Ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού των βοοειδών (μη τυποποιημένος ορότυπος) κοντά στο Δικελί της Τουρκίας αναστάτωσε τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί τις κτηνιατρικές αρχές της Λέσβου να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, καθώς το κρούσμα εντοπίστηκε σε απόσταση μόλις 50 χλμ. από τη Λέσβο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στα απέναντι τουρκικά παράλια εντοπίζεται κρούσμα αφθώδους πυρετού. Αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές η ζωονόσος δεν μεταφέρθηκε στα παραγωγικά ζώα της Λέσβου. Είναι λοιπόν αναγκαίο να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της Λέσβου.
Σε συναγερμός είναι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Λέσβου και ο προϊστάμενος της Στρατής Τσομπανέλλης τονίζει την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας ιδιαίτερα τώρα που είναι περίοδος κουράς των προβάτων.
Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, οι κτηνιατρικές αρχές της Λέσβου θα πρέπει να προχωρήσουν σε:
- – Ενημέρωση όλων των κατόχων εκμεταλλεύσεων προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων, καθώς και των εμπλεκομένων στο εμπόριο και τη διακίνηση αυτών (υπεύθυνοι σφαγείων, έμποροι κ.λπ.), για τον κίνδυνο εισόδου των νοσημάτων, τη συμπτωματολογία τους, τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες, καθώς και την αναγκαιότητα τήρησης αυξημένων μέτρων βιοπροφύλαξης.
- -Υποχρεωτική κλινική εξέταση όλων των ζώων που πρόκειται να μετακινηθούν, αυξημένη επιτήρηση των εκτροφών πέραν αυτής που προβλέπεται από το Πρόγραμμα TADs (επιτήρησης των τεσσάρων εξωτικών νοσημάτων), καθώς και των μετακινήσεων, ιδιαίτερα των εκτροφών απέναντι από τα τουρκικά παράλια.
- -Απρόσκοπτη εφαρμογή του Προγράμματος TADs.
- -Ενημέρωση των Λιμενικών και Τελωνειακών Αρχών για εντατικοποίηση ελέγχων στους επισκέπτες από την Τουρκία και ενημέρωσή τους για τους κινδύνους μεταφοράς νοσημάτων μέσω αντικειμένων, ιματισμού και υποδημάτων, ειδικά αν έχει προηγηθεί επαφή με αγροτικές περιοχές και ζώα.
- -Αυξημένοι έλεγχοι στους ταξιδιώτες για μεταφορά προϊόντων ζωικής προέλευσης και δημιουργία σταθμών απολύμανσης υποδημάτων.
- – Ενημέρωση κατοίκων που επισκέπτονται την Τουρκία και μεταβαίνουν σε αγροτικές/δασικές περιοχές ή για κυνήγι, ώστε κατά την επιστροφή τους να αποφεύγουν επαφή με ευαίσθητα ζώα. Αν έχουν έρθει σε επαφή, να μην έχουν επαφή με άλλα ζώα για τουλάχιστον 15 ημέρες.
Τί πρέπει να κάνουν οι κτηνιατρικές αρχές σε όλη τη χώρα:
- – Άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη λήψη μέτρων περιορισμού της εισόδου και εξάπλωσης των νοσημάτων.
- – Επισήμανση της αναγκαιότητας εφαρμογής βιοπροφυλακτικών μέτρων σε εκτροφές, σφαγεία και κατά τις μεταφορές ζώων.
- – Ενίσχυση της επιτήρησης και ενδελεχής κλινικός έλεγχος των εκμεταλλεύσεων.
- – Ενημέρωση των Λιμενικών και Τελωνειακών Αρχών για εντατικοποίηση ελέγχων προϊόντων και απολύμανση οχημάτων.
Μέτρα Βιοπροφύλαξης στις Εκμεταλλεύσεις
Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να ενισχύσουν τα μέτρα βιοπροφύλαξης ως εξής:
- Περίφραξη εγκαταστάσεων.
- Απολυμαντική τάφρος για οχήματα.
- Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση.
- Αποφυγή εισόδου μολυσμένων οχημάτων/μηχανημάτων.
- Καθαρισμός/απολύμανση οχημάτων πριν και μετά από μεταφορές.
- Περιορισμός ατόμων που εισέρχονται σε εκτροφές.
- Απολύμανση υποδημάτων εισερχομένων/εξερχομένων.
- Απομόνωση νέων ζώων για 21 ημέρες.
- Έλεγχος προέλευσης ζωοτροφών και εξοπλισμού.
- Απομάκρυνση ρύπανσης και στάσιμων νερών.
- Απεντόμωση και μυοκτονία.
- Καταπολέμηση εξωπαρασίτων.
- Αποφυγή χρήσης μεταχειρισμένου εξοπλισμού από άλλες εκμεταλλεύσεις.
- Αποφυγή προμήθειας από την Τουρκία.
- Αποφυγή επαφής προσώπων που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα την Τουρκία με ζώα
- Προμήθεια ζώων και ζωοτροφών.
ΠΗΓΗ: stonisi.gr