Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο για τους αγρότες της Κρήτης – Σε αδιέξοδο κτηνοτροφία και μελισσοκομία

Πρωτόγνωρες χαρακτήρισε τις καταστροφές από το χαλάζι στην Κρήτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” τη Δευτέρα 28/4.

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε ο κ. Τσιάρας, η διαδικασία των αποζημιώσεων δεν είναι τόσο απλή, με δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για να υπάρξουν ανακοινώσεις. Μάλιστα, τα ελάχιστα αποθεματικά προς το παρόν απομακρύνουν το ενδεχόμενο άμεσων αποζημιώσεων προς τους πληγέντες.

Μάλιστα, στο ερώτημα αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση όσον αφορά στα χρονικά περιθώρια. Τα πρωτόγνωρα αυτά φαινόμενα που καταγράφηκαν στην Κρήτη ανοίγουν τη διαδικασία για τα νέα δεδομένα που αφορούν την ανύπαρκτη αντιχαλαζική προστασία.

Ο υπηρεσιακός μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, ωστόσο η διαδικασία οφείλεται απόλυτα στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο ΕΛΓΑ. Το σίγουρο είναι πως στους παραγωγούς επικρατεί προβληματισμός, μιας και με βάση τα όσα είπε ο κ. Τσιάρας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, δε γνωρίζουν αν θα πάρουν και κυρίως πότε θα πάρουν τα χρήματα των αποζημιώσεων. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα η εκτίμηση για το ακριβές μέγεθος της καταστροφής προκαλεί μια επιπλέον ανησυχία. Ωστόσο, η αμπελουργία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αποζημιώσεων, αλλά και φαινόμενα των προηγούμενων ετών.

«Η ελληνική Πολιτεία βρίσκεται ενώπιον μίας πολύ δύσκολης άσκησης. Όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις κάτι που δεν έχεις ξαναδεί στο παρελθόν και με καταστροφές που δεν αντιστοιχούν στις κλασικές εποχικές συνθήκες, απαιτείται μια συνολική αναθεώρηση», σημείωσε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη χρήζει σχεδιασμού, με σημείο αναφοράς τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” τέθηκαν επί τάπητος όλα τα μέτωπα που “γονατίζουν” στην κυριολεξία την αγροτική ύπαιθρο.

Ενισχύσεις και αποζημιώσεις τα μεγάλα “αγκάθια” 

Το θέμα των αποζημιώσεων αλλά και των ενισχύσεων “καίει” τον πρωτογενή τομέα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρωνα Χιλετζάκη, μιας και τα δύο τελευταία χρόνια η Κρήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια αδικία που έχει να κάνει με απώλεια χιλιάδων ευρώ από τις τσέπες αγροτών και κτηνοτρόφων, παρά τις ενισχύσεις- “ανάσα” για την αμπελουργία και μελισσοκομία στην Κρήτη ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μεγάλο “αγκάθι” για την πληρωμή που αφορά τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης αποτελεί το λεγόμενο monitoring, με τους αγρότες να καλούνται να τραβήξουν φωτογραφίες στα χωράφια τους προκειμένου να πληρωθούν στις 15 Μαΐου ή στην τελευταία πληρωμή, η οποία προσδιορίζεται πριν από τον Αύγουστο.

Τα ανοικτά μέτωπα στην κτηνοτροφία 

Την ίδια ώρα, σοβαρές είναι και οι “κόκκινες γραμμές” που θέτουν οι κτηνοτρόφοι. Σύμφωνα με τον Λευτέρη Τριανταφυλλάκη, πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης και κτηνοτρόφο, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης αντιμετωπίζουν σοβαρά και πολυδιάστατα προβλήματα, που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου τους. Παρά τις επαφές με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι λύσεις που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής κρίνονται ανεπαρκείς.

Τα κύρια προβλήματα που επισημαίνει ο κ. Τριανταφυλλάκης είναι τα εξής: 

Υψηλό κόστος παραγωγής: Οι τιμές των ζωοτροφών είναι ιδιαίτερα αυξημένες στην Κρήτη λόγω των μεταφορικών εξόδων, καθώς πρόκειται για νησιωτική περιοχή. Αυτό επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής γάλακτος και κρέατος, ενώ οι τιμές πώλησης παραμένουν χαμηλές, δημιουργώντας οικονομική ασφυξία στους κτηνοτρόφους.
Ανεπαρκείς ενισχύσεις και καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις: Οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι μειωμένες και συχνά καθυστερούν, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την οικονομική τους κατάσταση.

Έλλειψη στρατηγικής στήριξης της κτηνοτροφίας: Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη του κλάδου, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ακούγεται και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή τους.
Ανεπαρκής έλεγχος της αγοράς: Η εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων, που παρουσιάζονται ως ελληνικά, πλήττει την τοπική παραγωγή, ενώ η έλλειψη ελέγχων οδηγεί σε ασύδοτες αυξήσεις τιμών.

Έλλειψη υδάτινων πόρων: Η ξηρασία και η έλλειψη νερού έχουν οδηγήσει σε απώλειες εισοδημάτων, με την Πολιτεία να μην παρέχει επαρκή στήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ. Τριανταφυλλάκης έχει δηλώσει ότι, παρά τις επαφές με το υπουργείο, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και ότι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Τα ανοικτά μέτωπα για τη μελισσοκομία

Οι μελισσοκόμοι της Κρήτης παλεύουν για την επιβίωσή τους, όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου Ευθύμης Κουδουμαλιωτάκης.

