back to top

«Όχι» στο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της  ευλογιάς

Aπό την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί 

Οι Ευρωπαίοι ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν παίρνει σοβαρά μέτρα για τη βιοασφάλεια των ζώων και γενικώς για ελλιπείς ελέγχους

ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]

Η ευλογιά έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες κτηνοτρόφους, αμηχανία στην κυβέρνηση αλλά και οργή στην Ε.Ε., η οποία διαπιστώνει ελλιπείς ελέγχους, τη στιγμή που το εμβόλιο έρχεται και φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων λόγω μη επαρκών στοιχείων.

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία εξετάστηκαν τα πορίσματα και οι προτάσεις της Ε.Ε. για το θέμα της ευλογιάς , που απειλεί σοβαρότατα το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, όλα έμειναν μετέωρα, με την κυβέρνηση ωστόσο να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μαζικούς εμβολιασμούς.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, το οποίο το ζητούν και πολλοί κτηνοτρόφοι ,έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο αποτελεσματικό σκεύασμα στην Ευρώπη. Αντίθετα, υπάρχει σε τρίτες χώρες (Ασία, Αφρική) εμβόλιο με εξασθενημένο στέλεχος, χωρίς απτά αποτελέσματα. Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι με έναν μαζικό εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα τα ζώα δεν θα νοσήσουν. Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν θα μπορεί να ξεχωρίσει αν η νόσος στα ζώα οφείλεται στο «άγριο» στέλεχος ή στο εξασθενημένο.

Στο DNA του ζώου

Αν το ζώο φέρει τον ιό αυτόν, εντοπίζεται στο DNA, χωρίς να υπάρχει σαφή εικόνα. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της φέτας (κυρίως), με την Ε.Ε. να αρνείται να προτείνει λύσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι θέμα που θα το αποφασίσει κάθε χώρα από μόνη της».

Επίσης, οι Ευρωπαίοι δεν είναι αρνητικοί στο εμβόλιο, αλλά και δεν προτίθενται να αναζητήσουν συνολικές λύσεις. Η χώρα μας, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα χρειαστεί περίπου 10.000.000 εμβόλια, με την Ε.Ε. να καλύπτει ελάχιστο αριθμό σε σχέση με τις ανάγκες. Πάντως, και με την οζώδη δερματοπάθεια όπου έγιναν εμβολιασμοί, η ασθένεια αντιμετωπίστηκε ύστερα από δέκα χρόνια. Γνωστό έγινε επίσης ότι στη σχετική βιβλιογραφία δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ένας μαζικός εμβολιασμός θα λύσει το πρόβλημα.

Ανεξάρτητα από την κατάσταση που επικρατεί με την αντιμετώπιση της ζωονόσου, οι Ευρωπαίοι ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν παίρνει σοβαρά μέτρα για τη βιοασφάλεια των ζώων και γενικώς για ελλιπείς ελέγχους.

Σε όλη τη χώρα οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τα περισσότερα να εντοπίζονται στη Θεσσαλία, όπου, εκτός των άλλων, έχουν απαγορευτεί και οι μετακινήσεις μικρών και μεγάλων ζωών.

Μεταδοτική ιογενής νόσος

Η νόσος της ευλογιάς είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής νόσος με συμπτώματα υψηλό πυρετό, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, στους μαστούς, στις μασχάλες, στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς, και θανάτους ζώων.

Είναι νόσος υποχρεωτικής δήλωσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον ζωικό πληθυσμό και την αγροτική οικονομία της χώρας και για την αντιμετώπισή της εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται θανάτωση όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών της εκμετάλλευσης, λόγω του μεγάλου κινδύνου εξάπλωσης της νόσου σε άλλες εγκαταστάσεις αιγοπροβάτων.

Τα υγιή ζώα μολύνονται ύστερα από άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα αλλά και έπειτα από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κλπ.).

Πρόληψη

Για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου θα πρέπει στις εκτροφές, στα σφαγεία και κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων να εφαρμόζονται τα μέτρα βιοπροφύλαξης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:

– Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.

– Υπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο – έξοδο των εγκαταστάσεων.

– Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

– Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.

– Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.

– Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις.

– Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.

– Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες.

– Ελεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται.

– Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την προσέλκυση εντόμων.

– Απεντόμωση.

