back to top

Κουρέτας: «Περιμένουμε τις ιδέες των μελισσοκόμων για να επιδοτηθούν» (pic)

Τις παρεμβάσεις του για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα συνεχίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος με νέα μακροσκελή ανάρτησή του σημειώνει χαρακτηριστικά πως η Περιφέρεια έχει ανάγκη τις ιδέες των μελισσοκόμων προκειμένου να «τρέξουν» επιδοτήσεις για τη στήριξή τους, ενώ είπε ακόμα ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα μπορούν να παράξουν καταπληκτικά προϊόντα.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Η διεθνοποιημένη αγορά έχει οδηγήσει (όλο και περισσότερο) την πρωτογενή παραγωγή σε μια κατεύθυνση συμπίεσης του κόστους, κυρίως μέσα από πρακτικές μη ασφαλούς παραγωγής και αναζήτησης πρώτων υλών που εξυπηρετούν τη μαζική βιομηχανία τροφίμων. Η Ελλάδα, ως μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής, φτηνής παραγωγής, γιατί το μέγεθός της δεν επιτρέπει τη μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Το πλεονέκτημά της ήταν οι μικρές παραγωγές που με κόπο, μεράκι και σεβασμό στον άνθρωπο μπορούσε να αντλήσει από το χώμα της.

Η ελληνική γη και οι άνθρωποί της μπορούν να παράγουν καταπληκτικά προϊόντα. Σαφέστατα οι συνέργειες τέτοιων μικρών παραγωγών μπορούν να δώσουν το απαραίτητο μέγεθος εξωστρέφειας, χωρίς όμως να υποτιμούμε τις διατροφικές ανάγκες της ίδιας της χώρας. Μια σημαντική παραγωγή στη χώρα μας και στη Θεσσαλία είναι το μέλι.

– Το βαμβάκι είναι ένα εντατικά καλλιεργούμενο προϊόν σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα, όπως στη Θεσσαλία. Το μέλι βαμβακιού υπερέχει έναντι των άλλων ποικιλιών μελιού στη συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (H2O2, το κοινό οξυζενέ). Η φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί σε επιθέματα τραυμάτων μέλι με αυξανόμενους ρυθμούς. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να προωθηθεί το μέλι αυτό στη συγκεκριμένη αλυσίδα μεταποίησης και χρήσης, με τιμή πάνω από 200 ευρώ το κιλό. Απαιτεί όμως μια κεντρική συμφωνία μεταξύ γεωργών, κρατικών δομών και μελισσοκόμων. Οι μελισσοκόμοι να εφαρμόζουν μια ορθή μελισσοκομική πρακτική παραγωγής βαμβακόμελου. Οι κρατικές δομές να προωθήσουν την εν λόγω καλλιέργεια με όρους ποιότητας (εδώ η ανάλυση δυσκολεύει, γιατί εμπλέκεται η ευρωπαϊκή και η εθνική αγροτική πολιτική, και οι δυστοκίες μιας χρόνιας αναποτελεσματικής γεωργικής κοινωνίας). Οι γεωργοί να εφαρμόσουν την αντίστοιχη ορθή γεωργική πρακτική (βήμα που απαιτεί πολλή εκπαίδευση και είσοδο στον κλάδο νέων πρακτικών σκέψης).

– Η μελισσοκομία είναι νομαδική και ο Ελληνας μελισσοκόμος πλεονεκτεί λόγω θέσης. Υπάρχει ένα ελληνικό μέλι που παράγεται από τα πευκοδάση. Για να παραχθεί το μέλι πεύκου, μεσολαβεί ένα κοκκοειδές έντομο που ονομάζεται Marchalina hellenica. Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι ένα ενδημικό έντομο του Αιγαίου (υπάρχει και στα παράλια της Τουρκίας). Το μέλι πεύκου δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτό το δεδομένο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια προώθησης ενός προϊόντος στην παγκόσμια ανοιχτή πλέον αγορά. Ενα προϊόν που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα (και στην Τουρκία).

Ενα προϊόν που με βάση τα χαρακτηριστικά του έχει αξιόλογες βακτηριοστατικές ιδιότητες και που θα μπορούσε να αποτελεί για τον Ελληνα μελισσοκόμο ό,τι και το ακριβότερο μέλι στον κόσμο, το μέλι Manouka της Νέας Ζηλανδίας. Της Ελασσόνας βρέθηκε ενα απο τα ανώτερα στον κόσμο.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας:

• Η γύρη και ο βασιλικός πολτός χαρακτηρίζονται «λειτουργικά τρόφιμα» (neutraceuticals) και η αξία των προϊόντων αυτών αυξάνει καθώς αυξάνει η ζήτησή τους και η εκτίμησή τους από το αγοραστικό κοινό. Η πρόπολη και το δηλητήριο, που δεν είναι τρόφιμα και έχουν πληθώρα βιολογικών δράσεων, θεραπευτικών ακόμα και καλλυντικών εφαρμογών, αποτελούν επίσης περιζήτητα προϊόντα με μεγάλη ζήτηση και υψηλή τιμή.

• Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έχει η ζύμωση του μελιού σε υδρόμελι («κρασί» από μέλι), η απόσταξή του σε μουντοβίνα («τσίπουρο» από μέλι) ή η περαιτέρω ζύμωσή του σε «ξύδι» από μέλι. Εξάλλου ήδη η ποτοποιία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μέλι. Υπάρχουν μπίρες με μέλι στην ελληνική αγορά, ρακόμελα και πιθανώς να δούμε και κρασί με μέλι σύντομα.

• Το κερί τροφοδοτεί κηροπλαστεία ή κηρηθροποιεία που εφοδιάζουν τους μελισσοκόμους, βιοτεχνίες παραγωγής διακοσμητικών κεριών και είναι βασικό συστατικό στις περίφημες παραδοσιακές κεραλοιφές που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση.

• Ο μελισσοκομικός τουρισμός δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, ενώ στην Τουρκία ανθεί. Μελισσοκόμοι από όλη την Ευρώπη συνδυάζουν επισκέψεις σε φυσικά ή πολιτιστικά αξιοθέατα με επισκέψεις σε μελισσοκομεία, μελισσοκομικά ινστιτούτα, μελισσοκομικά μουσεία, γιορτές μελιού ή συσκευαστήρια.

Τωρα που ανοιγουν τα προγράμματα επιχειρηματικοτητας στο ΠΕΠ Θεσσαλίας , περιμένουμε τις ιδέες σας να επιδοτηθούν».

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Εγκύκλιο για το μέλι και τα προϊόντα του εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ – Το θεσμικό πλαίσιο για παραγωγή και εμπόριο

Εγκύκλιο εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ με την οποία δίνει οδηγίες για τις δηλώσεις των ενεργών μελισσοκόμων όσον αφορά την παραγωγή μελιού και των προϊόντων του.Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες και διευκρινήσεις σχετικά με:Α) τις...

Ερώτηση του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό μελισσοκόμων από το Μέτρο 5.2 – Αναπλήρωση του εισοδήματος ζητούν οι βουλευτές

Το θέμα του αποκλεισμού πολλών μελισσοκόμων από το Μέτρο 5.2 για τη Βιολογική Μελισσοκομία έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, που με ερώτησή του ζητά την αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων αγροτών.Το κείμενο συνυπογράφεται και...

Έρχεται ενίσχυση στη μελισσοκομία και την αμπελουργία της Κρήτης – Μεγάλο πρόβλημα το monitoring (vid)

Οικονομική ανάσα σε αμπελουργούς και μελισσοκόμους της Κρήτης οι οποίοι θα λάβουν προσεχώς αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκη να αναφέρεται και στις θετικές εξελίξεις στον...

Η Ομοσπονδία των Μελισσοκόμων ζητά την ένταξη των παλαιότερων στη Βιολογική Μελισσοκομία

Για την ένταξη όσων συμμετείχαν στο παλαιότερο πρόγραμμα Βιολογικής Μελισσοκομίας θα ενεργήσει η Ομοσπονδία των Μελισσοκόμων, η οποία με δελτίο Τύπου της ενημερώνει ότι υπάρχουν στο νέο πρόγραμμα άλλοτε δικαούχοι που αποκλείστηκαν.Αναλυτικά το δελτίο Τύπου:«Δημοσιεύτηκε το θεσμικό πλαίσιο της...

Πήρε ΦΕΚ η επιδότηση της Βιολογικής Μελισσοκομίας – Αναλυτικά τα ποσά και το θεσμικό πλαίσιο

Πήρε ΦΕΚ η επιδότηση της Βιολογικής Μελισσοκομίας που έχει τίτλο «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της περιόδου 2023-2027.Οι ενισχύσεις θα χορηγούνται ετησίως, ανά κλάσεις μεγέθους μελισσοσμηνών...

Γιατί αποσύρθηκαν από μεγάλη αλυσίδα super market δύο ποικιλίες μελιού

Μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ με περίπου 900 καταστήματα και 365 discount ανακοίνωσε ότι ανακαλεί δύο ποικιλίες μελιού.Ο λόγος είναι ότι ΔΕΝ αναγράφεται στην ετικέτα πως το μέλι δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω του ενός έτους. Χωρίς αυτή...

Στην επόμενη φάση προχωρά το πρόγραμμα για τη Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα

Στη δεύτερη φάση περνά το πρόγραμμα συμβουλευτικής μελισσοκομίας στη Στερεά Ελλάδα που αφορά τη Βασιλοτροφία.Αναλυτικά:Ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» ανακοινώνει τη δεύτερη φάση του προγράμματος κατάρτισης και συμβουλευτικής «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα – Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού...

Σταμενίτης: «Στο επίκεντρο του σχεδιασμού του ΥΠΑΑΤ η μελισσοκομία»

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη Σκύδρα πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέους μελισσοκόμους που συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης.Σε δήλωσή του, ο κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της μελισσοκομίας για την ελληνική...

Διεθνή βραβεία για το μέλι 28χρονου μελισσοκόμου από την Καστοριά

Ο Δημήτρης Σιγγάρης είναι ένας νέος μελισσοκόμος, που αποφάσισε να μείνει και να αναπτύξει τη μελισσοκομική του μονάδα στην πατρίδα του, στους Μανιάκους Καστοριάς.Το μέλι ανθέων και το μέλι βελανιδιάς με την επωνυμία «Μελίκρητον» έλαβε μέρος στον διεθνή διαγωνισμό...