Προβληματισμός επικρατεί και για τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των μελισσών και οδηγούν σε αποδυνάμωση ή θανάτους σμηνών.

Απειλή για τη μελισσοκομία είναι και η κλιματική κρίση, η ξηρασία, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η ασταθής ανθοφορία, που επηρεάζουν την παραγωγή μελιού και τη γενικότερη υγεία των μελισσών.

Την ίδια ώρα, πολλοί νέοι μελισσοκόμοι μπαίνουν στον κλάδο χωρίς επαρκείς γνώσεις, γεγονός που οδηγεί σε λανθασμένες πρακτικές και προβλήματα στα μελισσοσμήνη, ενώ αναζητούνται και περισσότερα κίνητρα από την Πολιτεία.
Η εκβιομηχάνιση της μελισσοκομίας, με στόχο τη μαζική παραγωγή μελιού, συχνά οδηγεί σε μείωση της ποιότητας και σε επιπλέον πίεση στα σμήνη.

Μάστιγα και η νοθεία, που ισοδυναμεί με κυκλοφορία νοθευμένων ή εισαγόμενων μελιών σε χαμηλές τιμές, και η οποία πλήττει τους Έλληνες μελισσοκόμους, που προσπαθούν να παράγουν ποιοτικό προϊόν.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από 134 εκ.€ οι ενισχύσεις για τα ελαιοτριβεία – Από 7 Μαΐου έως και 7 Ιουνίου οι αιτήσεις

Ενισχύσεις συνολικού ύψους 134,6 εκατ. ευρώ, που αφορούν τους αγρότες, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και επιχειρήσεις κάθε μορφής, όλης της επικράτειας, προβλέπει η 1η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στην παρέμβαση Π3-73-2.3 του στρατηγικού σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 «Στήριξη για...

Συνάντηση Κέλλα με αγρότες – Αυτά είναι τα ποσά των ενισχύσεων από το Μέτρο 23

Με 100 ευρώ ανά στρέμμα θα επιδοτηθούν οι επαγγελματίες αγρότες και με 50 οι μη επαγγελματίες καλλιεργητές όλων των ποικιλιών αμύγδαλου οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 23 το οποίο θα αρχίσει να... πληρώνει από τα μέσα Ιουνίου και...

Έως τη Δευτέρα 5 Μάη πάνε οι αιτήσεις για το «Κομφούζιο» – Διευκρινίσεις για τα παραστατικά σκευασμάτων

Στη «Διαύγεια» αναρτήθηκε η απόφαση σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για το Κομφούζιο έως τις 5 Μαΐου 2025.Αναλυτικότερα, η υπ’ αρ. 87349/1-4-2025 (ΑΔΑ: ΡΠΨΒ4653ΠΓ-ΣΓΞ) 1η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο...

Η ΕΘΕΑΣ ζητά την εξαίρεση των αγροτών από τις περικοπές στις ΑΠΕ

Με παρέμβασή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) απέστειλε σήμερα επιστολή προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ΔΕΔΔΗΕ, μέσω της οποίας, ζητά την εξαίρεση των αγροτικών φωτοβολταϊκών των αγροτών και των ενεργειακών κοινοτήτων τους...

Παίρνει τα πάνω του το ακτινίδιο στη Βόρεια Ελλάδα – Τι πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί

Η καλλιέργεια των οπωροφόρων στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες έχει περάσει από πολλές φάσεις. Άλλοτε υπήρχε η στροφή στα μήλα ή τα αχλάδια. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να ξεχάσει τις μαζικές φυτεύσεις πυρηνόκαρπων και δη ροδάκινων στην Πέλλα...

Κέλλας: Έρχονται νέα προγράμματα στήριξης για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους

Την ανάγκη να διοχετευτούν περισσότεροι πόροι για τη στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά την παρέμβασή  του στο πάνελ με θέμα «Κτηνοτροφία: Προκλήσεις, Καινοτομίες και φυλές» στο Cantina Academy,...

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Συνεχίζεται για 2η χρονιά το Social Farming

Το πρόγραμμα Social Farming 360o συνεχίζει και φέτος να υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής παραγωγής σε 6 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενισχύοντας έτσι την απασχολησιμότητα των κρατουμένων και διευκολύνοντας τελικά την επανένταξή τους στην κοινωνία.Σύμφωνα με σχετική...

Επιτέλους «φρένο» στην πτωτική πορεία του ελαιόλαδου – Μικρή αλλά ενδεικτική άνοδος στην τιμή παραγωγού μετά το Πάσχα

Μικρή αλλά ενδεικτική αύξηση παρουσίασε η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στη Μεσσηνία, σηματοδοτώντας προσωρινό τέλος στην πτωτική πορεία των τελευταίων εβδομάδων.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στα 3,90 ευρώ το κιλό, από 3,80 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 2,63%.Στην...

Θέλουν να επαναφέρουν τα χωριά στα σχέδια του 1923 – Πως απαξιώνονται οι περιουσίες σε κοινότητες κάτω των 2.000 κατοίκων

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Έλληνας Αγρότης», που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 30 Απριλίου Τα πάνω κάτω φέρνει το νέο Π.Δ για την οριοθέτηση των οικισμών της χώρας. Χιλιάδες ιδιοκτησίες απαξιώνονται, νυν οικισμοί αναθεωρούνται σε βάρος των πολιτών ενώ...