 

 

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Μας έκλεψαν τα χρήματα, λένε οι αγελαδοτρόφοι της φυλής Χολστάιν Ελλάδας

Οι αγελαδοτρόφοι της Ενωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) εκφράζουν την αγανάκτηση και την έντονη ανησυχία τους για το πρωτοφανές σκάνδαλο κατάχρησης κοινοτικών πόρων, που πλήττει όχι μόνο την αξιοπιστία του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και την ηθική υπόσταση του Ελληνα πολίτη,...

Νέο κρούσμα ευλογιάς στη Φαρκαδόνα – Στο «κόκκινο» και η Π.Ε. Τρικάλων με περιοριστικά μέτρα

Επιβεβαιώθηκε το κρούσμα ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή της Φαρκαδόνας.Τα δείγματα που είχαν σταλεί προς ανάλυση στο εργαστήριο της Λάρισας βγήκαν θετικά, οπότε θα ακολουθεί το πρωτόκολλο και στη συγκεκριμένη περίπτωση (θανάτωση ζώων κ.α.).Παράλληλα, η επιβεβαίωση του κρούσματος...

Η ΠΟΓΕΔΥ καταγγέλλει ελέγχους για Βιολογικά χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας των γεωτεχνικών

Τον τρόπο με τον οποίο γίνονται έλεγχοι σε καλλιέργειες και εκτροφές που δηλώνονται βιολογικές καταγγέλλει η ΠΟΓΕΔΥ, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις όροι υγείας και ασφάλειας των γεωτεχνικών.Αναλυτικά:Η ΠΟΓΕΔΥ, με αφορμή την έκδοση της υπ’ αριθ....

Κέλλας από Φλώρινα: «Στόχος η εκρίζωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων»

“Στόχος του υπουργείου είναι η εκρίζωση της ζωονόσου της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, που πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας και τη Φλώρινα, που είναι καταστροφική για την κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας” τόνισε από τη Φλώρινα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος...

Κέλλας για ευλογιά: «Κάναμε ό,τι ακριβώς έχουμε υποσχεθεί στους κτηνοτρόφους»

Διαδοχικές συσκέψεις, με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, Δημάρχων της περιοχής, εκπροσώπων μεταποιητικών φορέων και κτηνοτρόφων, είχε απόψε στη Λάρισα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών...

ΥΠΑΑΤ, ΣΕΚ και Διεπαγγελματικές συστήνουν Επιτροπή Επιτήρησης της ευλογιάς – Μετά τη Θεσσαλία και στη Φλώρινα ο Κέλλας

Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για διαχείριση της κρίσης που έχει προκύψει με την ευλογιά στα πρόβατα, αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ύστερα από συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.Η Επιτροπή θα...

Ο ΣΕΚ ζητά επιστροφή των κλεμμένων στο Εθνικό Απόθεμα και αναδιανομή δικαιωμάτων

Την επιστροφή των κλεμμένων επιδοτήσεων στον «κουμπαρά» του Εθνικού Αποθέματος και κατόπιν την αναδιανομή των ιστορικών δικαιωμάτων ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Δημήτρης Μόσχος με δήλωσή του στη «Ναυτεμπορική».Το Εθνικό Απόθεμα δημιουργήθηκε από την ΚΑΠ προκειμένου τα κράτη-μέλη της...

Νέα έξαρση στην ευλογιά των αιγοπροβάτων: Πάνω από 140.000 θανατώσεις και 42 νέες εστίες – Ποιες Π.Ε. βρίσκονται «στο κόκκινο»

Ξεπέρασαν τις 140.000 οι υγειονομικές θανατώσεις των αιγοπροβάτων λόγω εξάπλωσης της ασθένειας της ευλογιάς, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής. Επιπλέον, δηλώθηκαν 42 νέες εστίες στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λάρισας, Ροδόπης, Μαγνησίας, Φλώρινας, Φωκίδας και Ξάνθης.Oι νέες...

Επίσκεψη Κέλλα στη Θεσσαλία – Συσκέψεις και έλεγχοι για τήρηση μέτρων ασφαλείας

Επίσκεψη στη Θεσσαλία θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη 17 Ιούλη ο ΥφΑΑΤ, Χρήστος Κέλλας, με την παρουσία του να θέλει να επιβάλλει αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας που αφορούν τις μεταδοτικές ζωονόσους.Φυσικά έλεγχο μπορεί να κάνει το Υπουργείο, ωστόσο το...