεκριμένος.

Ειδικότερα, επιβεβαιώνεται ότι η ζήτηση για τα Οικολογικά Σχήματα το έτος ενίσχυσης 2024 άγγιξε το 1 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό ποσό των Οικολογικών Σχημάτων βάσει του Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027 ανέρχεται ετησίως σε περίπου 450 εκατ. ευρώ!
Στέλεχος, πάντως, του ΥΠΑΑΤ ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση «δεν έγινε οριζόντια μείωση στα προγράμματα», αντίθετα ακολουθήθηκε η βέλτιστη και σύμφωνα με τον κανονισμό οδός ανά Οικολογικό Σχήμα.

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν 

Πιο συγκεκριμένα, με 425 εκατ. ευρώ Οικολογικά Σχήματα και μέση μείωση επιδότησης 55%, μαζί με 163 εκατ. ευρώ περίπου ειδική βάμβακος ξεκίνησαν οι πληρωμές χθες Παρασκευή 28 Μαρτίου, η πίστωση των άμεσων ενισχύσεων αυτής της φάσης.

Αναφορικά με τα eco-schemes, το πλήγμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στα βοσκοτόπια της Δράσης 5, που θα πληρωθούν 4,5 ευρώ/στρέμμα και στα βιολογικά της Δράσης 9 που υφίστανται επιπλέον περικοπή 10% σε σχέση με το 2023, ενώ στη Δράση 1 για τις σπορές ψυχανθών και σιτηρών η ενίσχυση εμφανίζει ελαφριά αύξηση και διαμορφώνεται στα 14 ευρώ το στρέμμα για τα σιτηρά και 28,2 για τα ψυχανθή.

Κανονικά στους λογαριασμούς των αγροτών θα μπει η ειδική βάμβακος με ένα ποσό 73,39 ευρώ/στρέμμα, δηλαδή ίσο με το ποσό αναφοράς. Συνολικά εκτιμάται πως θα πιστωθούν 163 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 183.996.000 ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός.

Η αρχική ζήτηση που σημειώθηκε ήταν της τάξεως του 1,05 δισ. ευρώ, και ύστερα από διασταυρωτικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ έπεσε στα 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2023 και συνολικά 575 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον προϋπολογισμό των Οικολογικών Σχημάτων.

Αναφορικά με τα ποσά ανά δράση, στη Δράση 5 που αφορά τα αγροδασικά (άνω των 6 εκατ. στρεμμάτων) το ποσό από τα 10 ευρώ το στρέμμα (τιμή αναφοράς) πέφτει στα 4,5 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή μείωση 55%, αντί για 25% που είχε γίνει το έτος ενίσχυσης 2023.
Στη Δράση 9 των Βιολογικών, συγκριτικά με το 2023, υπήρξε μείωση επιπλέον 10-15% ανά καλλιεργητική ομάδα. Δηλαδή για παράδειγμα το πριμ στη βιολογική ελιά φτάνει τα 27 ευρώ το στρέμμα. Συνολικά, αντί για 164 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν το 2023, τώρα το ποσό που έχει δεσμευτεί φτάνει περί τα 130-135 εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση – Σε ποιες περιπτώσεις σημειώνεται η μεγαλύτερη πτώση 

Στη Δράση 1 τώρα, όπου συγκεντρώνονται πάνω από 100.000 ΑΦΜ αγροτών, οι σπορές σε σιτηρά και ψυχανθή παρουσίασαν μία ελαφριά αύξηση και διαμορφώνονται στα 14 ευρώ το στρέμμα για τα σιτηρά και στα 28,2 ευρώ το στρέμμα για τα ψυχανθή.
Στη Δράση 6, όπου δηλώνονται άνω των 11 εκατ. στρεμμάτων, εκεί η επιδότηση για το ψηφιακό εργαλείο πέφτει από τα 1,7 στα 1,3 ευρώ το στρέμμα, ενώ η επιδότηση έμεινε σε δράσεις με τιμολόγια όπως το “Κομφούζιο” και τα ωφέλιμα, αλλά όχι για τις δακοπαγίδες. Ισχυρή είναι η μείωση παράλληλα για τα θερινά κλαδέματα.

