Για τις απόψεις που ακούγονται για την ευλογιά, αλλά και το κομμάτι των ενισχύσεων μίλησε στον Έλληνα Αγρότη ο κτηνοτρόφος Γιάννης Γιαννακός, ο οποίος συμμετείχε στην πανελλαδική κινητοποίηση των εκτροφέων σε Μέγαρο Μαξίμου και Βουλή.
Ο Γιάννης Γιαννακός είναι κτηνοτρόφος 24 ετών, ενώ παράλληλα σπουδάζει κτηνιατρική στη Βουλγαρία και όπως λέει στον «Έλληνα Αγρότη» είναι πλέον πολύ δύσκολο να μείνει κάποιος στο κοπάδι και να συντηρηθεί ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
tassos1987@hotmail.com
Όσον αφορά την κατάσταση με την ευλογιά ο Γιάννης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μας έχει θερίσει και προκοπή δε βλέπουμε! Από τη μια είναι ό,τι πιο σωστό μπορείς να κάνεις να δηλώσεις αμέσως ότι βλέπεις πως κάποιο ζώο δεν είναι καλά. Από την άλλη όμως ξέρεις ότι αυτό μπορεί να σε αφήσει χωρίς καθόλου ζώα και το γεγονός ότι δεν παίρνουμε ενισχύσεις εδώ και 18 μήνες μας έχει τσακίσει. Κανονικά έπρεπε να έχει δοθεί και για ζωοτροφές, αλλά και το Μέτρο 5.2 για να μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα θανατωθέντα ζώα».
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακούγεται ευραίως η άποψη που είναι υπέρ της ανάρρωσης ή και εμβολιασμού των ζώων και ο Γιάννης Γιαννακός εξηγεί πλήρως ποια είναι η κατάσταση σε αυτό το θέμα. Όπως λέει «δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει 100%, αλλά τι να κάνει ο κτηνοτρόφος όταν βλέπει ότι το κοπάδι του χάνεται και ο ίδιος δεν παίρνει καθόλου ενισχύσεις; Είναι λοιπόν ένα ύστατο μέτρο επειδή η πολιτεία δεν πράττει το καθήκον της. Σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι στην ίδια θέση με άλλες χώρες από Αφρική ή αλλού όπου και «γεννήθηκε» ο ιός και πλέον εμβολιάζουν τα ζώα, ωστόσο πλέον το σκεφτόμαστε πιο σοβαρά ως ένα μέσο για να επιβιώσουμε. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής αν αρρωστήσει ένα ζώο θανατώνεται ολόκληρο το κοπάδι. Επίσης, μέχρι στιγμής τα μέτρα που υπάρχουν δε λειτουργούν. Δηλαδή εμείς όταν είχαμε κρούσμα στην Καρδίτσα που ήμασταν η πρώτη εκτροφή, θα μπορούσε να μην εξαπλωθεί, αλλά τότε φάνηκε ότι τα μέτρα δε λειτουργούν καθόλου».
Τα βασικά αιτήματα των κτηνοτρόφων:
- Άμεση πρόσληψη και αποστολή κτηνιάτρων στις πληγείσες περιοχές.
- Ενίσχυση των διαδικασιών αντιμετώπισης της ευλογιάς και της υγειονομικής διαχείρισης.
- Ταχύτατες αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα και άμεση οικονομική στήριξη για ζωοτροφές.
- Σχέδιο ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας με ορίζοντα πενταετίας.
- Τέλος στις μειωμένες ενισχύσεις που λαμβάνουν κάθε χρόνο.
- Να μην πληρωθεί και από τους κτηνοτρόφους το πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ λόγω του ΟΠΕΚΕΠΕ.