Τα στοιχεία των τελευταίων ετών αποδεικνύουν τη μεγάλη συρρίκνωση σε εκτάσεις και παραγωγή
Έντονους προβληματισμούς προκαλεί η σταδιακή συρρίκνωση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα στο νησί και η παράλληλη μείωση του αριθμού των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που σε λίγα χρόνια αναγκαστικά θα οδηγήσουν και στην οριστική τους εξαφάνιση.
Στα πολλά και σημαντικά προβλήματα του κλάδου, τη χαριστική βολή έδωσε η κλιματική αλλαγή με μεγάλες περιόδους ανομβρίας, παρατεταμένα διαστήματα πολύ υψηλών θερμοκρασιών, άκαιρες βροχοπτώσεις και συχνά πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν σοβαρά τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού.
Φέτος για πρώτη φορά ανέστειλε τη λειτουργία του το φράγμα Απολακκιάς με συνέπεια την αδυναμία υλοποίησης όλων των καλλιεργειών της περιοχής, ενώ ανεστάλη και η λειτουργία της λιμνοδεξαμενής του Σκολονίτη στο Γεννάδι. Παράλληλα σε πολλές περιοχές του νησιού μειώθηκαν οι καλλιέργειες λόγω των χαμηλών αποθεμάτων στις γεωτρήσεις από τις οποίες ποτίζονταν.
Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών Dama dama στο νησί, φαινόμενο το οποίο σε συνδυασμό με τον περιορισμό του φυσικού χώρου λόγω των καμένων εκτάσεων, τη δυσκολία εύρεσης νερού από φυσικές πηγές αλλά και την έλλειψη ελέγχου του πληθυσμού από αρμόδιους φορείς, έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστιες ζημιές στη φυτική παραγωγή του νησιού από την είσοδο τους στις καλλιέργειες αλλά και από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους.
Όλα τα παραπάνω σωρευτικά οδήγησαν σε αλλαγή του τοπίου σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή και τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ενδεικτικά της σοβαρότητας της κατάστασης.
Ας δούμε ενδεικτικά τι συμβαίνει στη Ρόδο σε κάποιες παραδοσιακές καλλιέργειες:
– Αμπελώνες: το έτος 2013 είχαμε 4.797 στρέμματα ενεργών αμπελώνων με παραγωγή 2.524 τόνων. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το 2024 ο αριθμός των εκτάσεων μειώθηκε στα 1.838 στρέμματα και η παραγωγή στους 505 τόνους. Διαφορά 61,68% στην έκταση και 79,91% στην παραγωγή
– Αροτραίες καλλιέργειες: το έτος 2019 καλλιεργήθηκαν 20.464 στρέμματα με παραγωγή 4.200 τόνους, και μερικά χρόνια αργότερα το 2022 καλλιεργήθηκαν 13.749 στρέμματα με 2.623 τόνους παραγωγής. Διαφορά 32,8% στην έκταση και 37,5% στην παραγωγή
– Υπαίθρια λαχανικά: το έτος 2019 καλλιεργήθηκε έκταση 2.158 στρεμμάτων ενώ το έτος 2022 μόλις 1.600 στρέμματα καταγράφοντας μείωση σε ποσοστό 25,9%
– Ελαιώνες: το έτος 2019 οι ελαιώνες καταλάμβαναν μία έκταση 82.810 στρεμμάτων στο νησί και η παραγωγή ελαιόλαδου είχε φτάσει τους 2.511 τόνους. Λίγα χρόνια αργότερα το 2022 η έκταση τους μειώθηκε και έφτασε τα 77.041 στρέμματα ενώ η παραγωγή ανήλθε σε 1.448 τόνους. Η διαφορά στην έκταση ήταν της τάξης του 7% και στην παραγωγή της τάξης του 42,3%
– Ζωοτροφές: η συρρίκνωση σε αυτό τον τομέα ήταν άνευ προηγουμένου καθώς σημειώθηκε μείωση σε ποσοστό που έφτασε το 97%. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2019 καλλιεργούνταν 14.554 στρέμματα ενώ το 2022 δηλαδή τρία χρόνια αργότερα μόλις 430 στρέμματα.
Τα πολλά σύνθετα και συσσωρευμένα προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνουν τους νέους να εισέλθουν στον κλάδο και αυτό μάλιστα φάνηκε και από την τελευταία πρόσκληση για ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών καθώς το ενδιαφέρον ήταν μικρό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το διάστημα 2021-2022 κατατέθηκαν για ένταξη στο πρόγραμμα 239 αιτήσεις ενώ το διάστημα 2024-2025 μόλις 89 καταγράφοντας μείωση σε ποσοστό 62,76%.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Νότιας Ρόδου, Πρωτογενούς Ανάπτυξης και Τροχαίου Υλικού και Κινητής Περιουσίας, Θωμάς Κώστας παίρνοντας μέρος σε συναντήσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους αρμόδιους για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στο νησί .
Όπως τόνισε μάλιστα η τακτική των αποζημιώσεων δεν αποτελεί λύση και το θέμα δεν είναι να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας στη Ρόδο αλλά να μπορέσει να επιβιώσει με τη συνεργασία όλων και την εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων.
Πηγή:rodiaki.gr