Χιλιάδες είναι οι θανατώσεις ζώων που έχουν γίνει λόγω ευλογιάς των προβάτων, με το ΥΠΑΑΤ να μην ανακοινώνει πλέον τους αριθμούς που αφορούν τις ζωονόσους, ενώ η ΕΕ με οδηγία απαγόρευσε τη μετακίνηση από την Ελλάδα προς χώρες – μέλη της.
Το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει απεμπλακεί από την ευλογιά, σημαίνει μεγάλη απώλεια σε ζωικό κεφάλαιο, ενώ η μόνη εικόνα που υπάρχει πλέον προέρχεται από τις κατά τόπους περιφερειακές διευθύνσεις, η ακόμα και από το σύστημα WAHIS, όπου πρόσφατα δηλώθηκε η θανάτωση 1688 αιγοπροβάτων από τον Τοπείρο Ξάνθης.
Ακόμα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανακοίνωσε νέο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στις 7 Μάη, με την κτηνιατρική διεύθυνση να διευρύνει τον έλεγχο και την ιχνηλάτηση σε όλη την Αιτωλοακαρνανία, ενώ απαγορεύτηκε κάθε μετακίνηση ζώου και έγιναν συστάσεις για απολύμανση. Πάντως, το περίεργο είναι ότι στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για κάκιστη επιδημιολογική εικόνα στη Φωκίδα, που αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο της διασποράς, την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τηρεί τη… «σιωπή των αμνών» που μάλλον έχει επιβάλλει το ΥΠΑΑΤ.
Κρούσματα τον τελευταίο καιρό έχουν επιβεβαιωθεί στη Χαλκιδική όπου θανατώθηκαν πάνω από 1600 ζώα, στη Σαμοθράκη όπου δεν έγινε γνωστός ο αριθμός θανάτωσης, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας τα οποία προκύπτουν μονάχα από το ρεπορτάζ χωρίς να ανακοινώνονται, να καταγράφονται επίσημα, παρά μόνο από τις τοπικές ΔΑΟΚ που κάνουν θανατώσεις και παίρνουν νέα μέτρα.
Η Ελλάδα μπορεί να μη μιλάει, αφήνοντας εκτεθειμένο τον Έλληνα κτηνοτρόφο, ωστόσο η Ε.Ε. έχει εκδώσει οδηγία σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2025 η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων από το σύνολο της προς κράτη-μέλη της ΕΕ λόγω νέων εστιών ευλογιάς (Εκτελεστική Απόφαση 2025/859 της Επιτροπής).
Η «ατομική ευθύνη» ζει και βασιλεύει
Ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζονται οι κτηνοτρόφοι είναι χαρακτηριστικός, καθώς τους καλούν να τηρούν μέτρα προστασίας, να δηλώνουν μόνοι τους και γενικώς να ασχολούνται μόνοι τους με το θέμα της υγείας των κοπαδιών. Την ίδια στιγμή δεν βγάζουν ανακοινώσεις όλες οι Περιφέρειες, ενώ οι κτηνιτρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και το ΥΠΑΑΤ δεν προβαίνει πλέον σε ανακοινώσεις.
Όλο αυτό το διάστημα με τις συνδεδεμένες για αιγοπρόβατα και ζωοτροφές να μην έχουν δοθεί ο κτηνοτρόφος παλεύει μόνος του με το κράτος να… νίπτει τας χείρας του για την μεγάλη καταστροφή ζωικού κεφαλαίου που συμβαίνει εδώ και καιρό στη χώρα.