Πηγή:neakriti.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται συμπληρωματική πίστωση στο καλαμπόκι και δέκα συνδεδεμένες μετά τις 15 Μάη – Το πρόγραμμα για τις υπόλοιπες πληρωμές

Διορθωτική συμπληρωματική πληρωμή περιμένουν για το καλαμπόκι τρεις κατηγορίες παραγωγών μέχρι το τέλος Μαΐου, καθώς είναι εκείνοι που δεν έλαβαν συνδεδεμένη στην πρώτη δόση πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον οργανισμό να έχει ανακοινώσει ήδη και την πληρωμή σε 10...

«Ξεδοντιάζουν» τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Νομοθετική ρύθμιση δίνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον έλεγχο για τις πληρωμές

Νομοθετική παρέμβαση έρχεται να δώσει τα κλειδιά των ελέγχων για τις πληρωμές των αγροτών στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μια αρμοδιότητα που μέχρι σήμερα ανήκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ.Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς πλέον οι ετήσιοι έλεγχοι...

Πρωτοβουλία Μεσογειακών χωρών για ευρωπαϊκό ταμείο – Το 2% της ΚΑΠ μπορεί να πηγαίνει για φυσικές καταστροφές

Καρπούς απέδωσε η πρωτοβουλία των Med9 για τη διάθεση ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου να καλύπτονται οι αγρότες για απώλειες που δημιουργούν ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Στς 14 Μάη όπως είναι ήδη γνωστό θα συζητηθεί και θα ανακοινωθεί η ενδιάμεση...

Η διάταξη για τις εισπρακτικές βάζει στο στόχαστρο τους μικροοφειλέτες αγρότες – Ερώτηση για το θέμα στη Βουλή

Στη Βουλή ήρθε το θέμα της εμπλοκής των εισπρακτικών εταιρειών στην συλλογή των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, με τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Παύλο Χρηστίδη να τονίζουν ιδαίτερα το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κυνηγά τους μεγάλους στρατηγικούς κακοπληρωτές...

Οι κυβερνητικές παλινωδίες στις δηλώσεις ΟΣΔΕ συνεχίζονται – Αναφορά για το θέμα στη Βουλή

Ψηφίστηκε την Τρίτη 29/4/2025 από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.Στη συνεδρίαση παρέστη μόνο η ΠΟΓΕΔΥ δια του προέδρου της, ο οποίος εξέφρασε τις θέσεις της Ομοσπονδίας για την διάρθρωση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών,...

Έρχονται στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς πριν τις δίκες – Πενθήμερο ελέγχων στον ΟΠΕΚΕΠΕ εν μέσω προετοιμασίας για τις πληρωμές

Στην Αθήνα θα βρεθούν από τις 5 έως και τις 9 Μάη τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προκειμένου να ερευνήσουν ενδελεχώς τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος τελεί υπό επιτήρηση από τη Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Οι τελευταίες διαχειριστικές...

Οι αγρότες της Αγιάς ζητούν απαντήσεις για μήλα, κάστανα και κεράσια που υπάγονται στο Μέτρο 23

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Δήμου Αγιάς επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι κατέθεσαν έγκαιρα φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μειωμένη παραγωγή του 2024 σε μήλα, κάστανα και κεράσια, ώστε να ενταχθούν τα προϊόντα για αποζημίωση στο...

Από 9 Μάη έως και τις 9 Ιουλίου 2025 οι αιτήσεις για τις Επιχειρησιακές Ομάδες

Στη «Διαύγεια» δημοσιεύτηκε η πρόσκληση με την οποία καλούνται οι Επιχειρησιακές Ομάδες (εφεξής Ε.Ο.) οι οποίες αποτελούν σχήματα συνεργασίας φορέων, να υποβάλλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της Παρέμβασης: Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας»...

Κώστας Τσιάρας από την Κηφισιά: Η ανθοκομία συνδυάζει παράδοση, αισθητική και εξαγωγική δυναμική

Την ιδιαίτερη σημασία της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για τον πολιτισμό, την αισθητική και την παράδοση, υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 71ης Ανθοκομικής...