Πολύ μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές ζητά ο ΕΛΓΑ από όσους κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ το 2025, με τον Οργανισμό να προβαίνει στη συγκεκριμένη ενέργεια χωρίς κάποια ΚΥΑ να έχει εκδοθεί πριν.
Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Έλληνα Αγρότη», καρυδοκαλλιεργητής πλήρωσε την περασμένη χρονιά 116 ευρώ και τώρα με τη δήλωση ΟΣΔΕ 2025 καλείται να πληρώσει 479 ευρώ, ενώ σε άλλη περίπτωση βοιωτός τριφυλλοκαλλιεργητής από 8 ευρώ το στρέμμα φέτος κλήθηκε να πληρώσει 10 ευρώ το στρέμμα, με τους καλλιεργητές ακρόδρυων να ανεβαίνουν στο «καυτό» ποσό των 35 ευρώ το στρέμμα.
Για τις νέες τιμές στα ασφάλιστρα των αγροτών δεν υπάρχει κάποια απόφαση, αλλά ούτε και πίνακας με τις εισδορές του 2025, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο ΕΛΓΑ από τη μια περιέκοψε τη δυνατότητα για να εφαρμόσει ο αγρότης το -20% και από την άλλη προέβη σε τεράστιες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Καμία επιδότηση στα ασφάλιστρα – Τι σκέψεις υπάρχουν για την αποκατάσταση ζημιάς
Το 2023 από το ΥΠΑΑΤ είχε ειπωθεί ότι σχεδιάζεται Μέτρο με το οποίο θα επιδοτούνται κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ λόγω προαιρετικού κινδύνου και το κονδύλι θα ανερχόταν στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο αυτή η παρέμβαση έχει ανασταλεί οριστικά και το κονδύλι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί, καθώς οι διαχειριστικές Αρχές τόνισαν ότι το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ πρέπει να υποστεί αλλαγές κι επομένως δε μπορεί να γίνει καμία νέα ρύθμιση μέχρι τότε.
Η σκέψη που υπάρχει είναι να επιδοτούνται αγρότες για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές ακόμα και αν η συγκεκριμένη απώλεια δεν υπόκειται στον σχετικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ΥφΑΑΤ, Χρήστο Κέλλα θα υπάρξει νέος κανονισμός στον συγκεκριμένο οργανισμό γεωργικής ασφάλισης.
Απόσπασμα από την ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ:
«Η κατάργηση της συγκεκριµένης ρύθµισης, δικαιολογηµένα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους παραγωγούς, καθώς τους στερεί το δικαίωµα να διαµορφώνουν το ύψος της ασφαλιστικής τους εισφοράς ανάλογα µε τις πραγµατικές συνθήκες της παραγωγής τους.
∆εδοµένου ότι η κατάργηση της δυνατότητας προσαρµογής της ασφαλιζόµενης αξίας κατά ±20% επιβαρύνει περαιτέρω τους παραγωγούς, που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση.
∆εδοµένου ότι η συγκεκριµένη αλλαγή είναι άδικη και δεν ανταποκρίνεται στις πραγµατικές συνθήκες που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι αγρότες.
∆εδοµένου ότι είναι πέρα από κάθε λογική η προσέγγιση ότι όλες οι οµοειδείς καλλιέργειες σε επίπεδο Νοµού παρουσιάζουν τις ίδιες αποδόσεις.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο αρµόδιος κ. Υπουργός:
- Σε ποιες άµεσες ενέργειες πρόκειται να προβείτε ούτως ώστε να επανέλθει η δυνατότητα προσαρµογής της ασφαλιζόµενης αξίας της παραγωγής κατά ±20% από τους παραγωγούς;
- Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να δώσετε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά που θα ανταποκρίνεται στις πραγµατικές ανάγκες της παραγωγής τους;