Λόγω της 12μηνης ζήτησης, η καλλιέργεια και η συγκομιδή είναι συνεχής και σταματάει ουσιαστικά μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ
zavliaris@gmail.com
Πριν 21 χρόνια, όταν ο Μάρκος Σαπουντζόγλου από το Δυτικό της Πέλλας αποφάσιζε να καλλιεργήσει πέντε μόλις στρέμματα με μπρόκολα, δε μπορούσε σε καμία περίπτωση να διανοηθεί τι θα επακολουθούσε.
Το μπρόκολο ήταν τότε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αγροτικό προϊόν που κέρδισε όλο και περισσότερο έδαφος στο πιάτο των καταναλωτών.
Τα μπρόκολα στο αγροτεμάχιο των πέντε στρεμμάτων αρχίζουν να επεκτείνονται, καθώς όπως λέει ο κ. Σαπουντζόγλου στον «ΕΑ», «είχαν μεγάλη ανταπόκριση στην κατανάλωση, αφού ήταν δημοφιλή για τις ιδιότητες και τη θρεπτική τους αξία. Όσο η αγορά αύξανε τη ζήτηση, τόσο αυξάναμε και εμείς τις καλλιεργούμενες ποσότητες».
Έτσι, ο οξυδερκής όπως φάνηκε αγρότης, ιδρύει την MSFarm, μια εταιρεία με εξειδίκευση στη καλλιέργεια και το εμπόριο σταυρανθών. Σήμερα οι εκτάσεις φτάνουν αισίως τα 1.500 στρέμματα, από τα οποία τα 1.200 είναι μπρόκολα και τα υπόλοιπα 300 είναι κουνουπίδια λευκά και πολύχρωμα, όπως και μπρόκολα της ποικιλίας Romanesco.
Σύμφωνα με τον κ. Σαπουντζόγλου, το γεγονός ότι είναι δύσκολο να βρεθούν νέες εκτάσεις για περαιτέρω επέκταση των καλλιεργειών, ο ίδιος και η οικογένειά του αποφάσισαν να εξειδικευτούν στον μπρόκολο και τα υπόλοιπα σταυρανθή, καθώς το μπρόκολο από χειμερινή σαλάτα έχει πια εμπορική παρουσία όλους σχεδόν τους μήνες του χρόνου, αφού υπάρχει ζήτηση τόσο από τα σούπερ μάρκετ, όσο και από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση.
Λόγω της 12μηνης ζήτησης, η καλλιέργεια και η συγκομιδή είναι συνεχής και σταματάει ουσιαστικά μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν παραγωγή. Προβλήματα ωστόσο υπάρχουν και στους χειμερινούς μήνες, αφού εάν ο υδράργυρος πέσει πολύ δεν υπάρχει ουσιαστικά παραγωγή
Λίγες εβδομάδες από το τυπικό κλείσιμο της εμπορικής χρονιάς, ο κ. Σαπουντζόγλου που για πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως ο «βασιλιάς του μπρόκολου», λέει ότι ήταν μια ήρεμη περίοδος με σωστή απορρόφηση της παραγωγής από την αγορά.
Επέκταση σε ψυκτικούς θαλάμους
Όπως είναι λογικό, οι αυξημένες ανάγκες και η άνοδος της παραγωγής απαιτούν και ταυτόχρονη επέκταση των εγκαταστάσεων.
Η MSFarm αναμένεται να προχωρήσει το επομενο διάστημα σε επέκταση του συσκευαστηρίου κατά 1.000 τ.μ. καθώς πρόκειται να προστεθούν δύο ψυκτικοί θάλαμοι.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή, αφού γίνεται πιο εύκολη η διατήρησή της μετασυλλεκτικά με τη δυναμικότητα να μεγαλώνει κατά 50%
Παράλληλα αναμένονται επενδύσει στη συγκέντρωση και τη διαχείριση υδάτινων πόρων με αξιοποίηση του συστήματος της στάγδην άρδευσης.
Εκτός από τα λαχανικά, η MS Farm έχει επεκταθεί και στην παραγωγή φρούτων, όπως τα σύκα mission και τα πεπόνια ποικιλίας yellowcanary, cantaloupe και galia.
Στην επιχείρηση απασχολούνται 50 άτομα από την περιοχή, σε μια προσπάθεια στήριξης της τοπικής οικονομίας.
Το 60% της παραγωγής διατίθεται στις εγχώριες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ το 30% εξάγεται σε Ρουμανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, αλλά και στην Ουκρανία, γεγονός το οποίο δεν έχει επηρεαστεί από την εμπόλεμη κατάσταση στη χώρα. Το 10% διατίθεται σε τοπικές αγορές.
Το δυνατό μπάσιμο με το bimi, to ντελικάτο… ξαδερφάκι
Το νέο προϊόν που επιχειρεί να λανσάρει η MSFarmτου Μάρκου Σαπουντζόγλου είναι το bimi. Πρόκειται ουσιαστικά για το πιο… ντελικάτο ξαδερφάκι του μπρόκολου, που καλλιεργείται πειραματικά σε μια έκταση 80 στρεμμάτων, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η απήχηση που έχει στην αγορά.
Η συγκομιδή μοιάζει αρκετά με αυτή του σπαραγγιού, αφού συλλέγεται μίσχο-μίσχο, ενώ κάθε δεύτερη μέρα οι εργάτες γης μπαίνουν στο χωράφι και μαζεύουν στελέχη.
«Είναι πολύ πιο απαιτητικό φυτό, θέλει καθημερινή και αρκετή εργασία, αφού η συγκομιδή είναι καθημερινή. Ο εργάτης που συγκομίζει πρέπει να διέλθει δέκα με δώδεκα φορές από το χωράφι», λέει ο κ. Σαπουντζόγλου.
Ο ιδρυτής της MS Farm εξασφάλισε τα δικαιώματα της ποικιλίας από την ιαπωνική εταιρεία SakataSeeds, αποτελώντας τη μοναδική εταιρεία στη χώρα που μπορεί να καλλιεργεί και να διανέμει bimi.
Πρόκειται για ένα σταυρανθές , με πιο γλυκιά γεύση σε σχέση με τα υπόλοιπα της οικογένειας που προήλθε από τη διασταύρωση του μπρόκολου με ένα συγγενικό φυτό, το kailan, γνωστό για τη φυλλώδη μορφή του.